Obavijesti

Junior

Komentari 24

Ptići Klepetana i Malene se pripremaju napustiti gnijezdo

Ptići Klepetana i Malene se pripremaju napustiti gnijezdo
7

Ovih sam se dana naplakao s Malenom. Kada god bi došao do gnijezda ona bi stajala i promatrala svoje ptiće, a u oku bi joj vidio suzu, kaže Stjepan Vokić

VIDEO

Maleni ptići rode Malene i Klepetana spremni su za odlazak iz roditeljskog gnijezda. Već nekoliko dana odlaze i nema ih po nekoliko sati. 

- To je znak da su spremni da zauvijek napuste gnijezdo. Ovih sam se dana naplakao s Malenom. Kada god bi došao do gnijezda ona bi stajala i promatrala svoje ptiće, a u oku bi joj vidio suzu. Svjesna je da neće moći poći s njima. I tako svake godine, do sada je ispratila 46 ptića. Klepetan je priča za sebe. Lopov jedan, samo brani prostor oko kante s ribom. Ne da nikome da se približi. To je njegova taktika, tako tjera mlade da polete u prirodu i da sami traže hranu - rekao je Stjepan Vokić, domar u mirovini koji o Malenoj slomljena krila skrbi više od 20 godina. 

U gnijezdu Malene ove godine othranjeno je četvero mladih, tri muške i jedna ženska roda i to je najbrojniji pomladak u okolici. 

- Imamo u susjedstvu jedan par roda. Oni su podigli troje mladih, ali prije pet dana jedno se nije vratilo u gnijezdo. Najvjerojatnije je nastradalo i ovih dvoje je to vidjelo. Vratili su se u gnijezdo i više ne žele otići. Strah me je da će uginuti. Stoje na ovom žarkom suncu, jedino im rodan dolazi i donosi vodu. Morao bi se netko pobrinuti za njih, u protivnom će uginuti. Ja nemam mogućnosti popeti se jer je gnijezdo visoko - rekao je Stjepan. Malena povremeno siđe na školsko igralište i u hladovini provodi posljednje sate s malenima. 

- Zanimljiva je. Čim vidi da se netko približava igralištu odmah se postavi između malih i pridošlice. Korak po korak ih polako tjera u drugi kut igrališta što dalje od stranca. To ponekad uradi i meni. Ja sam dosta vremena proveo uz njih, svaki dan sam u gnijezdo nosio hranu, onu količinu koju je trebala ona osigurati. Divni su onako maleni, posebno dok su na sebi imali paperje. To su male mudrice. Kada bi prišao gnijezdu oni bi odmah legli i položili bi glavice jedno drugom preko vrata. Pravili bi se da su mrtvi, ali ne izdrže dugo, radoznalost je veća, pa uskoro otvore jedno oko da ''škicnu'' tko je došao - rekao je Stjepan, čovjek koji osim Malene, Klepetana i njihovih ptića ima još jednu brigu, a to je mala roda koju su prošle godine u gnijezdu ostavili njeni roditelji. 

- Jedno joj krilo nije razvijeno, sva je nekako sićušna. Vidjet ću na godinu, ako joj se stanje ne popravi odnijet ću je veterinaru da pokuša spasiti krilo kako bi i ona odletjela na jug. Za sada je dobro, dok Malena brine o svojim ptićima ona je uvijek uz mene, meni i mačku pravi društvo - kaže Stjepan dodajući kako se polako priprema za zimu, sprema se kupovati drva da bi Malenoj i maloj rodi u dugim zimskim noćima bilo toplo.

Neki žele iskoristili priču za vlastitu korist

Malena i Klepetan su najpoznatiji ljubavni par među rodama. Poznaje ih cijela planeta. Nema kutka zemljine kugle na kojeg nije stigla priča o vjernoj ljubavi između dvije ptice u koju se umiješao čovjek. Brojne su novinske agencije posjetile Brodski Varoš kod Slavonskog Broda da bi svijetu prenijeli tu prelijepu priču. No, ima i onih koji su tu priči iskoristili za osobnu korist. 

- Zvali su me neki ljudi iz Bruxellesa i rekli su mi da se na portalu jedne velike svjetske novinske agencije vrti broj računa i da se pozivaju čitatelji da uplate pomoć za Malenu, ali to nije broj moga računa. Još istražujem, kada se uvjerim da je to istina onda ću objaviti ime te agencije – rekao je Stjepan Vokić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Isprobajte recepte s Asian street food festivala: Pad Thai, mango sticky rice i ukusni vege ramen
OKUSI ISTOKA

Isprobajte recepte s Asian street food festivala: Pad Thai, mango sticky rice i ukusni vege ramen

Isprobali smo jela sa svake kućice, a neka od njih su nam se posebno svidjela. Primjerice, s kućice Asian Burger isprobali smo Shiitake Umami burger, koji je presočan i okusi su dobro iskombinirani