Zdrava i uravnotežena prehrana treba biti raznolika i umjerena. Kao jedan od bitnih elemenata upravo takve prehrane su i integralne (cjelovite) žitarice.
Dobrobit integralnog (cjelovitog) zrna žitarica
Analiziranje ukupnog sadržaja namirnice i njezinih aktivnih komponenata otkriva pravu prirodu namirnice, a samim time i njezinu ulogu u raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani
Zrno integralnih (cjelovitih) žitarica uključuje klicu, ovojnicu i endosperm zrna. Prerađene žitarice ne sadrže ljusku i klicu, zbog čega sadrže i značajno manje vitamina i minerala. Kod integralnog (cjelovitog) zrna važno je znati kako je ljuska upravo ta koja sadržava prehrambena vlakna. Ovojnica osigurava prehrambena vlakna, sadrži vitamine B skupine i minerale u tragovima. Endosperm osigurava energiju, ugljikohidrate, proteine te nešto vitamina B skupine. Klica je hrana za sjeme, osigurava vitamine B skupine, vitamin E, minerale u tragovima, fitokemikalije.
Dokazano je kako prehrana bogata integralnim (cjelovitim) žitaricama smanjuje rizik od obolijevanja od bolesti srca[1][2]. Konzumacijom integralnih (cjelovitih) žitarica poboljšava se rad probavnog sustava jer su pune vlakana, zasićuju vas na duže vrijeme jer sadrže složene ugljikohidrate te sadrže malu količinu masti.
Prehrambena vlakna pripadaju složenim ugljikohidratima koja imaju raznovrsne povoljne učinke na organizam. Polisaharidi su složeni ugljikohidrati i među njima također ubrajamo vlakna. Dijetalna vlakna koja nalazimo u namirnicama biljnog podrijetla - poput žitarica, sjemenki te voća i povrća naš probavni sustav ne može probaviti. Međutim, u našim crijevima prisutna je crijevna mikroflora koja može fermentirati neke vrste vlakana. Netopiva vlakna koja nalazimo u žitaricama tako pogoduju našem probavnom sustavu na način da:
- ubrzavaju prolaz probavnim sustavom
- potiču peristaltiku crijeva
- usporavaju hidrolizu škroba
- usporavaju apsorpciju glukoze
- povećavaju fekalnu masu.
Najbolji izvori vlakana su integralne (cjelovite) žitarice, zobene mekinje, orašasti plodovi i sjemenke, voće i povrće.
Zbog navedenih primjera, žitarice iz integralnih (cjelovitih) zrna se preporučaju kao dio svakodnevne raznovrsne i uravnotežene prehrane. Integralno (cjelovito) zrno žitarica može postati koristan sastavni dio gotovo svakog obroka. Preporučeni dnevni unos vlakana za odrasle osobe iznosi 25g/dan. Primjer serviranja žitarica;
- - jedna kriška kruha
- - 30g pahuljica
- - ½ šalice kuhane tjestenine
- - 1 manja tortilja
NESTLÉ žitarice napravljene su sa integralnim (cjelovitim) zrnom žitarica i predstavljaju izvrstan izbor za doručak. Možete ih konzumirati uz mlijeko, jogurt ili voćni sok uz dodatak meda, voća, badema ili drugih dodataka koje preferirate.
[1] Anderson et.al., Whole grain foods abd heart desease risk. J Am Coll Nutr 2000 19: 291S-299S
[2] Mellen et al., Whole grain intake and cardio-vascular desease: ameta analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis.2008. 18(4):283-90
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav tragSnimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora