Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rita, drži se! Djevojčici je srce stiglo iz Austrije u zadnji tren

Malenoj Riti u petak je ugrađeno mehaničko srce, a samo dan kasnije roditelji su dobili najbolju vijest. Novo srce stiglo joj je iz Austrije. Operacija je trajala punih 12 sati. Sada cijela Hrvatska moli za nju

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

POGLEDAJTE VIDEO:

Moja Rita je u subotu nakon 6,5 mjeseci čekanja i borbe dočekala novo srce. Dan prije imala je veliku operaciju - ugradili su joj umjetno srce kako bi mogla uopće proživjeti dok čekamo pravo. Podnijela je devetosatnu operaciju herojski, a nekoliko sati kasnije dobili smo poziv koji našoj princezi i nama znači život. Novo srce.

Govori to Dina Knežević, majka Rite (4). Srce je stiglo zrakoplovom Vlade iz Beča. Državni centar zaštite i spašavanja primio je u subotu u 3.53 sati od transplantacijske koordinatorice Ministarstva zdravstva zahtjev za prijevoz tima za transplantaciju na relaciji Zagreb - Beč - Zagreb. Vladin avion poletio je oko 7.30 sati. U Zagrebu je bio oko 14 sati. Vozilom namijenjenim za potrebe transplantacije srce je prevezeno do Rebra. Obitelj i liječnički tim KBC-a Zagreb prije toga proživljavali su dramu.

- Bog je s nama. Moja Rita je u induciranoj komi od petka, kad je izvedena operacija za umjetno srce. U salu je ušla s krunicom u ruci, jer sam to jako željela, a liječnici su dopustili. Pitala sam sestru prije ulaska u salu čuje li me moja djevojčica. Rekla je da ne zna, ali me pustila da joj nešto kažem. Primakla sam se krevetu i rekla: ‘Rita, tvoje novo srce je stiglo, izdrži još malo, anđele. Ako me čuješ, stisni mami ruku’. I stisnula je - u dahu priča Dina.
Kad su joj kćer odveli u salu, otišla je sa suprugom u crkvicu pomoliti se za obitelj osobe čije je srce njezino dijete dobilo.

- Ništa nije slučajno, jer kad sam izlazila iz crkve, vidjela sam kombi iza kojeg je išla policija. Stala sam da vidim što se događa. Izašao je dr. Đurić koji vodi Ritu u bolnici i koji je preuzeo ‘kutiju’. Mahnuo mi je i rekao: ‘Srce je tu’ - rekla je mama Dina.

- Kirurški dio je gotov. Iduća 24 do 48 sati su najkritičnija - rekao nam je primarijus dr. Milivoj Novak, šef intenzivne skrbi Klinike za pedijatriju i pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.
Mama Dina kaže kako je njezina djevojčica veliki borac.

- Ona je snažna i vesela. Rodila se kao zdravo dijete, a sve je počelo unatrag desetak mjeseci. Išle smo u park i požalila mi se da je bole noge. Mislila sam da nije ništa strašno, ali je ubrzo počela plakati da je jako boli. Odvela sam je liječniku i tad je otkriveno da ima diletacijsku kardiomiopatiju. Nakon toga je počela naša borba - prisjetila se mama Dina.

Dodala je da ju kod kuće u Sisku željno čekaju mlađi braco i seka. Inače, Ritina prijateljica iz bolnice, djevojčica Gabrijela Buljić (13) iz Dugog Sela s kojom se jako zbližila, tijekom vikenda često je zvala Ritinu mamu raspitujući se kako je njezina prijateljica. Rekla nam je to Ritina mama Dina dodavši kako je ugradnja umjetnog srca trajala devet sati, kao i da su u timu bili stučnjaci iz Berlina te liječnik iz Italije. Iz bolnice su rekli da je sve prošlo dobro te da je Rita stabilno.

U videovijestima pogledajte još:

Ivici Todoriću turist oduzeo još jednu titulu. Onu za ulov rekordnog jelena lopatara

Kod Zagreba po prvi put svjetski kup za skijaše s invaliditetom

Message