Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Petit keksi: Brzo dižu šećer u krvi i zasite samo na kratko

Petit keksi: Brzo dižu šećer u krvi i zasite samo na kratko
1

I maslac i margarin povisuju kolesterol u krvi i povezuju se s krvožilnim bolestima te dijabetesom, no maslac sadrži vitamine A, D i E, važne za oči, kožu, kosti...

VIDEO

Petit beurre u prijevodu s francuskog, gdje je u 19. stoljeću izmišljen, znači mali maslac. No nemaju sve verzije maslac, nego lošiju varijantu - margarin ili biljno ulje od kojeg se margarin radi.

Najviše maslaca ima u keksu Leibniz, 12 posto, dok po sedam posto maslaca ima u Koestlinu te u Kraševu Petit Beurreu. Na deklaraciji Clevera kao i u drugom Koestlinovu keksu koji smo uzeli za usporedbu, Koestlin Pikniku, navedeno je hidrogenizirano biljno ulje od kojeg se radi margarin.

Maslac u prednosti jer se dobiva prirodnijim postupkom

Margarin je zahvalna sirovina za prehrambenu industriju zbog svoje niske cijene, stabilnosti i lakog transporta. Glavna razlika između maslaca i margarina masne su kiseline. Margarin u pravilu sadrži više transmasnih, odnosno nezasićenih kiselina, dok maslac ima zasićene masne kiseline. Transmasne kiseline, koje najčešće unosimo s prerađenom i prženom hranom, povezuju se sa srčanim i krvožilnim bolestima. No unatoč raspravama koja varijanta je zdravija, maslac ili margarin, dokazano je i da zasićene kiseline iz maslaca povisuju kolesterol i uzrokuju iste bolesti kao margarin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prednost maslaca je što se dobiva prirodnijim putem, a sadrži i vitamine A, D i E te laurinsku zasićenu masnu kiselinu koja se povezuje s poboljšanjem imuniteta. Ovaj keks osim masnoća, sadrži i brašno, šećer, ali i brojne dodatke, česte u proizvodnji keksa. Za rahljenje tijesta se dodaju natrijevi i amonijevi karbonati. Za regulaciju kiselosti dodani su difosfati i pirofosfati kojima se unos ograničava jer u velikim količina mogu oslabiti kosti. U ovim keksima ima i aroma.

Uzrokuju oscilacije šećera u krvi

Na sto grama sadrže oko 450 kalorija, 70 grama ugljikohidrata, najviše iz pšeničnog brašna i stolnog ili nekog drugog šećera. Zbog toga će ovaj keks brzo podići šećer u krvi i uzrokovati njegove oscilacije.

Nakon brzog rasta šećera, gušterača radi ubrzano, a poslije slijedi nagli pad razine šećera u krvi što uzrokoje ponovni osjećaj gladi. Tako se lakše debljamo, a oscilacijama šećera u krvi slabi se rad gušteraće, oštećuju se krvne žile te se na izlažemo riziku od krvožilnih bolesti i dijabetesa. Djeci bi umjesto njih trebalo davati zobene pahuljice ili ih posluživati uz čašu mlijeka ili uz jabuku te bobičasto voće.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang