Obavijesti

Saznajte više o permakulturi, znanosti o Zemlji

Saznajte više o permakulturi, znanosti o Zemlji
4

Miroslav Kiš, stručnjak za permakulturu, sudjelovao je u sadnji žive ograde posađene uz Urbane vrtove Arena Centra. U razgovoru smo saznali više o permakulturi, znanosti o Zemlji

Stručni doprinos projektu Urbani vrtovi dao je i gospodin Miroslav Kiš koji je sudjelovao u sadnji žive ograde kod Urbanih Vrtova Arena Centra. S gospodinom Kišem, stručnjakom za permakulturu, razgovarali smo o značaju žive ograde za građane, te o permakulturi.

Podržali ste, u stručnom smislu, Urbane vrtove Arena Centra. Recite nam više o formiranju žive ograde i njenim funkcijama u ovom kontekstu.

Živa ograda ili vjetrobran koji smo posadili nije obična živica kakvom se ponegdje ograđuju zemljišta. Široka je od 3 do 5  metara i obavlja više funkcija. U njoj su posađene biljke koje će obavljati što inače rade u prirodi, a zajedno tvore višestruko koristan zeleni sklop za ljude koji obrađuju vrtove uz Arena Centar.

Sve biljke koje smo posadili davat će biomasu za malčiranje ili kompostiranje, privlačit će ptice i obavljati još poneku specifičnu funkciju. Dio biljaka odabran je zbog brzog rasta, pa se puna funkcionalnost vjetrobrana može očekivati za tri do pet godina. Osim toga, biljke su posađene tako da oblikuju tzv. zamku za sunce, deblju zelenu liniju približno oblika potkove otvorenu prema jugu, a zatvorenu prema sjeveru. Na taj način, živa ograda prikuplja i akumulira više sunčeve energije i stvara topliju mikroklimu. Radeći sa "živim" elementima kao što su biljke - one same počinju obavljati svoje multifunkcionalne zadaće kad se jednom stave u krajolik.

Što je permakultura općenito?

Permakultura je interdisciplinarna znanost o Zemlji, koja objedinjuje mnoge klasične znanosti i usmjerava ih na brigu o Zemlji, brigu o ljudima, mudar nadzor potrošnje materijalnih dobara. Uključuje, ali nije ograničena, na vrtlarstvo i proizvodnju zdrave hrane, smanjenje ili eliminiranje stvaranja otpada i/ili zagađenja planete, održivu gradnju, uporabu obnovljivih izvora energije, zdravorazumsko oblikovanje ljudskih obitavališta i dizajn ljudskih zajednica (društvena komponenta).

U poljoprivredi, upućuje na primjenu održivih metoda i obogaćivanje resursa, u arhitekturi i građevinarstvu na energetski učinkovitu gradnju prirodnim materijalima, u energetici na upotrebu utjelovljenih energija krajolika i na obnovljive izvore energije, a u ljudskim zajednicama na formiranje horizontalnog, nehijerarhijskog društva.

Sve je veći interes za permakulturom. O tome nam možete više reći i iz perspektive edukatora.

Permakultura može biti zanimljiva i kroz (pod)svjesnu želju za vraćenjem balansa u život, jer preslikava prirodne zakonitosti, a najsnažnija karakteristika prirode je - dinamički balans. Izrazita snaga permakulture je u njezinoj praktičnosti i u tome što postoji samo kad je netko provodi u djelo, a to je upravo ono što danas mnogim ljudima nedostaje - praktičan, konstruktivan, kreativan i ekonomski opravdan rad koji stvara hranu ili revitalizira osjećaj zajedništva.

 Kako se može educirati, koliko traje obuka i kako se certificira?

Održavanje tečajeva i radionica pravovremeno objavljujemo na web-stranici www.permacooltura.net i na Facebook stranici "Permakultura - Kiš Karmela i Miroslav". Osim 72-satnih tečajeva, održavamo javna predavanja, jednodnevne ili dvodnevne tečajeve, tematske tečajeve i praktične radionice. U permakulturi postoje 2 stupnja obrazovanja, tj. 2 dokumenta kojima se potvrđuje dovršenje obrazovanja. Prvi dokument je Certifikat o uspješno dovršenom 72-satnom tečaju permakulture, a drugi je Diploma dizajnera permakulture.

Na 72-satnom tečaju predaju se osnove permakulture. U pravilu je teorijski, a kad prilike dopuštaju može se uključiti i praktična nastava. Potkraj tečaja polaznici formiraju grupe od 3-4 osobe i dobivaju zadatak sastavljanja oglednog permakulturnog dizajna krajolika po izboru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...