Obavijesti

Kolumne

Čak i vaše zanimanje otkriva jeste li ljevičar ili pak desničar

Čak i vaše zanimanje otkriva jeste li ljevičar ili pak desničar
1

Ako ste odlučili večer provesti uz newsletter, preporučam standardnu i isprobanu metodu koja kaže da u pozadini pustite malo dobre muzike, napravite šalicu kave ili čaja i potom i zaronite u ovotjedne linkove.

VIDEO

1. Priča iz francuske (ali kao da je naša) - represivni organi su pokrenuli istragu protiv predsjedničkog kandidata čija je žena ko fol bila zaposlena kao pomoćnik njega parlamentarca (dok je u realnosti bila domaćica). Ova afera pogoduje Marine Le Pen koju financiraju Rusi. I da priču o Francuzima završimo na doista ružnoj noti, znate li da su oni lansirali mačku u svemir?

2. Malo o US of A: IBMov Watson analizira Trumpov nastupni govorzašto je 1984 trenutno jakoooo dobro prodavana knjiga u Americispašavanje demokracije od novele iz 1935 godinekako spasiti demokraciju - recept u dvadeset točakatjerajući suradnike da govore laži lider podriva njihovu samostalnost i čini ih ovisnima o sebikako propaganda koristi laži da bi erodirala istinu i moralnost (Hannah Arendt o nacističkoj propagandi ali u biti sve paše pa je ok i danas).  Kako brojati ljude u gomili (i koliko ih je uopće bilo na inauguraciji). Narcissistic personality disorder je zabilježen u Washingtonu, što to točno znači? Donald je malo impulzivan i kako se to vidi u prvih deset dana vladavineKako nas jezik kojeg Trump koristi čini podložnima za lažne vijestiNedjeljivi - booklet s uputstvom kako se boriti protiv Trumpove agende.


Ako vam se dopao ovaj newsletter, možete se besplatno prijaviti i dobiti ga svake nedjelje na ovom linku




3. Infografikepad povjerenja u vlasti narušavaju demokraciju (pogodite u kojem smjeru ide Hrvatska?) i bonus na ovo ali u obliku članka: kako izgleda život kada izgubite vjeru u sustav30 godina Erasmusavizualiziranje nesigurnostikoliko često treba čistiti zanemarene dijelove kućeda li vas vaše zanimanje čini politički lijevim ili desnim?zašto su ruže skupe na Valentinovosedam grešaka u ponašanju prilikom intervjua za posao.

4. Ako želite pobjeći od svega, jeste li razmišljali o svjetionikuMaatsyuker svjetionik traži novog čuvara za period od šest mjeseciIma i promo filmić. Požurite, natječaj je otvoren još samo danas i sutra.

5. Mariachi sastavi bivše Jugoslavije.

6. Kratki filmićiprekršajideja za predizbornu fontanu u Zagrebu4K snimka surfera i morskih pasa dronomkako biti srdačna osobapredmeti koji se čudno ponašajulavina u PatagonijiNizozemska dobrodošlica Trumpuzašto je enkripcija bitnakako lagano staviti gumu na felgu od biciklakovanje ogromnog metalnog prstena na ulici u Kini.

7. Kutak za muško-žensku nejednakost: curice već s šest godina starosti smatraju da su dečki pametniji od njihdvije godine nakon što je Nicole bila poslana kući jer nije nosila na svoj posao u PWC štikle promijenjena su pravila odijevanja a uskoro će o tome morati diskutirati i britanski parlamentamerička država tuži Oracle zbog diskriminacije između plaća muškaraca i ženapušenje i konzumacija alkohola kod žena kao faktor seksualne privlačnostižene se sve češće pojavljuju kao seksualni predatori.

8. Foodie kutak: Fat and furious burger (navodno su svi burgeri ovdje jestivi), dokazano je da grah i grašak organizmu daju snažniji dojam sitosti od jedenja proteina (aka. mesa), kako najlakše oguliti jaje (trik je u kuhanju), u Americi možete kupiti burgere bez mesa a koji imaju okus po mesu (40kn za 250grama, ekipa koja je probala kaže da ako ne znate nećete skužiti).


Jednom tjedno (nedjeljom ujutro, taman u doba jutarnje kave) šaljem odabir desetak tema o kojima niste imali priliku čitati u domaćim medijima, a koje smatram bitnima. Prethodne newslettere možete pregledati u arhivi newslettera.




9. Auto kutak: uživajte u vožnji dok još možete/smijeteni auto dileri više ne razumiju što prodajumoj auto radi što? (mali vodič kroz deset godina napretka u auto industriji), autonomni i povezani automobili će postati oružje budućnosti.

10. Antivirus softveri su loši i najbolje ih je deinstalirati (ovo je dosta složeni savjet i mislim da ga treba dobro razmotriti i iskoristiti ako ste u mogućnosti koristiti ili koristite najnovije platforme, ja osobno ne koristim antivirusne alate osim onoga koji dođe standardno s windowsima). Kad smo već na pitanjima cyber sigurnosti, Singapur je odlučio u svibnju isključiti skoro 100.000 državnih računala s interneta (good luck with that), a Trump općenito malo vjeruje računalima.

Ako ste kliknuli na najmanje četiri ponuđena linka, vrbovali novog pretplatnika ili podijelili link na newsletter na Twitteru ili Facebooku - nagradite se ovim fotogalerijama: nimbustočka nestajanjastepenicepogled kroz prozor.

Izvorni newsletter pročitajte ovdje, a pretplatite se ovdje

Marko

O autoru:


Marko Rakar je komunikacijski i politički savjetnik iz Zagreba, a posljednjih nekoliko godina se uglavnom bavi otkrivanjem nepravilnosti u financijskom poslovanju. Nedjeljno-jutarnji newsletter stvara već tri godine. Blog piše od 2004. na ovoj adresi, a možete ga pratiti i preko Facebooka ili Twittera.



 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode