Ušli smo u Staljinov bunker na dubini od 65 m: 'Imamo model atomske bombe, teži 4,5 tona' | 24sata
Obavijesti

Video

Komentari 31

Ušli smo u Staljinov bunker na dubini od 65 m: 'Imamo model atomske bombe, teži 4,5 tona'

Ušli smo u Staljinov bunker na dubini od 65 m: 'Imamo model atomske bombe, teži 4,5 tona'
8

Ispod moskovskog asfalta, nekoliko desetina metara pod zemljom, krije se pravi podzemni grad sačinjen od tunela, bunkera, skladišta i katakombi. 24sata predstavlja tajni vojni objekat Bunker-42.

VIDEO

U vrijeme kada se SSSR pripremao za Treći svjetski rat, nitko nije mogao zamisliti da se ispod jedne obične male zgrade u maloj moskovskoj ulici krio zapovjedni punkt strateškog zrakoplovstva, smješten u podzemnom skloništu. 

- Kada je Kubanska raketna kriza dosegla najvišu točku, ovaj je objekt, u kojem se sada nalazimo, u potpunosti stavljen u stanje pripravnosti - rekao nam je Sergej Kamenski, direktor 'Bunkera-42' koji nas je proveo kroz ovaj objekt.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Tu je mogao biti proglašen Treći svjetski rat'

Ovaj Bunker-42 je dosad najveći otkriveni bunker. Njegova dubina je 65 metara, što odgovara visini zgrade od 18 katova. Za usporedbu, dubina Hitlerova bunkera u Berlinu je 16 metara, dok se Churchillov u Londonu nalazi na dubini od samo četiri metra. Moskovski bunker još uvijek radi i ako je nekome potrebno sklonište, u njemu može boraviti nekoliko mjeseci. Bunker ima posebnu filtraciju i pročišćivače zraka, vlastite zalihe vode i odjeću koja štiti od zračenja. 

- Ovdje su generali donosili odluke o nanošenju uzvratnog nuklearnog udara na teritorij Amerike. Treći svjetski rat mogao je ovdje biti proglašen u bilo kojem trenutku - pojasnio je Kamenski.

Dugi tuneli, masivna vrata i oružje prekriveni su školom i crkvom. Staljinov bunker je od Rusa bio skriven sve donedavno, kada ga je državna tvrtka kupila na dražbi. Ulaz u 2. i 3. odsjek Bunkera dopušten je samo odbranima i to uz određenu naknadu. 1. i 4. odsjek je zatvoren, no mi smo ipak uspjeli zaviriti u taj podzemni svijet. 

Nastao po Staljinovoj zamisli

Bunker 42 nalazi se ispod metro stanice Taganka, na udaljenosti tri kilometara od Kremlja i vodi u samo srce Moskve. Izgrađen je 1950-ih, u jeku Hladnog rata. Nastalo je prema zamsli samog Staljina, a očuvano je u vrijeme Hruščova kao uporište hladnog rata, da bi se 2006. godine preobrazilo. Bunker je četrdeset godina služio kao posebni objekt. Njegova izgradnja počela je još 1951.,za vrijeme Staljina, a završena je1956., nakon njegove smrti. 

Podzemni kompleks se prostire na više od 7 000 kvadratnih metara i sastoji se od 4 sistema tunela. Objekt je građen kao sklonište za zapovjedništvo dalekometnog zrakoplovstva i posjedovao je infrastrukturu i opremu za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, tako da je mogao služiti kao zapovjedni centar u slučaju nuklearnog napada na Moskvu. 

Ulaz u bunker je zaštićen betonskom pločom debljine 6 metara skrivenom iza lažne kuće iz 19. stoljeća. To je na prvi pogled najobičnija jednokatna stambena zgrada u centru grada. Onaj tko ne zna, ne može ni povjerovati da vrata i prozori na toj kući nisu pravi, tj. da je iza njih goli zid, a s druge strane zida krije se željezna kupola. 

Pri slabom svjetlu lampiona u blizini s vremena na vrijeme protutnji kada negdje u blizini projuri vlak podzemne željeznice. Zrak, hladan i težak, čini glas direktora bunkera, bivšeg vojnika, pomalo neobičnim dok govori o starim telefonskim aparatima, zapovjednim odajama gdje su čuvaju stare vojne odore i plinske maske koje vise na zidovima. 

- Imamo model prve sovjetske atomske bombe u prirodnoj veličini. Teži 4,5 tona i ima snagu od 22 kilotone - objasnio je direktor

Posebni objekt neprekidno je radio 40 godina. U jednoj smjeni svakodnevno je radilo 600 ljudi: telegrafisti, telefonisti, vezisti, šifranti. Objekt je imao vlastite agregate, sustav ventilacije, pa čak i dvije bušotine za artešku vodu, a zaliha je bilo dovoljno za cijeli mjesec samostalnog funkcioniranja. 

Nije bilo moguće pustiti odjednom toliko ljudi iz zgrade stoga su osobe u uniformama puštale u zgradu po tri čovjeka u određenim intervalima. Na isti način bunker su napuštali oni koji su odradili svoju smjenu. 

Prvi bunker s kojega je skinut pečat državne tajne 

Kako su pokazala istraživanja, ulaz je najslabija točka protuatomskog bunkera. Upravo zbog toga,ovaj posebni objekt napravljenje tako da u njega ne može prodrijeti ni jedno zrnce radioaktivne prašine te je siguran ne samo od radijacije, nego I od udarnog vala I svjetlosnog zračenja. 

U vrijeme Hladnog rata, Sovjetski Savez se temeljito pripremao za Treći svjetski rat. Tada je na teritoriju bivšeg SSSR-a izgrađeno oko tisuću protuatomskih bunkera. Posljednji se počeo graditi 1989. na Krimu, ali se od gradnje odustalo prije nego što je bunker završen. 

Dio bunkera pretvoren je u ekspoziciju, a jedan dio restorana je restoran. Prostorija je uređena u tradicionalnom stilu, a u restoranu se mogu probati klasična ruska jela.

Prije 60 godina Rusi su se ukopavali pod zemlju jer su očekivali atomsko bombardiranje svaki dan. Danas su se bunkeri i raketni silosi počeli otkrivati budući da ih je sovjetska vlada skrivala. Na njihovu mjestu pojavljuju se novi fantastični podzemni gradovi opremljeni najnovijom tehnologijom. Vozeći se metrom u Moskvi, prolazite i kroz brojne bunkere za koje niste ni svjesni da se tamo nalaze.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bili smo u Staljinovom bunkeru: 'Tu je mogao početi Treći svjetski rat' | 24sata u Rusiji 06:21

- Dopuštamo vam snimanje u bunkeru i njegovim skrivenim djelovima jer želimo da mjesta ovakve vrste nikada ne ispune svoju pravu svrhu - borberu - zaključio je direktor Sergej Kamenski.

Reportažu iz bunkera pogledajte na YouTube kanalu 24sata. Svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našim Facebook, Instagram i TikTok profilima, na 24sata.hr te na službenom YouTube kanalu 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31

VIDEO

Kako preživjeti prekid? 'Imate pravo da pametno patite'
ŠTO TE MUČI?

Kako preživjeti prekid? 'Imate pravo da pametno patite'

Sigurno ste se barem jednom nakon prekida veze osjećali kao da je vrijeme za vas stalo. No, klinička psihologinja Danijela Ostojić savjetuje vam kako da pametno 'patite'. Pogledajte video i na TikToku 24sata

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke
Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura