Obavijesti

Video

Komentari 31

Ušli smo u Staljinov bunker na dubini od 65 m: 'Imamo model atomske bombe, teži 4,5 tona'

Ušli smo u Staljinov bunker na dubini od 65 m: 'Imamo model atomske bombe, teži 4,5 tona'
8

Ispod moskovskog asfalta, nekoliko desetina metara pod zemljom, krije se pravi podzemni grad sačinjen od tunela, bunkera, skladišta i katakombi. 24sata predstavlja tajni vojni objekat Bunker-42.

VIDEO

U vrijeme kada se SSSR pripremao za Treći svjetski rat, nitko nije mogao zamisliti da se ispod jedne obične male zgrade u maloj moskovskoj ulici krio zapovjedni punkt strateškog zrakoplovstva, smješten u podzemnom skloništu. 

- Kada je Kubanska raketna kriza dosegla najvišu točku, ovaj je objekt, u kojem se sada nalazimo, u potpunosti stavljen u stanje pripravnosti - rekao nam je Sergej Kamenski, direktor 'Bunkera-42' koji nas je proveo kroz ovaj objekt.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Tu je mogao biti proglašen Treći svjetski rat'

Ovaj Bunker-42 je dosad najveći otkriveni bunker. Njegova dubina je 65 metara, što odgovara visini zgrade od 18 katova. Za usporedbu, dubina Hitlerova bunkera u Berlinu je 16 metara, dok se Churchillov u Londonu nalazi na dubini od samo četiri metra. Moskovski bunker još uvijek radi i ako je nekome potrebno sklonište, u njemu može boraviti nekoliko mjeseci. Bunker ima posebnu filtraciju i pročišćivače zraka, vlastite zalihe vode i odjeću koja štiti od zračenja. 

- Ovdje su generali donosili odluke o nanošenju uzvratnog nuklearnog udara na teritorij Amerike. Treći svjetski rat mogao je ovdje biti proglašen u bilo kojem trenutku - pojasnio je Kamenski.

Dugi tuneli, masivna vrata i oružje prekriveni su školom i crkvom. Staljinov bunker je od Rusa bio skriven sve donedavno, kada ga je državna tvrtka kupila na dražbi. Ulaz u 2. i 3. odsjek Bunkera dopušten je samo odbranima i to uz određenu naknadu. 1. i 4. odsjek je zatvoren, no mi smo ipak uspjeli zaviriti u taj podzemni svijet. 

Nastao po Staljinovoj zamisli

Bunker 42 nalazi se ispod metro stanice Taganka, na udaljenosti tri kilometara od Kremlja i vodi u samo srce Moskve. Izgrađen je 1950-ih, u jeku Hladnog rata. Nastalo je prema zamsli samog Staljina, a očuvano je u vrijeme Hruščova kao uporište hladnog rata, da bi se 2006. godine preobrazilo. Bunker je četrdeset godina služio kao posebni objekt. Njegova izgradnja počela je još 1951.,za vrijeme Staljina, a završena je1956., nakon njegove smrti. 

Podzemni kompleks se prostire na više od 7 000 kvadratnih metara i sastoji se od 4 sistema tunela. Objekt je građen kao sklonište za zapovjedništvo dalekometnog zrakoplovstva i posjedovao je infrastrukturu i opremu za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, tako da je mogao služiti kao zapovjedni centar u slučaju nuklearnog napada na Moskvu. 

Ulaz u bunker je zaštićen betonskom pločom debljine 6 metara skrivenom iza lažne kuće iz 19. stoljeća. To je na prvi pogled najobičnija jednokatna stambena zgrada u centru grada. Onaj tko ne zna, ne može ni povjerovati da vrata i prozori na toj kući nisu pravi, tj. da je iza njih goli zid, a s druge strane zida krije se željezna kupola. 

Pri slabom svjetlu lampiona u blizini s vremena na vrijeme protutnji kada negdje u blizini projuri vlak podzemne željeznice. Zrak, hladan i težak, čini glas direktora bunkera, bivšeg vojnika, pomalo neobičnim dok govori o starim telefonskim aparatima, zapovjednim odajama gdje su čuvaju stare vojne odore i plinske maske koje vise na zidovima. 

- Imamo model prve sovjetske atomske bombe u prirodnoj veličini. Teži 4,5 tona i ima snagu od 22 kilotone - objasnio je direktor

Posebni objekt neprekidno je radio 40 godina. U jednoj smjeni svakodnevno je radilo 600 ljudi: telegrafisti, telefonisti, vezisti, šifranti. Objekt je imao vlastite agregate, sustav ventilacije, pa čak i dvije bušotine za artešku vodu, a zaliha je bilo dovoljno za cijeli mjesec samostalnog funkcioniranja. 

Nije bilo moguće pustiti odjednom toliko ljudi iz zgrade stoga su osobe u uniformama puštale u zgradu po tri čovjeka u određenim intervalima. Na isti način bunker su napuštali oni koji su odradili svoju smjenu. 

Prvi bunker s kojega je skinut pečat državne tajne 

Kako su pokazala istraživanja, ulaz je najslabija točka protuatomskog bunkera. Upravo zbog toga,ovaj posebni objekt napravljenje tako da u njega ne može prodrijeti ni jedno zrnce radioaktivne prašine te je siguran ne samo od radijacije, nego I od udarnog vala I svjetlosnog zračenja. 

U vrijeme Hladnog rata, Sovjetski Savez se temeljito pripremao za Treći svjetski rat. Tada je na teritoriju bivšeg SSSR-a izgrađeno oko tisuću protuatomskih bunkera. Posljednji se počeo graditi 1989. na Krimu, ali se od gradnje odustalo prije nego što je bunker završen. 

Dio bunkera pretvoren je u ekspoziciju, a jedan dio restorana je restoran. Prostorija je uređena u tradicionalnom stilu, a u restoranu se mogu probati klasična ruska jela.

Prije 60 godina Rusi su se ukopavali pod zemlju jer su očekivali atomsko bombardiranje svaki dan. Danas su se bunkeri i raketni silosi počeli otkrivati budući da ih je sovjetska vlada skrivala. Na njihovu mjestu pojavljuju se novi fantastični podzemni gradovi opremljeni najnovijom tehnologijom. Vozeći se metrom u Moskvi, prolazite i kroz brojne bunkere za koje niste ni svjesni da se tamo nalaze.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bili smo u Staljinovom bunkeru: 'Tu je mogao početi Treći svjetski rat' | 24sata u Rusiji 06:21

- Dopuštamo vam snimanje u bunkeru i njegovim skrivenim djelovima jer želimo da mjesta ovakve vrste nikada ne ispune svoju pravu svrhu - borberu - zaključio je direktor Sergej Kamenski.

Reportažu iz bunkera pogledajte na YouTube kanalu 24sata. Svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našim Facebook, Instagram i TikTok profilima, na 24sata.hr te na službenom YouTube kanalu 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno