Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ovlast suca istrage nije bila utvrditi krivnju osumnjičenika'

Sudac Ivan Marković iz Zadra reagirao je zahtjevom za ispravkom na komentar objavljen u rubrici BlogBuster

U istražni zatvor u Zadru privedeni osumnjičeni za silovanje maloljetnice
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Sudac Ivan Marković reagirao je zahtjevom za ispravkom na komentar objavljen 23. listopada 2019. u rubrici BlogBuster pod naslovom: ,,Zbog svih kćeri... Ne smijemo stajati sa strane“.

- Netočna je informacija da su osumnjičenici grupno i višestruko u šest navrata silovali maloljetnu djevojku. Točno je to da se jedan od osumnjičenika, a ne svi, tereti za silovanje, dok se ostala četvorica sumnjiče za druga, blaža kaznena djela protiv spolne slobode, što je u priopćenju za javnost potvrdilo i državno odvjetništvo, koje je podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Autor teksta polazi od pogrešne pretpostavke da se ovdje radilo o suđenju te pogrešno sugerira javnosti da je krivnja osumnjičenika dokazana što je potpuno netočno. Na taj način javnosti je predočena iskrivljena slika samog događaja, a i sudskog postupka vezanog za taj događaj.

Zadatak i ovlast suca istrage nije bila utvrđivanje krivnje osumnjičenika, nego je zadatak bio utvrditi postoji li osnovana sumnja da su djela počinjena i je li prema osumnjičenicima potrebno primijeniti istražni zatvor kao najstrožu mjeru do početka suđenja ili neku od blažih mjera kao zamjenu za istražni zatvor.

Sudac istrage Ivan Marković se nakon provedenog postupka odlučio za primjenu blažih mjera opreza, a za njihovo izvršavanje i nadzor zadužio je policijske službenike PU Zadarske, koji su o svome postupanju dužni redovito izvještavati sud. Na taj način sud je, uz angažman policije zadržao kontrolu nad daljnjim ponašanjem osumnjičenika. Odluka o primjeni mjera opreza kao zamjene za istražni zatvor koju je donio sudac Marković donesena je nakon pravilno provedenog postupka te je u cijelosti zakonita.

U tekstu se potpuno neprimjereno spominje sučeva obitelj, koja nema nikakve veze s poslom koji sudac obavlja. Navedene izjave su posebno dobile na težini jer su iznesene nakon što je sudac Marković, primao ozbiljne prijetnje, koje su mu sustavno upućivane zbog toga što je javnost dovedena u zabludu o njegovom nezakonitom postupanju, što je potpuno netočno - stoji u zahtjevu za ispravkom.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message