Obavijesti

Junior

Komentari 0

Mislili ste da u pustinji ništa ne može preživjeti? Varate se

Mislili ste da u pustinji ništa ne može preživjeti? Varate se
1

Pustinja Atacama je jedno od najsuših područja na Zemlji. U nekim dijelovima po 50 godina ne padne ni kap kiše. Ipak, i ona ima svoje stanovnike

VIDEO

Čini se da u pustinji Atacami u sjevernom Čileu ništa ne može preživjeti. To je jedno od najsuših područja na svijetu u čijim pojedinim dijelovima po pedeset godina ne padne ni kap kiše. 

Ipak, Atacama nije bez života, mikroorganizmi zvani endoliti pronašli su način da prežive uvlačeći se u pore kamenja u kojima ima dovoljno vode. Zahvaljujući endolitima, cijela zajednica organizama uspijeva preživjeti hraneći se nusproizvodima njihova metabolizma.

Život, čini se, uvijek pronađe način da opstane. Doista, mikroorganizmi postoje na ovom planetu već otprilike četiri milijuna godina, pa su se mogli prilagoditi i ekstremnim uvjetima života. Ali postoje li mjesta na svijetu koja su toliko neprikladna za život da ih možemo smatrati beživotnima?

Toplina je dobra početna točka za odgovor na to pitanje. Rekord za toleranciju na ekstremne vrućine trenutačno drži skupina organizama zvana hipertermofilni metanogeni koji žive oko rubova hidrotermalnih izvora u dubinama mora. Neki od tih organizama mogu živjeti i na temperaturama do 122 Celzijeva stupnja.

Većina istraživača vjeruje da je teoretska granica do koje život može opstati na otprilike 150 Celzijevih stupnjeva. To znači da mikroorganizmi mogu uspijevati oko hidrotermalnih izvora, ali ne i unutar njih jer temperatura ondje može dosegnuti čak 464 Celzijeva stupnja.

Zasad se od svih mjesta na našem planetu možda jedino u ekstremno vrućem okolišu i u kakvu strogo izoliranu laboratoriju ne bi mogli pronaći baš nikakvi tragovi života. Znanost redovito otkriva nove organizme koji prkose granicama izvan kojih život ne može uspijevati, a dokle dopiru te granice, zasad nije poznato.

Čak i ako postoje neka beživotna mjesta u prirodnom svijetu, nitko ne može sa sigurnošću reći da se u njima neće pojaviti živi organizam jer život uvijek nađe način da se prilagodi i opstane.

Više o životu u ekstremnim uvjetima pročitajte na Školskom portalu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana