Viral

Komentari 15

'Ponosan sam što mi je Ndakasi bila prijateljica. Svaki put mi je izmamila osmijeh na lice...'

'Ponosan sam što mi je Ndakasi bila prijateljica. Svaki put mi je izmamila osmijeh na lice...'

Nakon duge i teške bolesti preminula je poznata ženka planinske gorile Ndakasi. Slavu je osvojila nakon fotografije u kojoj imitira svog čuvara u Nacionalnom parku Virunga u Demokratskoj Republici Kongo

Ndakasi, planinska gorila čija je slika postala viralna kad je završila na selfiju svog skrbnika, uginula je u svojoj 14. godini.

- S iskrenom tugom Virunga objavljuje kako je preminula voljena planinska gorila i siroče, Ndakasi, koja je više od desetljeća bila pod brigom Centra Senkwekwe u parku - javili su iz parka. Dodali su kako je dugo bolovala, a posljednji dan bio joj je 26. rujna kad je 'zauvijek zaspala'.

- Ndakasi je posljednji put udahnula u zagrljaju svog skrbnika i doživotnog prijatelja Andre Baume - dodali su iz parka.

Centar Senkekwe, smješten unutar parka, jedini je objekt na svijetu koji se brine o siročadi gorila.

Bauma se brinuo o Ndakasi otkad su je rendžeri 2007. , kad je imala samo dva mjeseca, otkrili kako se drži za tijelo svoje mrtve majke. Previše ranjiva za povratak u divljinu, Ndakasi je živjela s drugim siročićima.

- Bila je privilegija podupirati i brinuti se za tako voljeno stvorenje, posebno znajući za traumu koju je Ndakasi pretrpjela kao mala. Ndakasijeva slatka narav i inteligencija pomogli su mi da shvatim vezu između ljudi i velikih majmuna i zašto bismo trebali učiniti sve što je u našoj moći da ih zaštitimo - rekao je Bauma, piše u priopćenju parka.

- Ponosan sam što sam Ndakasi nazvao svojom prijateljicom. Volio sam je kao dijete i njezina vesela osobnost izmamila mi je osmijeh na lice svaki put kad sam s njom stupio u kontakt. Nedostajat će nam svi u Virungi, ali zauvijek smo zahvalni na bogatstvo koje je Ndakasi unijela u naše živote za vrijeme boravka u Senkwekweu - iskren je bio Bauma.

Ndakasi se pojavila u nekoliko TV emisija i filmova, uključujući dokumentarni film pod nazivom "Virunga", ali njezina fotobomba u 2019. donijela joj je svjetsku slavu.

Na slici je Ndakasi bila uz drugu ženku gorile Ndeze. Na njoj jedna ponosno stoji u snažnoj pozi široko razmaknutih nogu, dok se druga naginje prema naprijed kako bi uspjela doći u kadar zajedno s čuvarom parka Mathieuom Shamavuom.

- Još jedan dan u uredu ...- napisao je Shamavu uz sliku koja je brzo postala viralna nakon što je podijeljena na Facebooku.

Kada je Ndakasi rođena 2007., planinske gorile bile su kritično ugrožene, navodi park. Oružana milicija ustrijelila je njezinu majku u sklopu niza pokolja obitelji gorila. Oni su doveli do institucionalnih i sigurnosnih reformi u parku koje su značajno pojačale zaštitu planinskih gorila Virunga. Međutim, tijekom njezina života, brojnost vrste je narasla za 47% - sa 720 jedinki 2007. na približno 1063 2021. godine.

Koliko je opasan posao čuvanja gorila, piše Reuters, samo u tom parku stradalo je 200 njihovih čuvara.