Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Ho-ho-ho! Djed Mraz baš juri prema Hrvatskoj i nosi darove

LEGENDA Dok Djed prima turiste u svom selu, baka i Rudolf su daleko na sjeveru. Put do njihove kuće ne može se pronaći na karti jer se nalazi na tajnome mjestu - nepoznatom svima osim Djedu Mrazu...

6 komentara

Na snježnom sjeveru Europe u Rovaniemiju, prijestolnici finske pokrajine Laponije, živi Djed Mraz. Oko 800 kilometara od Helsinkija, unutar arktičkoga kruga i svega osam kilometara od Rovaniemija, nalazi se selo u kojem s Djedom živi i Mouri - Baka Mraz.

POGLEDAJTE VIDEO:

Smjestili su se na brdu Korvatunturiju, a na hladnom sjeveru na godinu ih posjeti više od 500.000 turista. Dolinu u kojoj je smješteno selo snaga prirode oblikovala je poput uha. Prema legendi, Djed Mraz zahvaljujući velikom uhu može čuti želje i probleme djece iz cijelog svijeta. Njegov ured radi cijelu godinu, pa djeca koja stignu mogu mu sjesti u krilo i šapnuti želje.

U cijeloj Finskoj, a osobito u Laponiji, Božić je najvažniji obiteljski blagdan kad su svi članovi na okupu. Ulicama se ore božićne pjesme, organiziraju se božićni sajmovi, a sa štandova se šire mirisi slasnih delicija. U finskom gradu Turku se 24. prosinca proglašava mir u cijeloj zemlji. Tad Djed Veseljak, kojeg Laponci zovu Joulupukki, uz pomoć supruge Mouri ima završne pripreme - pakira darove za djecu iz cijelog svijeta - a čim napusti dom, na Badnjak počinje velika zabava.

NAKON GOTOVO 20 GODINA Nezaboravna lica filma 'Sam u kući': Gdje su i što su danas?

Vjeruje se da Baka Mraz kuha slasnu kašu kako bi se Djedovi pomoćnici - vilenjaci okrijepili nakon mukotrpnog rada. Od devet sobova koji Djeda vjerno slijede na putovanju oko svijeta najpoznatiji je Rudolf, kojeg se može prepoznati po jarko crvenom nosu kojim osvjetljava put. Djed u kuće ulazi kroz dimnjak, a djeca mu ostavljaju mlijeko i kekse kako ne bi ogladnio na dalekom putovanju. U selu Djeda Mraza Božić je cijele godine. Drvca su okićena, a svugdje se mogu čuti božićne pjesme.

KRALJEVSKA TRADICIJA Za Božić jedu škampe i jastog, te pošalju čak 750 čestitki...

Divovski snjegovići, ledeni tobogani, bijeli medvjedi i skulpture od snijega doprinose posebnom, bajkovitom ugođaju. U 20-ak drvenih planinskih kuća nalaze se restorani, kafići, suvenirnice te ured Djeda Mraza i poštanski ured koji na godinu primi oko pola milijuna pisama i popisa želja iz cijelog svijeta. Najrevnija u pisanju su djeca iz Velike Britanije koja na godinu pošalju više od tisuću. Slijede Italija, Poljska, Francuska, a Hrvati pošalju 100-tinjak pisama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message