Obavijesti

Junior

Komentari 0

Morski kanarinci: Beluge su bijeli kitovi koji zvuče kao da pjevaju

Morski kanarinci: Beluge su bijeli kitovi koji zvuče kao da pjevaju
3

Postoje 92 vrste kitova. Najveći kit je plavi kit koji naraste 33 metra, a teži i do 170 tona. Beluge ispuštaju neobične zvukove koji zvuče kao da pjevaju

VIDEO

Kitovi su sisavci prilagođeni životu u vodi. Za razliku od riba koje imaju škrge, kitovi imaju pluća i moraju udisati zrak. 

Žive dugo, pa neke vrste kao što je grenlandski kit mogu doživjeti i više od 200 godina. U svijetu postoje 92 vrste kitova.

Neprijatelji su im veliki morski psi i orke koje love male kitove.

Beluga je vrsta bijelog kita koji živi u sjevernim morima, najviše uz obale Aljaske, Kanade i Rusije. Posebni su jer kroz nosni kanal proizvode emotivne zvukove koji mogu nalikovati na pjesmu. Mornari ih zovu morskim kanarncima. U svijetu ih je oko 100.000. Narastu do šest metara, a žive oko 50 godina. Društveni su i žive u obiteljskim skupinama.

Beluge pobijele tek nakon pet godina. Mladunci su tamnosivi ili smeđi do godine dana, kada postaju plavkasti. 

Kitove dijelimo u dvije velike skupine, ovisno o tome imaju li zube ili usi, izrasline umjesto zubi kroz koje filtriraju sitnu hranu i plankton. Zubana ima 80 vrsta i toj skupini pripadaju i dupini. Usana ima 12 vrsta i to su uglavnom divovski primjerci. 

Najveći je plavi kit

Najveći kit je plavi kit koji naraste do 33 metra i teži do 170 tona. On je i najveća životinja na svijetu. Na leđima ima 'nos' kojim udiše zrak prije nego što zaroni. Plavi kit može plivati brzinom od 30 nautičkih milja na sat. Tom bruinom plove i moderni prekooceanski brodovi. 

Kit ubojica ili orkaIma zube te spada u kategoriju zubana. Napada pingvine, tuljane, dupine i druge kitove. Sa žrtve otkida meso i guta ga bez žvakanja.

Kljunasti kit

O njima se malo zna jer rijetko dolaze do obale. Imaju zube, hrane se glavonošcima, a žive u svim oceanima.

Perajar

Pripada kitu usanu i drugi je po veličini nakon plavog kita. Roni do 200 metara dubine, a pod vodom može ostati 15 minuta.

Ulješura

Jedini je veliki primjerak kita zubana. Naraste do 18 metara, a teži do 50 tona. Ima zube samo na donjoj čeljusti.

Grbavi kit

Pripada usanim kitovima. Mužjaci se glasaju kao da pjevaju, što znanstvenici nisu još objasnili. Po prirodi su znatiželjni i često prilaze brodovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode