Obavijesti

Kolumne

Komentari 52

Atomski zdesna: Hasanbegović pučistički izazvao Plenkovića

Atomski zdesna: Hasanbegović pučistički izazvao Plenkovića
1

Hasanbegović je pozvao Plenkovića da ga izbaci iz stranke nakon današnje pučističke presice i time mu naizgled olakšao posao. Osim što Plenković još uvijek ne zna gubi li time Hasanbegovićev glas u Saboru

VIDEO

Zlatko Hasanbegović jutros se utegnuo, obrijao, zagelirao, privezao kravatu i na press konferenciji žestoko napao čelništvo svoje stranke.

Podsjećajući pomalo svojim likom čak i na mladog Broza, ispred Starčevićeva portreta koji je malo bacao na Karla Marxa, u pučističkom se govoru prepustio sudu svoje partije, poručivši kako ne želi sam istupiti iz HDZ-a i tako olakšati posao Andreju Plenkoviću, iako mu je olakšao posao svojim izjavama.

Bio je to pravi "atomski zdesna".

I ruku na srce, dobar dio onoga što je Hasanbegović jutros izjavio na konferenciji za novinare povodom njegove kandidature na listi Brune Esih za Grad Zagreb, držalo je vodu.

U prvom redu njegovo podsjećanje na prošlogodišnje Plenkovićevo pismo saborskim zastupnicima HDZ-a u kojem ih je pozivao na neposluh, apelirao da odbiju Karamarkovo rušenje Vlade i preslagivanje u Saboru, uz tvrdnju da stranka ne smije biti talac ni jednog svoje člana.

A sada je, kaže Hasanbegović, HDZ-ova vlada ispala talac ministra financija.

Hazarder Plenković

Podsjetio je Hasanbegović, u svoju obranu, da je i Martina Dalić nedavno podržala kandidaturu Sandre Švaljek u Zagrebu, kao i da je ona "donatorica sektaške protuhadezeovske stranke Pametno".

Ipak, najvažniji je bio njegov direktni napad na Andreja Plenkovića i optužba da je "opetovano hazarderski ugrozio opstojnost Vlade", da se upustio u političku trgovinu s Pupovcem, Bandićem i malim strankama s kojima, veli on, premijer "koalira dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama".

Hasanbegović, kao član Predsjedništva HDZ-a, svoj stav protumačio je i kao "raspoloženje mnogih članova i pristaša HDZ-a". Ipak, nije želio biti "pretenciozan i reći da je njegov govor poziv HDZ-ovcima na neposluh".

Milost nije tražio, ali nije ni sam istupio iz HDZ-a. "O mojoj sudbini odlučit će ionako oni koji u svemu sami odlučuju".

A nitko još do sada iz vrha HDZ-a nije decidirano i jasno izjavio da će Hasanbegović biti isključen iz stranke. Glavna mantra bila je tvrdnja da je "Statut nedvosmislen", ali riječ isključenje ili izbacivanje nije se čula iz njihovih usta.

Nema izbora

I sam Plenković, onaj koji je iste minute razriješio četvoricu ministara Mosta na sjednici Vlade, u subotu je rekao da će "razgovarati" o Hasanbegoviću, a u nedjelju da je "Statut jasan".

Nakon ove današnje presice Plenković, vjerodostojan, odlučan i racionalan kakvim se želi predstaviti, neće imati izbora. Hasanbegović ne može više ostati u HDZ-u, jer ovo što je danas učinio gore je od one famozne pučističke presice Ive Sanadera nakon koje je izbačen iz stranke i ubačen u pravosudnu mašineriju.

I tu bi stvari trebale biti jasne.

Osim što baš i nisu.

Naime, Hasanbegović poziva članstvo na neposluh predsjedniku HDZ-a i Vlade, nakon što je prije samo nekoliko dana poslušno glasao po Plenkovićevim nalozima u Hrvatskom saboru.

Savjest ili stega?

"Danima si", reče on, "zajedno s kolegama postavljam pitanje: nije li ovo trenutak kad glas savjesti treba imati prednost pred dijelom stranačkog vodstva?".

Pa ga je njegova savjest (ili možda stranačka stega) natjerala da glasa za Zdravka Marića i Gordana Jandrokovića, u društvu "notornog Milorada Pupovca".

Ali sad kaže da je "realno u bliskoj budućnosti očekivati izbore".

Ista ta savjest, međutim, nije ga natjerala da podnese ostavku na članstvo u Predsjedništvu HDZ-a niti da istupi iz stranke u koju se tek prije par godina učlanio. Nakon što je pomogao Plenkoviću u Saboru, sada mu neće pomoći tako da sam izađe iz HDZ-a.

"Odlučio sam na kocku staviti svoju političku sudbinu i budućnost", kazao je Hasanbegović, naglasivši kako je "puno lakše onima koji izbjegavaju propitkivati svoju "etičku i političku poziciju". 

Samovolja i hir

"Ne želim se prepuštati bilo čijoj samovolji ili hiru", rekao je, a onda se prepustio (samo)volji Plenkovića, "vjerojatno u konzultaciji sa Šeksom i Božinovićem".

Uglavnom, za jednog tako odlučnog i politički i etički ispravnog političara, Zlatko Hasanbegović napravio je previše ustupaka. 

No sad se čeka reakcija Plenkovića i HDZ-a.

Oni se već sada boje da će od Hasanbegovića napraviti žrtvu, ali još više od toga boje se hoće li izgubiti dragocjene glasove u Hrvatskom saboru. Pitanje je može li Hasanbegović doista srušiti Plenkovića zdesna ili je on tek usamljeni samoreklamer i pozer.

Statut je, kako rekoše hadezeovci, "nedvosmislen", ali Hasanbegovićev status u parlamentarnoj većini baš i nije tako nedvosmislen.

Uglavnom, kad se na brvnu nađu dva tako principijelna i odlučna političara, prožeta etikom, moralom i nadasve lojalnošću, teško je bilo što predviđati.

Osim što obojica hrabro čekaju da onaj drugi prvi povuče okidač.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode