Obavijesti

Junior

Komentari 0

Zarazan sport: Ragbi nije isto što i američki nogomet

Zarazan sport: Ragbi nije isto što i američki nogomet
2

To je vrlo zarazan sport. Tko ga jednom proba, uvijek mu se vraća. I nije tako grub kako na prvu izgleda. Rizik od ozljeda je isti kao i u drugim sportovima

VIDEO

Ragbi je kontaktan sport. Postoji velika razlika između američkog nogometa s velikim kacigama i 'napuhanim' dresovima na ramenima i ragbija, baš kao između rukometa i vaterpola. 

U oba sporta igra se jajastom loptom i puca se na gol (između visokih rašlji) no ostala pravila su drugačija. 

Američki nogomet je više show, a ragbi olimpijski sport. Ragbi je popularan u Francuskoj i Engleskoj, gdje se igra i u školi. Njime se bave i dečki i djevojke. Najvažnije je da se lopta ne dodaje prema naprijed nego suigraču iza sebe. Cilj je loptu položiti iza 'gol' linije (linije zgoditka). Kako bi postigli zgoditak, igrači se u formaciji kreću prema golu, a obrana ih zaustavlja tijelom i zato je to vrlo dinamičan sport. Polaganje donosi pet bodova, a time se stvara i prilika za pucanje na 'gol' što donosi još dva boda. U ragbiju postoji još pravila koja je lako naučiti. 

- Iako ima mnogo kontakta, rizik od ozljeda je isti kao i u drugim sportovima. Djeca do 14. godine igraju bez kontakta, kaže trener ragbi kluba Lokomotiva Filip Mijić i dodaje da jedna utakmica traje pola sata za djecu, a seniorska dva poluvremena po 40 minuta. Još jedna zanimljivost je to što je lopta izduženog oblika - što je čini aerodinamičnom (brže se kreće kroz zrak) pa prije stigne do drugog kraja terena.

- Zanimljiv je sport i nije grub kako se čini, kaže nam Matej (14) koji trenira već pet godina, a jednog bi dana volio igrati poput reprezentativca Antonija Stojanovskog.

Niko (11) krenuo je na treninge ragbija jer je njegov otac bio reprezentativac, pa se i on poželio okušati u tom sportu. Ragbi im, kažu dečki, nije naporan iako je kondicijski dio treninga (trčanje te vježbanje snage i brzine) vrlo važan. Važno je imati i svu potrebnu opremu kako ne bi bilo nepotrebnih ozljeda na terenu.

Bez kopački ne mogu na teren

Zagrijavanje je izrazito važno u svakom sportu, pa tako i u ragbiju. Osim trčanja, tu su i klasične vježbe zagrijavanja, a onda i vježbe u paru poput preskakanja preko leđa i slično. 

Ponekad se na zagrijavanju zaigra i pravi nogomet - s okruglom loptom. Obavezna oprema su kopačke i štucne, sportski dres i štitnici za zube. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...