Obavijesti

Video

Komentari 44

Melanija (25) drugi puta se bori s leukemijom: 'Nemam ništa od plakanja, moram gurati dalje'

Melanija (25) drugi puta se bori s leukemijom: 'Nemam ništa od plakanja, moram gurati dalje'
9

Kada je prvi put oboljela od leukemije, matične stanice joj je darovao brat i tako joj spasio život. Hrabra Melanija iz Zagreba sada se ponovno susrela s istom dijagnozom, ali ne odustaje i borit će se koliko god treba

VIDEO

Zagrepčanka Melanija Mešić (25) jedina je pripadnica Romske nacionalne manjine koja studira na sveučilištu u Splitu. Ove godine, po drugi puta se bori s leukemijom koju je već pobijedila 2017. godine kada joj je brat darovao matične stanice. Na prvi pregled otišla je nakon što je otkrila kvržicu na dojci. Kada su joj priopćili da ima leukemiju, kako kaže, bila je sretna jer je tada studirala u Splitu pa će napokon moći vidjeti svoju obitelj kada se vrati u Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Obitelj je bila jako tužna kada sam došla u Zagreb. Ja sam se osjećala OK. Tada sam išla na fakultet i radila sam dva posla pa mi je izolacija dobro došla jer sam se odmorila - priča nam Melanija. Kako kaže, obitelj je znala da će ona to 'izgurati' i uspješno pobijediti leukemiju. 

Optimistična Zagrepčanka, s osmijehom na licu, puna vedrine, priča nam kako leukemiju nije smatrala ozbiljnom bolešću. Kako kaže, i sada smatra da uvijek postoji nešto gore te da se svaki dan treba boriti i gurati dalje. Dodaje i da ju je spasila činjenica što tada nije znala koliko vrsta leukemija postoji te kako će i koliko trajati cijeli postupak njezinog liječenja. 

- Kada sam prvi put otkrila da imam leukemiju, nisam imala nikakve krize. Bila sam jako vesela i sretna, bila sam jedina na hematologiji koja je pjevala - govori nam. U procesu njezinog liječenja posebno joj je pomogao njezin brat.

On joj je darovao matične stanice, a Melanija ga je prvi operacije zadirkivala da još uvijek ima vremena da se predomisli. No, on nije odustao. Otišao je na transplantaciju, a ona se u tom trenutku toliko brinula za njega da je čak dobila sindrom slomljenog srca.

- Oduvijek smo jako povezani. Sama pomisao da je on i dalje dio mene i da trenutno imam njegove stanice je - šlag na torti - kaže Melanija. Najgore trenutke i krize proživljavala je upravo nakon te transplantacije. Dobila je upaljenje od usne šupljine i crijeva i nije mogla gutati pa je završila na morfiju. Tri tjedna bila je na venskoj hrani i to opisuje kao najveću krizu kroz koju je prolazila tijekom perioda liječenja. 

Nakon uspješnog liječenja, ponovno se vratila u Split na studij ekonomije i nastavila sa svojim hobijima te učenju korejskog jezika. Jedina je pripadnice romske nacionalne manjine na Sveučilištu u Splitu i kako kaže, nije se susretala s predrasudama. 

Ponosna je i uvijek će, kako kaže, biti ponosna na svoje podrijetlo.

No, ove godine, u životu joj se dogodio novi zaokret. 28.07.2020. godine, nakon pregleda, saznala je da opet leukemiju. Roditelji su joj tada bili na moru pa je prvi za dijagnozu saznao njezin brat. Sljedećeg jutra ih je nazvala, kad je već bila hospitalizirana i smještena u izolaciju.

- Drugi puta je puno teže. Svi smo mi upoznati s time što nas čeka. Znamo kakve su nuspojave od zračenja i transplantacije. Sada je i zbog korone bilo teže jer nije bilo posjeta - priča nam Melanija. Prijatelji i obitelj imali su samo kratke posjete, no i te posjete u tim trenucima su joj puno značile. Kaže kako joj je medicinsko osoblje u tom trenutku i brat i sestra i mama i tata.

Melanija ima samo riječi hvale prema medicinskom osoblju s kojima je konstantno bila u kontaktu tijekom perioda izolacije. Priča nam kako su oni imali vrlo veliku ulogu. Kaže da su imali puno razumijevanja i da ih je usred noći mogla pozvati i pričati s njima. Melanija je u bolnici i proslavila svoj rođendan, a upravo medicinsko osoblje je učinilo sve kako bi ju uveselilo toga dana.

- Nisu dopustili da padnem. Imala sam balone, pjevali su mi, neki su čak i plesali - govori Melanija kojoj je medicinsko osoblje uz obitelj i prijatelje bila velika podrška u tim trenucima. Kao najvažniju lekciju koju je naučila u borbi s leukemijom, Melanija ističe da uvijek treba slušati svoje tijelo i otići na preglede ako vidimo da nas nešto muči. 

Kako kaže, leukemija je najbolja stvar koja joj se dogodila u životu jer je zbog toga naučila cijeniti neke druge stvari. Priča nam kako je do tada život tretirala zdravo za gotovo. Radila je dva posla i odlazila na fakultet, a sitnice su je znale naživcirati.

- Sada više cijenim neke sitnice. Živim život punim plućima. Trudim se uvijek biti pozitivna - kaže nam s osmijehom na licu. Melanija je tijekom perioda izolacije otvorila i svoj YouTube kanal te TikTok profil. Redovito snima videa o svojoj bolesti, a kako kaže, podrška joj dolazi sa svih strana.

- Kada vidim komentare ljudi koji me nikada nisu upoznali da mi daju toliko puno podrške, to mi jako puno znači i dižu mi samopouzdanje. Onda stvarno znaš da se moraš boriti i ići dalje - rekla je Melanija.

Ono što joj je također dalo snagu kroz cijelu ovu borbu je kada je vidjela djecu koja imaju istu dijagnozu. Tada je uvidjela da ako se oni, koji su puno mlađi od nje mogu boriti, da onda treba i ona i da nikada ne smije odustati.

- Mora se dalje gurati. Nemam što osim toga. Mogu ja sjediti i plakati, ali ako sam mogla prvi put, mogu i drugi put. Očito sam toliko jaka da mogu izdržati - zaključila je hrabra Zagrepčanka koja je sada u novoj bitci svoga života.

Melanijinu priču možete pogledati na YouTube kanalu 24sata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Melanija Mešić - moja priča 14:27
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno