Obavijesti

Junior

Komentari 0

Gavran je najpametniji od svih ptica i odličan letač

Gavran je najpametniji od svih ptica i odličan letač
3

Gavrane prati loš glas, a to nisu zaslužili. Često ih se, primjerice, povezuje sa zlom i smrću, a kod nas se za nekoga tko puno i glasno priča zna reći da “grakće”

VIDEO

Gavrane, vrste ptica iz porodice vrana, prati loš glas, a to nikako nisu zaslužili. Često ih se, primjerice, povezuje sa zlom i smrću, a kod nas se za nekoga tko puno i glasno priča zna reći da “grakće”, prema uzoru na gavranovo prilično prodorno “graktanje”. 


U 19. stoljeću ovu su životinju proglasili štetočinom i krenuli je istrebljivati pa joj se broj opasno smanjio. Takva je praksa bila sve do Drugog svjetskog rata, kad su gavrana napokon ostavili na miru da se kao vrsta počne oporavljati. 

Oni ljudi, međutim, koji si daju vremena da ovu pjevicu malo više istraže, naučit će da je riječ o iznimnoj ptici. Osim što je jako dobar letač, gavran je i odličan imitator. Zna, naime, oponašati raznovrsne zvukove iz prirode, razne vrste pjeva pa i ljudski govor. 
To je zato što ima izvrsno pamćenje, koje ga dobro služi u njegovim brojnim aktivnostima i zbog čega su ga nekoć stari bogovi i kraljevi veličali, kao mudrog, inteligentnog letača. 

Novija su istraživanja uglavnom potvrdila da je gavran fascinantna životinja. Sposoban je planirati složene radnje, na primjer, kad skriva hranu, a zna se čak i staviti u tuđu kožu. Kad pohranjuje svoje zalihe za jelo, on se obvezno potrudi da ga pritom nitko ne gleda jer je svjestan da bi netko to znanje mogao iskoristiti i ukrasti mu jelo. Izrađuju, pored toga, i “alate” koji mu olakšavaju snalaženje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Naučio je tako i gradski promet okrenuti u svoju korist. Najprije pričeka na prečki od semafora dase automobilima upali zeleno svjetlo. Kad krenu, gavran na ulicu baca orah ili neko drugo orašasto voće. Prelaskom preko njega, automobili voće “otvore”. Gavran potom opet strpljivo čeka da se ovaj put upali zeleno svjetlo pješacimae. Kad se upali, slijeće na cestu i svojim snažnim, lagano zakrivljenim kljunom pokupi jestive dijelove slomljena ploda.

Akrobacije su dio udvaranja

Zimi se gavrane može vidjeti kako lete u paru i izvode akrobacije, što je dio udvaranja. Ove ptice na području juga do Magreba, Irana i sjeverne Indije, kao i srednje Amerike, žive u trajnim parovima, a isto gnijezdo koriste više godina. Oba se roditelja brinu za potomke.

Vrlo snalažljiv

U Australiji su gavrani rijetke vrste koje su naučile kako jesti otrovnu žabu Bufo marinus. Pronašli su, naime, mjesto na njezinu tijelu koje nije opasno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje