Natrij podržava ravnotežu elektrolita, apsorpciju hranjivih tvari i rad bubrega. Stoga kad vas organizam traži slano poslušajte ga, ali osigurajte si pravu količinu soli iz visokokvalitetnog izvora
Lifestyle
Komentari 3
Natrij podržava ravnotežu elektrolita, apsorpciju hranjivih tvari i rad bubrega. Stoga kad vas organizam traži slano poslušajte ga, ali osigurajte si pravu količinu soli iz visokokvalitetnog izvora
S barem šest različitih sorti, kiseli krastavci zasigurno su svestrani međuobrok. Ova hrana bogata elektrolitima zadovoljit će vašu slanu žudnju.
- Osim toga, prirodni probiotici u fermentiranim kiselim krastavcima čine ga idealnim međuobrokom ugodnim za crijeva - kaže dijetetičarka Ella Davar. Naučite raditi kisele krastavce kod kuće kako biste ih uvijek imali pri ruci.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
01:31
Kiseli kupus (fermentirani kupus) također sadrži probiotike i prebiotička vlakna pogodna za crijeva. Uz podršku zdravom mikrobiomu, studije su pokazale da probiotici mogu sniziti krvni tlak i poboljšati šećer u krvi.
- Iz tih razloga i zato što kiseli kupus sadrži vlakna, također može podržati i zdravlje srca - tvrdi dijetetičarka Abby Cannon.
Masline su bogate zdravim mastima za srce i za mozak.
- Masline i maslinovo ulje smatraju se izvrsnom zdravom hranom, ne samo zbog mononezasićenih masti i oleinske kiseline, već i zbog toga što su one prepune polifenola - kaže kardiolog Steven Gundry. Taj spoj pomaže kod upala, održava zdravu razinu šećera u krvi i podržava zdravlje mozga. Grickajte ih samostalno ili u kombinaciji s kremastim kozjim sirom.
Za one koji ne jedu crveno meso, uključivanje lososa u prehranu je odlična opcija. Prepun je proteina i omega-3 masnih kiselina. Losos je izvrstan pogotovo za one koji su na dijeti ili prate mediteransku prehranu.
Kada trebate brzinski napuniti baterije krekeri su super stvar. To su grickalice bogate vlaknima, a preporučuju se oni na bazi orašastih plodova i sjemenki. Slani su i utažuju glad bez dodavanja šećera u krvi. Osim toga, mogu se jesti uz maslac s orašastim plodovima, humusom ili salatom od tune. To je posebno korisno za ljude koji su osjetljivi na određene vrste namirnica, poput glutena.
- Hrana poput orašastih plodova i sjemenki sadrži vlakna, omega-3 i antioksidanse, tako da šačica orašastih plodova može biti vrlo zdrava za srce - rekla je dijetetičarka Ginger Hultin.
Primjerice, brazilski orašasti plodovi bogati su selenom koji podupire štitnjaču. Dokazano je da orasi poboljšavaju zdravlje crijeva i srca, pistacije se smatraju cjelovitim proteinima (jednim od rijetkih izvora na biljnoj bazi), a bademi mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
- Sjemenke sadrže značajne razine esencijalnih masnih kiselina, bjelančevina, vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa - što je od vitalnog značaja za svaku zdravu prehranu - govori trenerica Ximena Araya-Fischel. Sjemenke bundeve i sjemenke suncokreta dvije su najslanije mogućnosti za užinu, ali također možete odabrati chia, lan, sezam i još mnogo toga.
Sardine u konzervi pristupačan su, održiv izvor ribe, koja ima manje žive u odnosu na neke veće ribe. One su super kao međuobrok i pružaju potrebno zdravlje za mozak. Bez obzira jedete li ih s kostima ili bez, unosite dobru količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina.
- Kokice su cjelovite žitarice koje sadrže vlakna. Također su lagane, tako da možete pojesti nekoliko šalica u jednoj porciji - kaže dijetetičarka Adrienne Ngai. Možete ih začiniti sa soli i paprom ili čilijem i limetom - ovisno o vašim željama.
Guacamole, napravljen prvenstveno od avokada, bogat je mono nezasićenim masnoćama zdravim za srce. Osim dobrih masti, avokado sadrži i druge hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje, uključujući preko 14 minerala, proteina, topivih vlakana, fitosterola, polifenola, karotenoida, omega-3 i vitamina B- složeni, C, E i K.
Začinite ga s malo soli i jedite s povrćem ili ga kombinirajte s tortiljom.
Slanutak je također odlična opcija kao međuobrok. Možete ga ispeći na maslinovom ulju i morskoj soli kako biste zadovoljili slanu potrebu. Bogat je magnezijem, vitaminom B6, vlaknima i proteinima.
Većina marki svježeg sira daje između 15 i 25 grama proteina po šalici. Proteini su neophodni za oporavak i rast mišića. Spojite ga s rajčicama ili krekerima za slani međuobrok.
- Čips od kelja (tj. kelj pržen na maslinovom ulju, morskoj soli i drugim začinima po izboru) bogat je antioksidansima, poput beta-karotena, vitamina A i K, te luteina - kaže Maggie Moon. Ovo lisnato povrće čini hrskavi, slani međuobrok.
Sir i krekeri daju tijelu proteine, vlakna i onaj dodir natrija koji tražite - sve u jednom. Iako određeni prerađeni sirevi mogu sadržavati nepotrebne aditive, dijetetičar Frances Largeman-Roth, rekao je da minimalno prerađeni sir može dodati hranjive sastojke, poput proteina i kalcija, u vašu prehranu.
Kuhana jaja sadrže značajnu količinu bjelančevina, selena, folata, vitamina A i D i još mnogo toga - što ovo čini pristupačnom, zdravom i jednostavnom grickalicom.
Uz odgovarajuću količinu soli i maslinovog ulja, ovo će se povrće lijepo zgnječiti u pećnici, oponašajući teksturu čipsa - ali uz dodane blagodati vitamina i minerala, piše Mind Body Green.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+