Obavijesti

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Rovinj, istarski biser

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Rovinj, istarski biser
7

Otkrijte blagdansku čaroliju Rovinja. Bogat gastronomski program, Rovinj music festival, filmski maraton i tradicionalni božićni sajam knjiga čekaju na vas!

Rovinj je grad izvanrednih prirodnih, ekoloških, arhitektonskih, povijesnih vrijednosti i nasljeđa te jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta. Starogradska jezgra s uskim uličicama koje vode do Crkve sv. Eufemije, zaštićene zelene površine i park šuma Zlatni rt čine ga idealnom polazišnom točkom za istraživanje grada.

Ljepotu Rovinja posebno su cijenili umjetnici koji su prije više od pola stoljeća osnovali likovnu koloniju i izlagali svoja remek-djela na Grisiji – ulici umjetnika te ujedno galeriji na otvorenom. Zavičajni muzej smješten u baroknoj palači grofova Califfi nudi neprocjenjiva djela starih majstora i djela suvremene umjetnosti, a ljubiteljima arheologije posebno je interesantno starobrončano naselje, nalazište Moncodogno koji potječe iz vremena od 2.000 do 1.200 god. prije Krista.

Zahvaljujući blagoj klimi i tijekom zime, posjetitelji Rovinja mogu uživati u sportu i rekreaciji. Tri obilježene biciklističke staze, dužine 73 kilometara omogućuju rekreativcima i ljubiteljima bicikliranja nesmetano uživanje u vožnji i upoznavanju kulturne i prirodne posebnosti rovinjske obale.

U uvali Palud, jugozapadno od Rovinja, nalazi se prvi i za sada jedini “specijalni ornitološki rezervat ” u Istri. Na Paludu je zabilježn boravak brojnih vrsta ptica. Tu žive i gnijezde se razne vrste divljih pataka, liski, gnjuraca i kokošica, vuga, djetlića i drugi. Uz autohtone guste šume s primjercima hrasta medunca i crnike, na sjevernom dijelu močvare nalazi se i prava prašuma s velebnim vrbama. Na otoćićima Dvije sestrice gnijezde se galebovi, a rt Gustinja, zbog vrlo vrijedne crnike, jedinstven je rezervat šumske vegetacije.

Događanja u prosincu
Božićna čarolija u Rovinju započinje u prosincu. Sajmovi na kojima se mogu kupiti starine, knjige, tradicionalni ili domaći proizvodi i darovi za Božić dio su šarolike ponude. Pogledajte jednu od predstava u kinu ili kazalištu, uživajte na koncertima ili se opustite uz raskošan gastronomski program. Uz stalnu ponudu fritula, fjoki - kroštula, sardela, biškota, kuhanog vina te čaja kušajte i tradicionalne maneštre koje će vas okrijepiti i pripremiti za daljnju zabavu. Na tradicionalnom božićnom sajmu knjige od 15. do 24.prosinca moći će se po povoljnim cijenama nabaviti popularni naslovi različitih nakladnika po sajamskim cijenama. Dočekajte Novu godinu na glavnom gradskom trgu uz vatromet i glazbu ili posjetite jednu od manifestacija kojih ne nedostaje ni zimi. Međunarodni fotografski doživljaj baštine izložba je koja će se svidjeti ljubiteljima umjetnosti - posjetiti je možete do 14. prosinca. Peta smotra rovinjske fotografije održava se do kraja siječnja u Centru vizualnih umjetnosti. Drugi filmski maraton kratkog filma koji se održava 21. prosinca rezerviran je za filmofile, a na Rovinj music festivalu mogu se poslušati bubnjarski koncerti te pogledati nastupi popularnih bendova.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!
ANKETA

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!

Neki će reći da vide čovjeka s ruksakom koji ide prema snježnoj šumi. Drugi će reći da vide psa koji trči prema kameri. Fotografija se masovno šera po društvenim mrežama. Što vi kažete?

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa