Obavijesti

Tech

Komentari 29

Google pomaže dijabetičarima, pametne leće mjerit će šećer

Google pomaže dijabetičarima, pametne leće mjerit će šećer
2

Tehnologija je u ranoj fazi i prototip se dorađuje, ali leća sa sićušnim senzorima će jednostavno i bezbolno mjeriti razinu glukoze i podatke slati onome koji ju nosi

VIDEO

Uz razvoj pametnih naočala Glass, Google se uključio i u razvoj pametnih leća, koje bi trebale pomoći dijabetičarima tako što će mjeriti razinu glukoze u suzama.

Leće koriste sićušni bežični čip i minijaturni senzor glukoze koji je ugrađen između dva sloja leće. Trenutno testiraju prototip koji može obaviti mjerenja jednom u sekundi, a istražuju i potencijal leća koje bi služile kao sustav upozorenja. Planiraju ugraditi sićušne LED-ice koje bi mogle biti indikator da je razina šećera iznad ili ispod dozvoljenih parametara. 

Tehnologija je još u ranoj fazi, ali iz Googlea kažu da su obavili niz kliničkih studija koje im služe kako bi doradili prototip, a nadaju se da će ovo dovesti do novih načina koji će ljudima pomoći da drže bolest pod kontrolom. 

Raširena bolest

Naime, dijabetes je bolest koja zahvaća svakog 19 čovjeka, a velik dio njih muči se s držanjem bolesti pod nadzorom. Nekontrolirana razina šećera može dovesti i do puno težih komplikacija. No, samo mjerenje šećera i svakodnevni ubodi prilično su neugodni. Znanstvenici su tijekom godina razvili razne metode mjerenja šećera u raznim tjelesnim tekućinama, poput suza, no njih je teško skupiti i analizirati. Stoga su u Googleu odlučili ispitati može li se napraviti dovoljno maleni sustav koji će moći točno i jednostavno mjeriti razinu glukoze.

Tražit će partnere

Kako navode, trenutno su u razgovorima s američkom Agencijom za hranu i lijekove (FDA), ali da ih čeka još puno posla kako bi ova tehnologija postala sustav koji će ljudi koristiti. 

Na tome neće raditi sami te će tražiti partnere koji imaju iskustva u dovođenju ovakvih proizvoda na tržište, a ti partneri će koristiti tehnologiju za leće i razviti aplikacije kojima će podaci biti dostupni onima koji nose leće, ali i liječnicima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti