Obavijesti

Video

Komentari 35

Tko bi rekao: Ovim su ljudima najgenijalnije ideje došle u snu

Tko bi rekao: Ovim su ljudima najgenijalnije ideje došle u snu

Kad god čujemo za neko fascinantno znanstveno otkriće, čujemo pravo glazbeno remek - djelo ili pročitamo knjigu u jednom čitanju, zapitamo se otkud ljudima iza tih djela tako genijalne ideje. Sami su dali odgovore

VIDEO

Periodni sustav elemenata gotovo su istovremeno, ali svaki za sebe, smislili Rus Dmitrij Mendeljejev i Nijemac Lothar Mayer. Iako su obojica elemente poredali po masi, Mendeljejev je pretpostavio neke osobine i vrijednosti tad neotkrivenih elemenata, ali je i ispravio neke pogreške. Bilo kako bilo, Mendeljev je dugo vremena mozgao oko toga kako složiti sustav, sve dok jedne noći nije sanjao svaki element kako pada na "svoje mjesto". Čim se probudio sve je nacrtao i zapisao te tako stvorio prvi pravi periodni sustav elemenata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:56

Snovi su zaslužni i za jednu od najvažnijih teorija u znanosti općenito - teoriju relativnosti. Albert Einstein jednom je prilikom ispričao kako je sanjao san o kravama koje su mirno pasle travu kroz električnu ogradu. U snu je shvatio kako ograda nema naboja, pa se javio farmer i promijenio bateriju. Einstein je gledao kako su sve krave istovremeno odskočile od ograde, ali kad je pitao farmera, on je tvrdio da su krave odskakale jedna po jedna. Kad se probudio shvatio je kako dvije osobe isti događaj mogu vidjeti potpuno drugačije. To su bili temelji teorije relativnosti.

Da nisu najbolji snovi vezani isključivo za znanost potvrdio je proslavljeni redatelj James Cameron. On je nekoliko puta izjavio kako mu je ideja za njegovog Terminatora došla u snu. Tu je noć spavao s vrućicom i sanjao kromiranog robota, kako se kreće uz pomoć kućanskih noževa. U snu se bila dva takva robota, koja su se borila, no u stvarnosti se odlučio na samo jednog za svoj kultni film.

Horor iz snova u fenomenalnu knjigu pretvorila je književnica Mary Shelley. Ona je jedne večeri s prijateljima sjedila uz vatru i tražila ih da svi pričaju strašne priče. Svi su se zabavili, no Mary je tu noć sanjala ludog znanstvenika koji se htio igrati boga i stvoriti nadljudsko čudovište. To čudovište u svojoj je knjizi nazvala Frankenstein.

Jedna od najnevjerojatnijih ideja ikad proizašla iz sna mora biti pjesma. Legendarni Beatle Paul McCartney sanjao je jedne noći san od kojeg mu je u pamćenju ostala jedino melodija. Uvjeren kako je melodija nešto što je smislio netko od njegovih kolega glazbenika, Paul je melodiju svima odsvirao na glasoviru i zapisao u notama. Pjesma je ipak bila produkt njegovih snova, a iako joj je prvotni naziv bio "Scrambled eggs", postala je jedna od najpoznatijih pjesama ikad snimljenih - "Yesterday".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!
'KULTURNEJA'

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!

Na JoomBoos YouTube kanalu izašla je prva epizoda našeg novog, superkul serijala 'Kulturneja' u kojem saznajemo gdje su najpopularnija i najfrekventnija mjesta u raznim gradovima diljem Europske unije.

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...