Obavijesti

Junior

Komentari 0

Kralj prašume u kojem se isprepliću divljina i neboderi

Kralj prašume u kojem se isprepliću divljina i neboderi
2

Manaus, koji je dobio ime po indijanskom plemenu Manaos, nastao je blizu ušća rijeka Rio Negro i Solimões, 1669. godine

VIDEO

Usred amazonske džungle, blizu ušća rijeka Rio Negro i Solimões, 1669. godine nastala je prava metropola. Manaus, koji je dobio ime po indijanskom plemenu Manaos, što u prijevodu znači majka bogova, i danas je izoliran jer je prvi veći grad od njega udaljen čak 1000 kilometara. 
Biser brazilske amazonske prašume isprva je bio riječna luka koja je mogla primiti i oceanske brodove, a tek se u 19. stoljeću pretvorio u industrijski centar. 

Nakon što su se iz Manausa počeli izvoziti orah i guma, velegrad je dobio međunarodnu zračnu luku. Danas u srcu Amazone živi oko dva milijuna ljudi, a u godini ga posjeti deset puta više turista sa svih kontinenata. Sve tradicionalne drvene kuće u Manausu grade se desetak metara iznad tla kako ih u kišnoj sezoni ne bi odnijela vodena bujica. 
Između siječnja i srpnja kiša neumorno pada pa se razina rijeka zna povećati i 20-ak metara. Iako se zbog nevjerojatne vlage misli da je u Manausu nemoguće izbjeći komarce, u dolini rijeke Rio Negro gotovo ih i nema jer je voda kiselija nego drugdje. 

Osim modernih nebodera usred džungle, stanovnici Manausa ponose se svojom operom, katedralom, domorodačkim muzejem te botaničkim i zoološkim vrtovima. Jedini minus ovom zanimljivom gradu mogle bi biti zastrašujuće zmije anakonde, koje mogu narasti i do osam metara. Turisti u amazonskom raju mogu plivati sa slatkovodnim dupinima te upoznati rijetke kornjače, papige, kajmane iz porodice aligatora i divovske vidre, koje žive samo ondje.

Prioritet im je očuvati prirodu

Manaus je središte ekološkog turizma u Južnoj Americi. Kako bi očuvali džunglu, koju zovu plućima Zemlje, stanovnici grad šire planski jer ne žele uništiti okoliš.

Mreža rijeka, jezera i kanala prepuna je riba pa u Manaus dolaze zaljubljenici u pecanje iz cijelog svijeta. Za upoznavanje prave divljine ipak treba ići izvan grada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...