Obavijesti

Video

Komentari 164

Zlostavljane žene: Ministrice, muka nam je od vaših izjava

Pitala bih ministricu, kad bi se nešto takvo dogodilo njoj, kome bi se obratila? Kad sam čula tu njezinu izjavu, osjećala sam se jadno i tužno, rekla je kroz suze žena koja je zlostavljanje u braku trpjela 17 godina...

VIDEO

Pitala bih ministricu, kad bi se nešto takvo dogodilo njoj, kome bi se obratila? Bi li se pomirila s tim da njena djeca svaki dan gledaju kako je njezin partner udara šakom u glavu, šamara, psuje, pljuje i vrijeđa? Kad sam čula tu njezinu izjavu, osjećala sam se jadno i tužno, potreseno nam je kroz suze rekla žena koja je zlostavljanje u braku trpjela 17 godina.

Reagirala je na šokantne izjave ministrice Nade Murganić.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

00:55

- To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti - rekla je ministrica obitelji Nada Murganić nakon povlačenje svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv supruga Alojza Tomaševića. Žena koja je trpjela zlostavljanja ispričala je kako je u početku bila riječ o psihičkome maltretiranju, a kako je njezin partner postao ovisnik o alkoholu, posljednjih pet godina trpjela je fizičko, psihičko, emocionalno i ekonomsko zlostavljanje. Obraćala se za pomoć i njegovoj i svojoj obitelji, ali nije ništa postigla. Tek kad je konačno pobjegla s djecom, shvatila je koliko je vremena protratila na beskorisne pokušaje u kojima joj nitko nije mogao pomoći.

- Sramotna je i skandalozna izjava predstavnice institucije koja je trebala stati u obranu žrtve. U zadnje vrijeme svjedoci smo kako se žene sve više povlače i gube samopouzdanje kad treba prijaviti nasilje, a baš ovakve izjave tome doprinose i vraćaju nas u 19. st. - kaže Marijana Zrinka Jegeršnik, predsjednica udruge Ženska pomoć sad. S njom se slaže i aktivistica i gorljiva braniteljica ženskih prava Sanja Sarnavka.

- Moja prva reakcija je bila zgražanje. Da sam premijerka, ona za pola sata više ne bi sjedila u ministarskoj fotelji. Svojom izjavom poručila je da je nasilje normalna obiteljska dinamika, i to baš ministrica čije bi ministarstvo prvo moralo pomoći žrtvi i pružiti joj podršku te zaštititi obitelj na koju se toliko poziva - kaže Sarnavka.

Bivša kolegica Nade Murganić, Jadranka Kosor, odmah je reagirala objavom na Twitteru.

- To vam je tako kad se rugate s Ustavom, Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o ravnopravnosti spolova, Konvencijom o ljudskim pravima i, naravno, Istanbulskom konvencijom. Zato žene trpe i šute jer je to ‘tako u braku’. 2018. RH - napisala je Jadranka Kosor i dodatno nam pojasnila da je ministričinu izjavu shvatila kao pljusku svemu na čemu je ona godinama radila.

- Tom izjavom Nada Murganić je obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama relativizirala i predstavila ga kao normalno ponašanje te time dala javnu satisfakciju za sve nasilnike - ogorčena je Kosor.

Neva Tölle voditeljica je Autonomne ženske kuće Zagreb i desetljećima pomaže ženama žrtvama zlostavljanja.

- Izjava je skandalozna i neprihvatljiva. Time vladajući žele muško nasilje protiv žena pomesti pod tepih, da se o tome ne govori javno, što je najlošija varijanta. Ministrica je ženama zapravo poručila neka šute i trpe jer su i dalje u vlasti zlostavljača, umjesto da je rekla ono što svi poručujemo već godinama: Mora se govoriti javno i nije sramota ni odgovornost na ženi nego na počinitelju, kojeg treba sankcionirati. Tu su centri za socijalnu skrb, policija i pravosuđe, koji zajednički moraju stati u obranu žrtve - kazala je Tölle. Odmah nakon što je ministričina izjava izazvala buru, u četvrtak tijekom večeri ona je poslala priopćenje u kojem navodi da joj je žao.

- Žao mi je ako je moja današnja izjava od dijela javnosti shvaćena kao relativiziranje nasilja nad ženama jer svako nasilje nad ženama, pa tako i u konkretnom slučaju sumnje na nasilničko ponašanje g. Tomaševića, najoštrije osuđujem. To mi nalaže moj poziv socijalne radnice, ali i duboko osobno uvjerenje. U cjelokupnom dosadašnjem radu rukovodila sam se skrbi i brigom za najranjivije skupine društva te ću tako i dalje nastaviti obnašati i profesionalnu dužnost, kao i istinski se boriti za suzbijanje svakog oblika nasilja - napisala je Murganić. Jučer je reagirao i premijer Andrej Plenković.

- Izjava ministrice nije bila najsretnija, ali što se tiče teme suzbijanja nasilja u obitelji, pozicija nam je jasna i čvrsta - kazao je Plenković. Ministrica je imala već više afera u kojima se zahtijevala njezina smjena, no premijer je uvijek stao uz nju. Tako je u prosincu lani u privatni katolički vrtić odnijela paketiće pomoći Europskog socijalnog fonda za najsiromašniju djecu. Premijer je, unatoč brojnim zahtjevima za razrješenje, istaknuo da ministrica uživa njegovo povjerenje. Aktivistice iz Ženske mreže Hrvatske još su u ožujku lani istaknule da je Murganić u radnu skupinu za ratifikaciju Istanbulske konvencije dovela predstavnike udruge U ime obitelji te predstavnike radikalne katoličke udruge Ordo luris, poljske organizacije koja dopušta abortus samo kad je život žene u neposrednoj opasnosti. U njezinu mandatu donesen je i novi Zakon o pravobraniteljima za djecu, prema kojem se omogućuje smjena pravobranitelja svake godine, unatoč mandatu od osam godina. Zbog tog je smijenjena pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Posebno mjesto zauzima prijedlog Obiteljskog zakona koji je Murganić željela progurati, a u kojem stoji da muž i žena bez djece nisu obitelj, da roditelji imaju dužnost odgajati djecu kao domoljube... Nakon kritika javnosti prijedlog zakona je ministrica povukla i javno se ispričala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno