Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Restauratori čuvaju vrijedna djela, ali i oni znaju pogriješiti

Konzervator-restaurator školuje se pet godina, a njegovo zanimanje kombinira fiziku, kemiju, biologiju, slikarstvo i kiparstvo. Mora poznavati povijest umjetnosti i biti vješt s rukama

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Oni su čuvari hrvatske tradicije i baštine. Brinu se o umjetninama i povijesnim predmetima i čuvaju ih od propadanja i zaborava. O njima se slabo čuje, a još manje piše te smo ih posjetili stoga na Danu otvorenih vrata restauratorskog zavoda.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL

Proveli smo nekoliko sati s dubrovačkim restauratorima i konzervatorima, koji su svim posjetiteljima približili svoj rad i kako spasiti vrijedni povijesni predmet od propadanja.

Školuju se pet godina, a studiji se nalaze u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Njihovo zanimanje kombinira fiziku, kemiju, biologiju, slikarstvo i kiparstvo. U njihovu poslu važno je i poznavati povijest umjetnosti, ali trebaju biti i vješti s rukama. 

Kad dobiju predmet za restauraciju prvo slijedi istraživanje, potom analiza stanja, a tek onda kreće restauracija. Na nekim projektima radi se tek nekoliko mjeseci, dok na onim zahtjevnijim i više godina.

Na svakom projektu sudjeluje više ljudi, ovisno o njihovoj specifičnoj stručnosti. Restauratorsko-konzervatorski rad je nezamisliv bez upotrebe kompjutera. Pomoći njih se vizualiziraju projekti te se prate različite faze tijekom restauracije.

Greške su moguće, no zbog korištenja reverzibilnih materijala pogreške je moguće u većini slučajeva i ispraviti.

Message