Obavijesti

Video

Komentari 0

'Plavi grad': Svećenici se željeli razlikovati od ostatka društva?

'Plavi grad': Svećenici se željeli razlikovati od ostatka društva?
1

Fotograf Scott Woodward u serijalu 'Put oko svijeta s Voyagerom' vodi nas u Indiju, u grad Jodhpur, gdje se susreo s novim indijskim kraljem mode, Raghavendrom Rathoreom

VIDEO

- U Jodhpuru sam, u Radžastanu, na istočnom rubu pustinje Thar. Jodhpur je poznat po svojim obrtnicima i umjetnicima, stoljećima je bio centar kulture i trgovine. Jedna od prvih stvari koju primijetite kod Jodhpura je nevjerojatna boja svih plavih zgrada. Postoji više teorija o tome zašto je to tako, ali najvjerojatnije je da su brahmani, tj. svećenici, obojili zgrade plavom bojom da bi se razlikovali od ostatka društva. Taj trend se nastavio i sada stojim u gradu poplavljenom morem plave boje - priča Scott u najnovijoj epizodi ove emisije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:17

U Jodhpuru se susreo s novim indijskim kraljem mode Raghavendrom Rathoreom, pripadnikom kraljevske obitelji u Jodhpuru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dinastija Rathore vladala je gotovo 500 godina, sve do 1947. Nakon odrastanja u kraljevskoj palači od pješčenjaka, Raghavendra je u kasnim 80-ima otišao na studij u Ameriku. 

Nakon što je završio školu dizajna Parsons u New Yorku, vodeća modna dizajnerica Donna Karan odabrala ga je za pomoćnika. Danas je Raghavendra Rathore poznat kao jedan od indijskih najboljih dizajnera. Proizvodi tradicionalne hlače jodhpuri i jakne bandhgala koje su hit i bollywoodskim zvijezdama i na međunarodnoj modnoj sceni.

Dvojac se sastao u palači Ajit Bhawan, koju Raghavendra zove domom. To je prva palača u Indiji koja je krenula s konceptom otvaranja svojih vrata putnicima koji bi htjeli provesti noć okruženi kraljevskim luksuzom. Od tada su ovdje odsjedali slavni iz cijelog svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:16

- Ovo je hotel tvoje obitelji? - upitao je Scott.

- Ovo je jedan od najstarijih tradicionalnih hotela u Indiji - odgovorio mu je Raghavendra koji je sam dizajnirao dijelove ovog posjeda.

Otac mu je bio jako praktičan čovjek.

- U vrlo ranoj dobi me poticao da zaprljam ruke i da nešto radim. Htio je da nešto stvaram. Da radije učim iz iskustva nego iz knjiga, i jednom mi je rekao da mogu zaprljati ruke, ali da ih uvijek mogu oprati - priča ovaj Indijac.

Prije nego je postao modni dizajner, Raghavendra je bio fasciniran tehnologijom, i upisao se na studij antropologije i robotike. Ljubav prema tehnologiji pojavila se vrlo rano dok je radio s kolekcijom starih automobila svoje obitelji.

'Put oko svijeta s Voyager' gledajte na kanalu Planet Earth utorkom u 20 sati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković