Obavijesti

Video

Komentari 70

Kraljici Esmi opustošili su dom: Uzeli haljine i suprugovu urnu!

Grob Esme Redžepove u Skoplju samo je hrpa zemlje s jednom “tablom”, a njezina kuća, odnosno muzej, koju je ostavila Makedoniji je opustošena. Nestala je urna Esmina supruga, haljine, odlikovanja, a navodno i radijatori

VIDEO

Grob Esme Redžepove u Skoplju samo je hrpa zemlje s jednom “tablom”, a njezina kuća, odnosno muzej, koju je ostavila Makedoniji je opustošena. Nestala je urna Esmina supruga Svete Teodosijevskog, zatim Esmine haljine, odlikovanja, a navodno i - radijatori.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:10

Pjevačica je umrla u 74. godini krajem 2016. Zvali su je “Kraljicom Roma”, posvojila je 48 djece, dvaput je nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a kakva je bila najbolje je opisuje njezina davno izgovorena rečenica:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Više od bilo kakvog bogatstva draže mi je kad vidim osmijeh nakon što nahranim barem jedno dijete.

Esma se ponosila svojim domoljubljem pa je 2013. ponijela titulu “Nacionalnog umjetnika Makedonije”. Domovini je ostavila sve, pa čak i obiteljsku kuću od 750 kvadrata. No unuci Esmina brata koji su joj najbliži krvni srodnici s državom se spore na sudu oko ostavštine. U međuvremenu njezin grob zjapi napušten, spomenik nisu uredili, a o kući nitko ne brine te je devastirana. Esma Redžepova sve je ostavila makedonskom ministarstvu kulture jer je smatrala kako je djecu zbrinula.

To opovrgavaju članovi obitelji, odnosno unuci Esmina brata, Adnanu i Sanija Redžepov. Njihovo mišljenje podržava i prijateljica pjevačice, Vaska Jankovska, koja tvrdi da je sve htjela ostaviti bratovim unucima. I dok pravne zavrzlame i optužbe traju, grob izgleda kao da mu se vlasnik ne zna i da ga nitko ne posjećuje. Esma je bila ambasador Roma u Europi, prijateljevala je s Titom, bila ambasador Makedonije u svijetu, a kuća i grob izgledaju kao da su ju svi zaboravili.

- Jednom sinu je ostavila autorska prava. No njezini daljini rođaci osporavaju tu oporuku i to je sad na sudu. Obvezali su se da će joj napraviti grob, ali od toga godinu i pol dana nakon njezine smrti nisu učinili ništa - kaže nam menadžerica preminule kraljice romske glazbe Vesna Gjorgjievska.

Obitelj i posvojena djeca tvrde da to nije baš tako. Adnan Redžepov kaže kako je pokušavao podići spomenik na muslimanskom groblju Butel u Skoplju, no problem su dozvole koje ne uspijeva ishoditi. Uz 47 posvojenih sinova, Esma je imala jednu kćer, Eleonoru, koju je smatrala svojom glazbenom nasljednicom.

- Ne mogu s vama razgovarati o toj temi, no mi djeca posjećujemo majčin grob - rekla nam je Elenora Mustafovska.

- Bila sam u prosincu na grobu, kad je Esmi bila godišnjica smrti. Na grobu nije bilo ni trave ni korova, ali to čiste zaposlenici groblja. Esma je pripadala svima, a njezina obitelj ne može shvatiti da je bila veličina koja je pripadala svijetu. Skoplje i Makedonija dostojno su ispratili Esmu. Dali su joj mjesto u Aleji velikana. No nije joj ispunjena želja da je se kremira kao i njezina supruga – kaže Vesna.

Jedini sin kojemu je prepustila autorska prava na svoju glazbu je Simeon Atanasov.

- Odvjetnik mi je rekao da ne smijem pričati o tome jer je sudski spor u tijeku. Obitelj radi probleme, a mi i nemamo neka prava - kratko je rekao Simeon.

Kaos je i oko kuće koju je ostavila. Fundacija Esme Redžepove pozvala je policiju zbog krađe. Ministarstvo kulture tražilo je od stručne komisije da utvrdi nestale stvari, arhivsku građu, materijale, osobne stvari... Kad su došli do Muzeja Esme Redžepove, nisu mogli ući. Kad im je policija otvorila vrata, vidjeli su da je nestalo baš sve: suprugova urna, nagrade, haljine, radijatori... Ostali su goli zidovi, a obitelj, Adnan i Sanija, tvrde da nije ništa ukradeno, nego su to spremili na sigurno.

- Ništa nije ukradeno. Mi, obitelj, imamo ključ od Muzeja i sve smo stvari spremili na gornji kat da budu na sigurnom - izjavio je za skopski Fokus Adnan, dok policija nije izvijestila je li provjerila jesu li te stvari zaista na katu iznad.

Isto tvrdi i Sanija, a dodala je i kako često dolaze u Muzej te ga provjetravaju i provjeravaju je li sve u redu s njim.

- U tijeku je sudski spor oko oporuke pa smo za svaki slučaj sve spremili na kat na sigurno - kaže Sanija. Esmin uvjet bio je da Makedonija pretvori kuću u Muzej humanosti Esme i Steve, no zbog opovrgavanja oporuke kuća i sve stvari u njoj (ako su još tamo) propadaju...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković