Obavijesti

Kolumne

9 stvari koje bih voljela da sam znala dok su mi djeca bila mala

9 stvari koje bih voljela da sam znala dok su mi djeca bila mala
1

Draga ja, prije mnogo godina, dok su moja djeca još bila mala – uspori, opusti se i makni taj mobitel iz ruke kako bi mogla uživati svaki trenutak sa svojom djecom.

VIDEO

Svaka faza roditeljstva nosi svoje izazove, no ono vrijeme kada je tvoje dijete mala beba prođe tako brzo i zapravo ne stigneš uživati u tom predivnom periodu. Znam da si umorna, znam da ti se sto pitanja mota po glavi i zapravo ni sama ne znaš kako uspijevaš brinuti se za svoju bebu. Znam da misliš kako sve radiš krivo.

Ali znaj da nije tako, zapravo ti dobro ide. Ovo ćeš shvatiti tek kasnije, kada tvoja beba više ne bude toliko mala, no znaj – dobro ti ide.

Zato ti pišem ovo pismo da ti kažem sve što trebaš znati, upravo sada, dok je tvoja beba malena i dok si tako kronično umorna.

Manjak sna te neće ubiti

Tvoja beba neće se zauvijek buditi po noći. Koliko god ti to zvučalo nevjerojatno, tvoja beba će uskoro moći prospavati cijelu noć da se ne budi. Noćno dojenje neće više biti problem za tebe, a moći ćeš se i naspavati.

No znaj, u tom trenutku, nedostajati će ti svi noćni podoji i maženje sa tvojom mirisnom bebom. Zato uživaj u tome dok možeš.

Nemoj se opterećivati kupovinom skupih igrački

Iako sada razmišljaš što još možeš kupiti svojoj bebi i tako unazaditi već načeti obiteljski budžet, znaj da će se tvoja beba često bolje zabaviti sa kutijom u kojoj je došla nova skupa igračka nego sa samom igračkom.

Zato nemoj kupovati preskupe igračke, nego pogledaj popis 5 najboljih igrački svih vremena da znaš što tvoja beba uistinu želi. Isto vrijedi i za skupu odjeću. Koja je svrha kada će ju ionako prerasti za par mjeseci?

Onaj predivan miris bebe ne traje dugo

Uživaj u mirisu svoje bebe dok traje jer znaj, vrlo brzo će proći. Zamijenit će ga miris znoja, blata i čokolade koju je ukrala dok si bila u WC-u.

I znaj da taj miris dokazano postoji, te izaziva reakciju u tvom mozgu kako bi ti tvoja beba bila privlačna i mirisna da bi se bolje brinula za nju.

Roditeljstvo se je uistinu promijenilo otkad si ti bila dijete

Svijet se mijenja, pa tako i način na koji odgajamo svoju djecu. Lijepo je da voliš tradiciju, ali zapitaj se da li je to uvijek najbolje za tvoju bebu. Nemoj se obazirati na to što okolina očekuje od tebe, već pronađi svoj jedinstveni stil odgoja i uživaj u njemu. Ionako si ti ona koja je odgovorna za tu malu bebu, zato uvijek slušaj sebe i svoje instinkte.

Nije važno što drugi misle

Nećeš razmaziti svoje dijete ako ga uspavljuješ dojenjem. Nećeš ga razmaziti ako ga nosiš i neće postati razmaženo derište ako ga uvijek utješiš kad plače.

Nemoj se obazirati na “savjete” koje redovno dobivaš, koliko god oni bili dobronamjerni. Umjesto da nagađaš, educiraj se. Internet je divno mjesto, postoji toliko informacija i u par minuta možeš saznati sve što te zanima. Zato zaboravi druge i formiraj vlastito mišljenje.

Čarape su precijenjene

Nemoj se opterećivati bebinim čarapama. One nisu važne. Ionako se uvijek izgube u pranju i imaš već punu ladicu različitih čarapa, a niti jedan jedini par. Opusti se i obuci bebi različite čarape, ništa joj neće biti.

Uvijek čuvaj nekoliko dobrih pari čarapa za igraonice i rođendane.

Ne moraš slikati svaki trenutak

Makni mobitel iz ruke. Ostavi ga na polici. Ne moraš slikati svaki trenutak. Umjesto da visiš iznad bebe sa mobitelom, uživaj u vašim zajedničkim trenucima. I apsolutno nemoj objavljivati slike svoje bebe na Facebooku ili Instagramu, evo zašto ne bi trebali objavljivati slike svoje djece na internetu.

Napravi nekoliko dobrih fotografija koje ćeš sačuvati, i potrudi se već jednom razviti te slike s mobitela i laptopa te napravi pravi album sa slikama koji će ostati vječna uspomena.

Ovo će brzo proći

Sve će brzo proći. Uskoro ćeš opet moći spavati noću. Uskoro ćeš opet imati svoje grudi, doduše ne u potpunom obliku kao prije trudnoće. Uskoro te tvoja beba neće toliko trebati.

Zato uživaj u svemu dok traje, jer vjeruj mi da će ti vrlo brzo sve to nedostajati.

Nemoj se osjećati krivo jer “ne radiš ništa” cijeli dan

Brineš se za svoju bebu i to je dovoljno. Nemoj si nabijati osjećaj krivnje jer ne stigneš napraviti ništa drugo. Nemoj se osjećati loše jer si provela cijeli dan u pidžami. Kućanski poslovi te uvijek mogu čekati, jer kad malo bolje razmisliš zapravo i nisu hitni.

Imat ćeš prljavu kuću, pa što onda? Čišćenje će te uvijek čekati, a tvoja beba neće zauvijek biti tako mala.

I zato vjeruj mi kad ti kažem, ništa nije važnije od tvoje bebe. Sve ostalo može čekati. I prije nego trepneš puhat ćeš četiri svjećice sa rođendanske torte i pitati se kuda su nestale godine.

Tvoja beba više nije mala, sada imaš toddlera i počinju neke nove brige. Uživaj i u njima, ali o tome nekom drugom prilikom.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorima:


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'Moderno Roditeljstvo' i, još važnije, roditelji troje djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...