Obavijesti

Kolumne

Još nismo otkrile ni sebi ni svijetu što je to "to nešto"

Još nismo otkrile ni sebi ni svijetu što je to "to nešto"
1

Nisam od onih žena kojima su za sve muškarci krivi i koje zbog jednog viču da su svi isti jer nisam imala posla sa svima, Instagrama mi.

VIDEO

Još uvijek bih se dala zakleti da svaki muškarac ima u sebi onaj gen za rušenje Troje zbog ljubavi, ali samo kada je u pitanju jedna jedina žena na cijelom svijetu, što mi nekako i zvuči fer. Nisam ni od onih kojima smeta gledanje utakmica, ni od onih koje misle da su dobri muškarci izumrla vrsta. Nisam inače čak nešto ni od onih koje pišu tekstove u skladu s nadolazećim Danima.

Jednako kako veličam žene, u stanju sam veličati i muškarce. Svejedno, neka današnji tekst bude posvećen nama ženama.

Ajde, istina je da smo ponekad na prvu sekundu ljute, na drugu sretne, na treću plačemo k'o majka kćer kad udaje, na četvrtu želimo da nas netko čita k'o otvorenu slikovnicu s lijepim fotkama provučenima kroz A5 filter. I da zna da naše „nije bitno“ znači da je itekako bitno, a „u redu“ da ništa nije u redu, pa to je bar jednostavno.

Ako ćemo baš u detalje, istina je, ajde, i to da već stoljećima vičemo da dečko mora imati „ono nešto“, a padala su carstva, smjenjivale su se vlade, noći i dani, stoljeća i tisućljeća, a mi još uvijek nismo otkrile sebi ni njima ni svijetu što je to „to nešto“. I još uvijek nemamo ništa za obući.

Ali jednu stvar nam se mora priznati, Grci su bili u stanju sravniti Troju sa zemljom zbog jedne jedine žene, lijepe Helene. Ako mene pitate, nije uopće stvar u tome da svu krivnju svalimo na muškarce i vičemo kako više nema Grka ni Troje i da su lijepe ljubavi i frajeri endemska vrsta. Jer ako ćemo tom logikom, možda je onda i stvar zapravo samo u tome da među nama ženama nema više Helena? Katkad nam treba podsjetnik kada nas krenu uvjeravati da ono što radimo i nije neka kvantna fizika.

Jer je.

Kvantna fizika je biti uspješna žena i slušati komentare i nagađanja preko koje veze ili kreveta ti je to palo u krilo, mada se meni nešto učinilo da smo u 21. stoljeću, a ne u srednjem vijeku.

Kvantna fizika je ako moraš držati četiri zida kuće na okupu i u onim trenucima kada muškarac ne može jer je utakmica ili će evo sad, čim izvedu slobodni udarac.

Kvantna fizika je ako u svako doba dana i noći znaš gdje su tablete za temperaturu i guliš krumpir u 4 ujutro da stepeš djetetu plus 40 jer već si probala i s oblogama od rakije i s oblogama od ulja.

Kvantna fizika je ako moraš smisliti što ćeš kuhati za ručak svaki dan dok u jednoj ruci držiš dijete, drugom pereš suđe, trećom veš, četvrtom čitaš priručnik „Vi nemate podočnjake, nego Gucci torbice ispod očiju.“

Kvantna fizika je ako je potkošulja tvog muža ili djeteta čista baš svaki puta kada im zatreba, jer ja da imam toliku moć da se baš tu koju trebam sjetim oprati baš uvijek na vrijeme, mogla bih stvari po stanu premiještati snagom uma.

Kvantna fizika je bome i održavati titulu ljepšega spola, a mi najbolje znamo da nam nije s neba pala i da pinceta i panceta nisu ista stvar.

Da, do nas je: Svako jutro sami birate na koju ćete nogu ustati
Da, do nas je: Svako jutro sami birate na koju ćete nogu ustati

Kvantna fizika posebnog tipa je i svakoga jutra se spremiti, a nemaš ništa za obući.

Kvantna fizika je tapkanje u štiklama onih dana kada bi najrađe potonula ispod tri deke pitajući se što je došlo Evi s tom jabukom i Adamom da zbog nje sve mi danas trpimo muke.

Možda bi poanta ovoga teksta trebala biti iznimno dubokoumna, a ja bih zapravo samo nama ženama poručila da budemo ponekad Helene i zamahnemo tom kosom i pustimo ponekad te muškarce da sruše pokoju Troju zbog nas, nije da će svijet stati. Mada čak i ne moraju jer, da se razumijemo, to ionako možemo i same.

 

O autorici:


Katarina Marjanović, autorica bloga i kolumnistica, vječna kreativka i zaljubljenica u lijepe riječi. Moje misli, fotografije i emocije možete pratiti na Instagramu, Facebooku i blogu.

 

Znam da u modnom svijetu vlada pravilo da crna i smeđa ne idu zajedno, ali isto tako ja dobro znam da je to pravilo koje je jednom, negdje i nekad, postavila neka Anna Wintour iz puke obijesti. Ako s druge strane pitate mene, tko god je rekao da crno i smeđe ne idu skupa, promašio je cijelu bit mode. I što ćemo sada? Ništa. Nema pravog, nema krivog. Estetika je kao disciplina s određnim ljudima na vrhu nekad davno određivala da su lijepa samo ona umjetnička djela koja su istinita i moralna, a onda su se umjetnici pobunili i rekli: "Čekaj malo, lijepo je ono moje umjetničko djelo koje ja kažem da je lijepo, nije lijepo ono što vas troje odredite." Sve što slovi kao istinito ili neistinito, jednom je netko takvim obilježio. Sve propisane idealne proporcije tijela, sve dopuštene i nedopuštene kombinacije boja na odjeći, sve je to jednom jedna jedina osoba od krvi i mesa odredila, a mi se onda nakačili na to i ne puštamo, kao tinejdžerica prvog momka. Bliskog primjera radi, kada sam prvi puta napravila Instagram, ne mogu vam riječima opisati koliko su meni blesavo izgledale one kompozicije s knjigama i laticama cvijeća nonšalantno posutima po krevetu. Nemam ništa protiv ruža na krevetu, neke su mi fotke predivne. Netko je totalno latice-ruže-na-krevetu tip osobe i ja mu vjerujem, ali ja nisam latice ruže na krevetu tip osobe. Onda sam drugi mjesec rekla: "A gle, ne izgledaju te fotke uopće tako loše", a treći mjesec sam se uhvatila kako prosipam cvijeće po krevetu za fotku. Četvrti sam rekla sebi: "Stani malo, vrati te ruže i reci mi, jesi li svjesna da si se izmanipulirala u tri mjeseca što su te nesvjesno bombardirali takvim tipovima fotki? Jesi, super, sad kad to znaš, sad se tako kreni bombardirati onim što želiš uprogramirat u svoj mozak." Sve što lijepim, istinitim, dobrim ili lošim smatramo, jednom je takvim definirala neka osoba od krvi i mesa. Da smo se samo na nekom drugom kraju svijeta rodili, možda bismo mislili da je plemenito klanjati se zlatnom teletu ili da netko gore želi da svake srijede točno u podne napravimo tri koluta naprijed. I samo zato što bi nam to netko dovoljno puta ponovio. Kakva spoznaja, živote! #potd #interior #lotd #ootd #zara

A post shared by Katarina Marjanović (@katarina__marjanovic) on

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode