Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Uspon Skywalkera' je 'drž me, ne daj' jurilica od 2 i kusur sati

Ne treba čuditi da su reakcije na nove Star Wars filmove podijeljene. Otkad je Disney otkupio prava, istovremeno su se miješali radost, ali i brojni strahovi...

Autor Srđan 'Osvrtnik' Cvitan

Star Wars serijal oduvijek zauzima posebno mjesto u srcima, i kritike i publike. S jedne strane, secira se svaka njihova sekunda kako bi se utvrdilo da je ta sekunda zaista u “Star Wars duhu”, što god to bilo. S druge strane, ta ista vojska fanboya (i fangerla) je sposobna oprostiti fantastične mane, a sve radi očuvanja uspomene na nevino i lijepo djetinjstvo. Kao da će uviđanjem mana u tim filmovima i njihova mladost na neki način odjednom postati okaljana. 

Stoga ne treba čuditi da su reakcije na nove Star Wars filmove podijeljene. Otkad je Disney otkupio prava, istovremeno su se miješali radost što će ta megafranšiza doživjeti nove ekranizacija i strah da će filmovi postati samo platforma za nove linije igračaka, video-igara i vožnji u Disneylandu. Nije da originalni filmovi već to nisu bili. 

Većina je bila zadovoljna prvim filmom pod Mišem. Force Awakens je služio kao dokaz da Disney može napraviti Star Wars film, makar oponašajući predložak Novu nadu. Nastavak The Last Jedi je donio puno više galame. Film Riana Johnsona su fanovi uzeli na nož, proglašavali ga najgorim filmom ikada, prijetili mu… Dakle standardne stvari koje možete očekivati od fanova kada se pokuša napraviti nešto novo i ići neutabanim putem. 

Pogledajte recenziju:

I dvije godine kasnije, eto nas na trećem. The Rise of Skywalker je opet uzeo režirati J.J. Abrams i pokušao vratiti na tračnice ono što je Johnson preusmjerio. Po meni, to mu je uspjelo. Ali se ipak jasno vidi da se upravo to i htjelo napraviti i zato je teško promatrati ovaj film kao individualnu jedinku. J.J. je ovdje ponovio formulu koju je koristio u Epizodi 7, ne možete ne osjetiti to “rimovanje” s originalnom trilogijom. 

Problem je što smo to već vidjeli, prepoznajemo što se tu htjelo napraviti i osim toga, imam dojam da ovime onaj prethodni film ima puno manje smisla. I zato što se ne nastavlja u tolikoj mjeri na svog prethodnika, bilo je potrebno ubaciti nove elemente koji su mogli/trebali biti u prethodnome i zato će se The Rise of Skywalker nekome činiti prenakrcan. I stvarno, u startu nas se bombardira s hrpom novih informacija i jurimo s jedne lokacije na drugu, uz neprekinutu akciju. Kao da ste u nekom ultra lunaparku, ali ne čekate u redovima. 

Ovaj film bi trebao zaključiti ovu famoznu Skywalker sagu, Disney je obećao da će se nakon ovoga okrenuti prema novim pričama iz Star Wars svijeta. To je nešto što osobno čekam još otkad su dobili prava. Nadam se da ću to zaista i dočekati.

Komentari 51
Komentiraj, znaš da želiš
 • Default avatar - Klan
  Klan Nedjelja, 29.12.2019. u 15:30

  Pretjerali su, Rey može zaustaviti brod u letu, a Palpatinu srušiti cijelu flotu pobunjenika. Ono s iscjeljivanjem i oživljavanjem neću ni konentirati. Svi Jedaji su do sada bili amateri prema ovima!

 • Default avatar - blue_devil006
  blue_devil006 Utorak, 31.12.2019. u 07:48

  Morate znat da je tesko zadivoljit SW fanove, ali IX mi je cak najbolja od nove trilogije......cini mi se kao da je J.J. Abrams isao ispravljat neke stvari iz VIII., pa izgleda kao da je natrpao sve u jedan film......Disney je definitvno ubio filmove... SPOILER!!! U nastavku! "Uskrsnucem" Palpetina su napravili da je orginalna trilogija totalno besmislena, opcenito da je Anakin aka Darth Vader odabrani. Gledao sam sve iz SW svijeta, igrao igre i znam da je zapravo sve moguce pa i nacin na koji su vratili Cara. Ali to stvarno nisu smjeli napraviti. Mogli su bez problema napraviti nekog dobrog negativca. Mislim cak da je J.J. Abrams uspio izvuc maksimum od filma i dopustenja od Disneya.

 • Avatar oneandonly_1
  oneandonly_1 Nedjelja, 29.12.2019. u 22:00

  Trenutno gledam seriju Mandalorian,Star wars franšiza,Lucas film,mogu vam reći da je vrhunska,ako želite vidjeti baby Jodu svakako je pogledajte

Message