Obavijesti

Kolumne

Komentari 66

Ajde Hamede, ne ljuti se više, našli smo jedan poslić za tebe

Ajde Hamede, ne ljuti se više, našli smo jedan poslić za tebe
1

Pahulja Hamed je govorio da baš nitko ne valja. Milanović govori da valja samo SDP. Karamarko tvrdi da Hrvatska pripada isključivo HDZ-u. Manje u dobru, a više u zlu

VIDEO

Bio vam je smiješan Hamed sa svojim rastopljenim Pahuljama, intelektualnim seronjama i patetičnom objavom kako odustaje od karijere proroka jer ga nitko ozbiljno ne shvaća?

Onda pokušajte ozbiljno shvatiti ovu izjavu Zorana Milanovića: "Jadna je država koja nema alternativu. Hrvatska uvijek ima alternativu i nije jadna. Ali ono što se nudi kao alternativa nije alternativa".

Slobodno opet pročitajte. I još par puta ako treba. 

E tako zvuči čovjek koji nas uvjerava ne samo da je on nešto najbolje što imamo, već i jedino što bismo uopće mogli dobiti.

Oni su mali, ali su veliki

Jer, alternative nema. Odnosno, ima alternative, ali to nije ovo što se naziva alternativom. Alternativa je nešto drugo. Tko zna što. Vjerojatno kolektivni zbjeg u Kanadu.

Nemojte misliti da je to Milanoviću slučajno pobjeglo na stranačkom skupu. On već danima trubi o tome kako je "SDP s koalicijskim partnerima najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima u odnosu na alternativu koja zapravo i ne postoji", da bi ovoga vikenda priznao da alternative ipak ima, ali ne ove. 

Nešto u stilu: "Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali".

I koliko god to bilo strašno, još je strašnije to što Milanović nije jedini koji tako nešto govori. I Tomislav Karamarko prerušen u Franju Tuđmana (minus lenta) poručuje kako HDZ nema alternativu. 

"Ova vlast nikad nije željela hrvatsku državu, a sada bi njome vladala, danas bi određivala njezin karakter preko noći. Neće. Mi im to nećemo dopustiti", izjavio je prošlog petka na svehrvatskom gospodarskom forumu, kao što već mjesecima ističe kako je "HDZ stvorio hrvatsku državu", kako "jedino HDZ može voditi ovu državu i ovaj narod", da je ova vlast "nenarodna" te stoga nepoželjna.

Alternative, dakle, ni ovom prilikom nema.

Nema je ni za Milanovića, ni za Karamarka. Nažalost, ni za ubogog Hameda koji je objesio Facebook o klin. A svoju političku karijeru mačku o rep.

Ista priča

I koliko god se željeli razlikovati, svi oni zapravo prodaju sličnu priču. Hamed je bio rezolutan: nitko od postojećih političara ne valja. Milanović je bio malo probirljiviji: ne valja nitko osim SDP-a ("Mi smo bolji sto puta"). A Karamarko zaključuje kako Hrvatsku ne smije voditi nitko osim HDZ-a. On ju je stvorio, on ju je uništio, pa ju stoga ima pravo svojatati.

Svaka od ovih pozicija opasna je na svoj način. I totalitarni antidemokratski populizam pahulje Hameda, i Karamarkov nacionalni ekskluzivitet u kojem Hrvatska pripada samo HDZ-u, a svi ostali su u njoj strano i stoga destruktivno tijelo, kao što je opasna i Milanovićeva poruka o nepostojanju političke alternative.

I Milanovićevo "Mi smo loši, ali oni drugi su još gori". I Karamarkovo, "Hrvatska pripada HDZ-u, ovi drugi su nehrvati". I Hamedovo, "svi su loši, ja sam spasitelj". Sve to produbljuje društvenu apatiju.

Iako, kad se malo bolje pogleda, najveće hrvatske stranke umnogome se nadopunjuju. 

HDZ i SDP zajedno su digli ruku za referendum o braku, kao što sad zajedno tvrde da referenduma o ćirilici ne bi smjelo biti. Gospodarska politika obiju stranaka godinama nas simultano vodi u istom, katastrofalnom smjeru. Svaka stranka u oporbi nudi ono što neće provoditi na vlasti. I zajedno su, združenim snagama, potamanili politički prostor slijeva i zdesna, kako bi se biračima oni mogli predstavljati kao jedine alternative.

Pa ako alternative nema, odnosno svodi se na "zločinačku" ili "antihrvatsku", onda nema potrebe ni za demokratskim izborima.

Neka onda odmrznu pahulju Hameda i zamole ga da nas dobrovoljno povede u bolju budućnost. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode