Obavijesti

Potrošač

Komentari 10

Kranjske kobasice odasvud, samo ne iz Kranja

Kranjske kobasice odasvud, samo ne iz Kranja
4

Kranjske kobasice treba prije svega jesti umjereno. Povremeno se smiju naći u nekom varivu, no oni s povišenim krvnim tlakom ne bi ih uopće trebali jesti...

VIDEO

Meso za svoje kranjske kobasice uvozim iz Austrije, Njemačke i Hrvatske, rekao je prije nekoliko dana Anton Arvaj, najpoznatiji proizvođač ove kobascice u “deželi” i zaprepastio slovensku javnost, inače osjetljivu na ovaj tradicionalni proizvod.

Slovenija je prije dvije godine zatražila da se u Hrvatskoj zabrani prodaja pod tim imenom, no spor još traje, pa se kranjske kobasice prodaju i kod nas. Kobasice koje smo mi analizirali imaju od 72 do 98 posto mesa, svinjskog ili kombinacije svinjskog i goveđeg mesa. No ne znamo od kojih dijelova životinja. No prema Pravilniku o mesu i mesnim proizvodima u proizvodnji polutrajnih kobasica, u koju kategoriju spada i kranjska, smije se koristiti meso različitih kategorija, pa tako i iznutrice, koža, ostaci vezivnog i masnog tkiva, baš kao što je to slučaj s mortadelom, šunkaricom ili šunkom u ovitku

Iako će se neki možda truditi, kvaliteta mesa ne može se prepoznati na prvi pogled. Ni boja, okus niti izgled ne mogu biti kriterij razlučivanja jer su uglavnom rezultat raznih dodataka. Za lijepu crvenkastu boju mesa često je zaslužno prirodno bojilo, koje se dobiva iz određene vrste kukaca. No riječ je o bezopasnom dodatku, za razliku od nitrita, koji se dodaju slamuri, također zbog ljepše boje.

Nitriti, fosfati, vitamin C, pa i šećer

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim za boju, nitriti u mesu sprečavaju razvoj štetnih bakterija, pa mu tako produljuju rok trajanja. No nitriti u organizmu mogu postati štetni te ometati rad crvenih krvnih stanica. Njihova količina se stoga ograničava, a u mesne proizvode dodaje se i uglavnom vitamin C, koji sprečava njihovo loše djelovanje. Još jedan od moguće štetnih sastojaka su fosfati. Ima ih u gotovo svim mesnim prerađevinama jer oni međusobno “lijepe” sve sastojke. I njihova količina u kobasicama je ograničena jer u velikim količinama mogu ometati rad vitamina D i kalcija te na duge staze oslabiti kosti.

Suvremena pošast šećera nije zaobišla ni mesne proizvode. I u kranjske kobasice šećer dodaju da bi okus bio što privlačniji nepcu. Ima ga vrlo malo, otprilike dva-tri grama na kilogram kobasica. Naravno, tu je i neizostavna sol. Osim za bolji okus, dodaju je kao konzervans, ali i zato što pridonosi mekoći i sočnosti mesa. Kranjske kobasice zbog svega treba jesti umjereno.

Povremeno se smiju naći u nekom varivu, no oni s povišenim krvnim tlakom te s problemima s jetrom ili bubrezima ne bi ih uopće trebali jesti.     

Pik

Uz sol i šećer, u proizvodnji Pik-ove kobasice korisiti se karagenan, zgušnjivač iz crvenih morskih algi. Nitrit je i ovdje u ulozi konzervansa, a njegovo loše djelovanje sprečava dodatak čija je količina također ograničena.     

Gavrilović

Pivac ima pojačivač okusa natrijev glutaminat. proglašen je bezopasnim, ali izaziva sumnju zbog zabilježenih simptoma lupanja srca. Ima sol, nitrite, fosfate.     

Pivac

Pivac ima pojačivač okusa natrijev glutaminat. Proglašen je bezopasnim, ali izaziva sumnju zbog zabilježenih simptoma lupanja srca. Ima sol, nitrite, fosfate.     

Podravka

Podravka sadrži i sol i začine te šećer, ali i prirodni emulgator sojin lecitin. Ima i fosfate, nitrite i antioksidans, kojem se količina isto ograničava.     

PPK

U PPK-u je meso kombinacija svinjskog i goveđeg. od dodataka tu su sol, šećer, ali i fosfati, koji na duge staze mogu oslabiti kosti. ima vitamina C, protiv lošeg djelovanja nitrita. boja je od kukaca.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....