Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Odmetnici': Akcić snimljen u Hrvatskoj kriminalno je loš

Iza "Odmetnika" stoji EuropaCorp, kompanija Luca Bessona koji je producent i jedan od scenarista filma. "EuropaCorp" je prilično uzdrmana skromnom zaradom "Valeriana" ...

Autor Tihomir Polančec / Goodtalking

Zanimljivi su i potrebni pokušaji domaćih distributera da uravnoteži kino ponudu posljednjih tjedana. S obzirom na nedavnu dodjelu "Oscara" (ali ne samo zbog Oscara - neki filmovi su spletom okolnosti uletjeli u priču) programom dominiraju drame, neke inspirirane istinitim pričama. Kako bi ponudili razloge za odlazak u kino ljubiteljima akcije, pucnjave i ratnih priča, na programu domaćih multipleksa našli su se i pljačkaši banaka ("Bratstvo pljačkaša"), ratni obračuni u Afganistanu ("12 Hrabrih") i, od prije nekoliko dana, "Odmetnici" - akcijsko - ratni film snimljen na lokacijama u Zagrebu, Ogulinu, Karlovcu i Lokvama.

Ljubitelji akcije nisu se pretjerano usrećili s "12 Hrabrih", a "Odmetnici" su film u kojem većina stvari ne funkcionira - riječ je o promašaju epskih proporcija.

Iza "Odmetnika" stoji EuropaCorp, kompanija Luca Bessona koji je producent i jedan od scenarista filma. "EuropaCorp" je prilično uzdrmana skromnom zaradom "Valeriana..." i pitanje je kakve će projekte Besson u budućnosti snimati. "Odmetnici" kasne u domaće kino dvorane mjesecima - upravo su nedostatak akcije (možda i novo miješanje karata na domaćem distributerskom tržištu) i domaće lokacije snimanja utjecali da se film nađe na kino programu.

Početak filma vraća nas u 1944. godinu. Mjesto radnje je Grahovo u kojem nacistička postrojba sprema zlato koje pripada Francuskoj. Kako je zlato stiglo u Grahovo i gdje je destinacija na kojem će završiti nije toliko važno, ali operacija neće uspjeti jer se čitav grad našao pod vodom. Naime, partizani su velikodušno prepustili lokalnom dječaku da digne u zrak branu i potopi Grahovo, naciste i zlato. Radnja filma nastavlja se 1995. ratne godine u Sarajevu. Skupina američkih specijalaca od domaće cure imenom Lara Simić saznaje lokaciju zlata i kreće u nemoguću misiju....

Kao što se može naslutiti iz prethodnih rečenica pisati, raspravljati o radnji filma zahtjevan je i pomalo besmislen čin upravo zbog toga što je radnja potpuno - besmislena.

Scenarij siromašan događajima rastegnut je na nešto manje od stotinjak minuta filma. Radnja smještena u Sarajevu ratnih godina otkriva malo, gotovo ništa o likovima. U redu, Bessona i redatelja Qualea ne zanima povijesni trenutak u koji je smjestio većinu radnje filma, on je fokusiran na akciju i zlatu za odvažne. Međutim, ako izuzmemo zabavnu jurnjavu tenkom na početku filma, akcijske scene izgledaju neuvjerljivo i jeftino.

Posebno poglavlje apsurda i ludorija "Odmetnika" skriva se u nelogičnostima u radnji, glorificiranju američkih vojnika i raspodjeli zlata gdje hrabri američki vojnici, specijalci pokazuju humanost i želju da pomognu Larinom narodu.

Zamračili su naši junaci 150 milijuna dolara i uložili u obnovu ratom razrušene države. Ljubav je ponekad vrjednija od zlata.

Nekada davno, u vrijeme kada su videoteke bile utočište filmofila različitih generacija i profila, postojali su filmovi skromne kvalitete kakvi su se rijetko mogli naći i na televizijskim programima. Videotekari su ih kupovali zbog niske cijene i svih onih svakodnevnih hodočasnika u videoteke koji su gledali sve naslove - bez obzira na žanr i kvalitetu. Nakon što su ih pogledali stalni članovi takvi su naslovi, vrlo brzo, počeli skupljati prašinu na policama. Razlog? Niti jednom ozbiljnijem radniku ili radnici u videoteci nije padalo na pamet takve naslove preporučiti  izbirljivijem ili tek malo zahtjevnijem članu. Upravo takav film je "Odmetnici" s razlikom da se film redatelja Stevena Qualea trenutno može pogledati u domaćim kino dvoranama.

Ostaje tek zagonetka kako je u ovaj filmski kaos zalutao J.K. Simmons.

Ocjena: 2/10

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija.

Message