Obavijesti

Video

Komentari 160

Načelnik tetama u vrtiću plaće smanjuje da ima za uhljebe...

SDP-ov načelnik općine Novigrad Podravski kod Koprivnice želi smanjiti plaće tetama u mjesnom vrtiću, a povećati uhljebima koji rade u općini. Smatra da svi koji su na proračunu trebaju imati jednake plaće

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

Zdravko Brljek, novi SDP-ov načelnik Novigrada Podravskog kraj Koprivnice, odlučio se za snažno stezanje remena zbog teškog stanja općinskih finacija.     

Prve na njegovu udaru našle su se odgojiteljice, odnosno tete u mjesnom vrtiću. Brljek, koji je s prvim danom ove godine prestao biti volonter i postao profesionalac na čelu ove općine, takav potez pravda, kako kaže, dosadašnjom politikom u općini, gdje se nije znalo “tko pije, a tko plaća”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dolaskom na tu funkciju zatekao sam nered u općinskim financijama. ‘Naslijedio’ sam dug od 1,8 milijuna kuna. Čak 304 računa nisu bila plaćena i zbog toga nam je neko vrijeme bio isključen i plin. Zaposlenicima koji rade u općini su u dva navrata skinute plaće koje su dosezale i do 7000 kuna. Sad su plaće u rasponu između četiri i pet tisuća. Tad smo rekli da ćemo, čim se financijska situacija popravi, zaposlenima popraviti plaće, ali za nekih 1000 kuna - objašnjavao je Brljek ističući da tom prilikom nisu dirali plaće tetama u vrtiću.

- Smatram da svi trebamo podjednako snositi posljedice teške financijske situacije, pa tako i zaposleni u vrtiću. Makar oni nemaju nikakve direktne krivice za takvo stanje - pojasnio nam je načelnik.

Dodaje kako se podigla velika “prašina” oko smanjenja njihovih plaća koje sad iznose između šest i sedam tisuća. Prema načelnikovoj projekciji, tetama bi se plaće smanjile u prosjeku za nekih 500 kuna. Tako bi se, tvrdi načelnik, kroz nekoliko mjeseci izjednačile plaće zaposlenima u općini i vrtiću. Koje bi onda dosezale do šest tisuća.

Naime, njegov nedavni pokušaj smanjivanja plaća u vrtiću nije naišao na oduševljenje pa je skinut s dnevnog reda Općinskog vijeća, ali Brljek od svoje zamisli ne želi odustati jer, tvrdi, da će i nakon smanjenja plaća vrtićke tete u Novigradu Podravskom biti među bolje plaćenima u okruženju. Do kraja mjeseca načelnik će sazvati tematsku sjednicu o utvrđivanju stanja u vrtiću, s naglaskom na njihovim plaćama. Broj zaposlenih u vrtiću koje skrbi o 56-ero djece je u skladu s normativima za tu djelatnost.

Iako su razgovori o plaćama vrući krumpir, načelnik misli da se, unatoč svemu, to mora riješiti do sredine godine i da bi svi koji su na proračunu, bez obzira na to rade li u upravi ili vrtiću, trebali imati ista primanja. Kako je odnedavno i sam na plaći u općini, rekao je da ni njegova neće prelaziti gornju granicu od postavljenih 6000 kuna.

Načelnik Brljek kaže da o plaćama u vrtiću odlučuje upravno vijeće vrtića koje broji pet članova, od kojih je troje iz općine, a dvoje iz vrtića. Inače je općinski proračun pet milijuna kuna, što je na “knap” i pokrilo bi tekuće potrebe da nema starih dugova i uz racionalno gospodarenje.

Ravnateljica Dječjeg vrtića, Sanjica Vanđija, rekla nam je kako je njezina plaća 6500 kuna te je utvrđena zakonom.

- Ne mogu komentirati ono za što nemamo službenu potvrdu. Očekujemo dolazak načelnika i tad ćemo točno znati o čemu je riječ – kratko je komentirala situaciju o plaćama u vrtiću. Trenutačno je u vrtiću i općini po osmero zaposlenih.

Kako doznajemo, tete su bile prilično nezadovoljne kad su čule što načelnik namjerava.

- Očekivano su vrlo burno reagirale. Najavile su da to neće proći samo tako i da će se boriti za svoja prava. One vrlo dobro znaju koliko im prema zakonu pripada i neće pristati na ništa manje - kaže nam izvor upućen u stanje u vrtiću.

Pitanje je koliko manevarskog prostora ima načelnik budući je, prema Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, koji je stupio na snagu 1. prosinca prošle godine, ugovorena osnovica plaće u visini od 5421,54 kune.

Tu su i naknada za prijevoz koja, u slučaju da nema organiziranog javnog prijevoza, iznosi kunu po kilometru, božićnica, regres, jubilarne nagrade...

U VIJESTIMA POGLEDAJTE JOŠ:

U Jadranskom moru viđen kit perajar, druga po redu najveća životinja na svijetu

Malena Rita, kojoj je transplantirano srce, je zasad stabilno. Dobila je organ austrijskog dječaka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang