Obavijesti

Junior

Komentari 0

Neki dinosauri postali preteški pa preselili u vodu, neki letjeli

Neki dinosauri postali preteški pa preselili u vodu, neki letjeli
1

Osim kopnenih dinosaura, zemljom su hodali i morski i leteći dinosauri. Najveći leteći dinosaur bio je Quetzalcoatlus. Njegova krila imala su raspon od čak 12 m

VIDEO

Osim kopnenih dinosaura, zemljom su hodali i morski i leteći dinosauri. 

Najveći leteći dinosaur bio je Quetzalcoatlus. Njegova krila imala su raspon od čak 12 metara. On je jedna od najvećih poznatih letećih životinja svih vremena. 

Prvi ostaci ovog velikog letača otkriveni su u Teksasu u Americi. 

Imali super vid i kljun kao ptice

Pterosauri su bili leteći arhosauri. Bili su u bliskom srodstvu s dinosaurima. Njihova krila izgledala su kao velika kožnata opna. Bila su razapeta između jako dugog četvrtog prsta i tijela, te stražnjih nogu. 

Svi su imali velike oči zbog koji su imali super vid. Imali su kljun kao ptice, a jeli su kukce, ribe i male životinje. 

Napredni pterosauri su bili pterodaktiloidi koji su vladali nebom. Neki od njih nisu imali zube, a neki su imali stotine sitnih zubića. Ti koji su imali sitne zubiće kroz njih su cijedili vodu i iz nje odvajali planktone kojima su se hranili. Kod nekih zubi su bili golemi i preklopljeni kako bi lakše mogli hvatati ribe. Nestali su vjerojatno kad su se pojavile nove vodene ptice koje su im otele staništa. 

Mužjaci krestom pokušali zadiviti ženke

Jedan od najpoznatijih pterosaura je pteranodon. Njegovo ime znači krila i bez zuba.  Na glavi su imali dugačku krestu. Raspon krila bio im je oko devet metara, a njihove noge bile su male sa slabim mišićima. Jeli su ribe i živjeli u plitkim morima u Sjevernoj Americi. 

Kresta na glavi nije kod svih bila ista. Kod nekih je bila velika i jako izražena, a kod nekih jako mala. Veću krestu vjerojatno su imali mužjaci. Služila im je da zadive ženke i da zastraše druge mužjake. 

Neki dinosauri postali teški pa se preselili u vodu

Neki dinosauri su dok su se razvijali postajali jako veliki i teški. Jedan od njih je i brachyosaurus koji je bio težak koliko i deset slonova. Kada je postao jako velik nije se više mogao kretati kopnom. Zato se prilagodio životu u vodi gdje se puno lakše kretao. Bio je težak čak 50 tona što je 50 tisuća kilograma. Njegov vrat bio je dug poput žirafinog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana