Obavijesti

Kolumne

Komentari 44

Bandić je pokazao da Hrvatskoj doista treba 'normalan čovjek'

Bandić je pokazao da Hrvatskoj doista treba 'normalan čovjek'
1

"Hrvatskoj treba normalan čovjek", poručio je Milan Bandić na početku svoje kampanje u Kninu. Sinoć je u intervjuu na RTL-u pokazao što je točno pod tim mislio. Za njega je to već doista postao normalan nastup.

VIDEO

"Hrvatskoj treba normalan čovjek", izjavio je Milan Bandić 10. kolovoza ove godine na predstavljanju zbog izbornog programa u Kninu. 

Na što je točno mislio imao je prilike pokazati u sinoćnjem intervjuu za RTL televiziju koji, sudeći po reakcijama javnosti, definitivno nije spadao u kategoriju onoga što se smatra normalnim ili barem uobičajenim predizbornim nastupom.

I kao takav, mogao je predstavljati iznenađenje za sve one koji nisu navikli na slične Bandićeve nastupe tijekom proteklih godina, naročito u razgovoru s novinarima. Ili možda za one koji su previdjeli njegovu nedavnu verbalnu pljusku novinaru u Splitu kojeg je opomenuo da "još nije naučio razgovarati s budućim hrvatskim premijerom".

Sudeći po njegovim sinoćnjim reakcijama, reklo bi se da to još nije naučila ni Mirjana Hrga. Ali zato je Bandić i bez njezine pomoći obavio malu demonstraciju kako se javnosti treba obraćati "budući hrvatski premijer".

Pritom se ovdje ne radi samo o stilu. 

Konfliktni nastup

Svađalački ton, konfliktni pristup, obranaške reakcije, osjetljivost na svako iole provokativnije pitanje, mlaćenje prazne slame, floskule i upadice, pa čak i apsolutno neprimjerene opaske poput pitanja novinarki "jeste li vjernik", "zašto me mrzite", "ovakav intervju još nije viđen" i tome slično, odavno su postali obilježja Bandićeva političkog izričaja.

Tko misli da je Zoran Milanović otresit očito nije vidio Milana Bandića.

Međutim, ispod tog, u najboljem slučaju, osebujnog političkog nastupa kojeg je čak i Milanović nekada davno pripisivao tek "političkom stilu", da bi nakon raskida s Bandićem posegnuo za malo težim kvalifikacijama, rastvorila se sva šupljina Bandićeva populizma.

Čak ni to nije neka novost za one koji prate njegovu karijeru zagrebačkog gradonačelnika, iako je veliki dio tog političkog repertoara ispucao i prije šest godina u utrci za predsjednika Republike. Međutim, ovo je već njegova treća kampanja za parlamentarne izbore.

I unatoč njegovoj opaski da "treći puta Bog pomaže" Bandić je pokazao da naprosto - barem bez Božje pomoći - ne može probiti granicu između lokalnog i nacionalnog političara.

Sada je zapravo još dalje.

Pupčana vrpca do gradske blagajne

Može se Bandić reklamirati kao budući premijer, ali je pokazao da se ne može odmaknuti od svoje funkcije gradonačelnika. Pogotovo od gradske blagajne kojom financira svoju kampanju: kupovinom glasova i kupovinom novinskih oglasa.

Sinoć je Bandić nastupao u ulozi nacionalnog političara, ali svejedno nije smogao snage uhvatiti se barem jedne relevantne nacionalne teme. Jasno, osim besplatnih udžbenika za cijelu Hrvatsku, kao da ih cijela Hrvatska poput Zagrepčana neće morati platiti kroz veće prireze.

"Ja imam ostvarenja, oni imaju obećanja", ponavljao je sinoć Bandić, referirajući se na svoje konkurente iz SDP-a i HDZ-a.
Dapače, tijekom razgovora je podigao letvicu: "Znate koji je smrtni grijeh? Obećati, a ne ispuniti. Oni raja neće vidjeti koliko su obećavali, a nisu ispunili".

Nažalost, Bandić je u tom retoričkom zamahu zaboravio koliko je obećanja on davao tijekom svojih 15 godina na čelu Zagreba. Od sljemenske žičare do podzemne željeznice, od novog stadiona u Maksimiru do završetka Sveučilišne bolnice i rješavanja Jakuševca.

Na kraju, isporučio je skupocjene fontane koje nije obećavao. Vodi li taj put u raj?

I kad smo već kod fontana, čudno je da ih nije sinoć spomenuo među najavljenih šest točaka prve sjednice svoje Vlade zakazane za "četvrtak u 13 sati u Kninu". Sinoć se jedva dosjetio tri točke, možda još stigne ugurati fontane u ostale tri.

Lustracija SDP-a i HDZ-a

Dobrim dijelom razgovora, barem onog koji nije potrošio na prepucavanje i svađanje, Bandić se hvalio sa svojih pet mandata na čelu Zagreba, ignorirajući činjenicu da je četiri zaradio uz pomoć SDP-a za kojeg sada tvrdi da bi ga "lustrirao", zajedno s HDZ-om.

Da bi zatim, na podsjećanje voditeljice da je svojedobno izjavio kako je spreman surađivati i sa "crnim vragom", neizravno potvrdio da je s tim lustriranim SDP-om i HDZ-om ipak spreman surađivati "za boljitak Hrvatske". 

"HDZ i SDP već 21 godinu šišaju hrvatske građane istim škarama i drže jedni drugima ljestve", upozorio je Bandić, pohvalivši se istodobno činjenicom da je on osnivao SDP i pomogao što je ta stranka opstala.

Valjda i onda i sam imao određenu ulogu u tom "šišanju".

"Hoće li građani dozvoliti da ih ošišaju i sedmi put", dodao je Bandić, "to ovisi o njima". Kao što o građanima Zagreba ovisi to što ih Milan Bandić "šiša" već pet mandata. 

Birački kliker

Pritom tvrdi kako "nikada nije sumnjao u njihov kliker". Neovisno o činjenici da im je zamjerio da već 25 godina biraju SDP i HDZ, kao i da već u tri navrata (na jednim predsjedničkim i dvama parlamentarnim izborima) nisu omogućili Bandiću da napokon pobjegne iz gradonačelničke fotelje kojom se toliko hvali. 

No zato je hrvatskim građanima na primjeru novinskog oglasa objavljenog u svrhu predizborne promidžbe, vrijednog 12 tisuća kuna i plaćenog iz gradske blagajne, otkrio kako će raspolagati njihovim novcem kad i ako postane "budući hrvatski premijer".

Ono što je normalno u Bandićevu Zagrebu moglo bi postati normalno u Bandićevoj Hrvatskoj.

Skupa s ovakvim televizijskim nastupima političara koji sebe naziva "Tuđmanom u miru". 

U jednoj je stvari Milan Bandić bio u pravu: Hrvatskoj zaista treba "normalan čovjek".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode