Obavijesti

Kolumne

Evo kako se u Irskoj policija nosi s taksistima mudrijašima

Evo kako se u Irskoj policija nosi s taksistima mudrijašima
1

Doista, taksija ima bezbroj i uvijek ih fali, nemju uopće problema ni s Uberom niti s konkurencijom jer jednostavno imaju dovoljno posla. Putnici zadovoljni jer su taksiji povoljni, taksisti zadovoljni jer imaju posla.

VIDEO

Još davnih dana, na samom početku moje Irske avanture bila mi je totalna fora kako mi je taksist spremno vratio sitniš. Pisala sam i o nevjerojatnom broju taksija i ogromnoj potražnji za njima.

Doista, taksija ima bezbroj i uvijek ih fali, nemaju uopće problema ni s Uberom niti s konkurencijom jer jednostavno imaju dovoljno posla. Putnici zadovoljni jer su taksiji povoljni, taksisti zadovoljni jer imaju posla.

Dublin ima genijalnu aplikaciju kojom se naruči taksi, na ekranu vidiš za koliko dolazi i gdje se točno nalazi, gotovinu uopće ne moraš imati sa sobom jer ako želiš, platiš karticom. Moram priznati da uz povoljne cijene i dobru aplikaciju, korištenje taksija je postalo sasvim uobičajeno.

Ovih dana se pojavila nova dimenzija priče o taksijima: naravno da i ovdje postoje mudrijaši koji pokušavaju prevariti klijente, najčešće turiste, no ono što je neobično je način na koji se država i taksi udruženje obračunavaju s njima.

Gardai clampdown on taxi ripping  – policija organizira akcije kojom provjeravaju voze li taksisti rutama kojima povećavaju cijenu vožnje. Akcija se održava na cesti koja vodi od aerodroma, ali nije najkraći put prema gradu. Najčešće su to turisti koji ne znaju kako bi trebao izgledati najkraći put do odredišta pa taksisti misle da ih mogu malo više oderati. Onda ih sačekaju dečki u plavom i malo si pročavrljaju.

Zanimljivo je da je čak i Taxi udruženje podržalo akciju u svrhu zaštite taksista koji rade legalno i pošteno.

Policijsko kažnjavanje je zanimljiva pojava za Irsku jer je ovdje općepoznato da policija rijetko kad kažnjava vozače. Na primjer ako nemate vozačku dozvolu uz sebe ili ako niste platili road tax, neće vam oderati kaznu, nego će vam dati rok od nekoliko dana da riješite što trebate.

Naime, reklo bi se da ne kažnjavaju obične vozače za neopasne prekršaje, ali itekako znaju kazniti onoga koga treba.

Čudaci.

Izvorni tekst pročitati možete ovdje

O blogu:


Priče Hrvatice koja je novi početak odlučila potražiti u dalekoj Irskoj. Osim na blogu 'Zagreb - Dublin', njena iskustva možete pratiti i na Facebooku te Instagramu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu