Obavijesti

Kolumne

Komentari 26

Borba s buhama: Sve se lijepe na nju, a nakon toga alergija

Borba s buhama: Sve se lijepe na nju, a nakon toga alergija
1

U novoj Zoordinaciji saznajte kako se boriti protiv buha i krpelja, treba li se brinuti zbog udarca tigrice u glavu i što učiniti ako mačak, usprkos injekcijama, povraća

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Veliki problem s buhama

Obraćam se vama za pomoć. Imam kujicu staru dvije i pol godine, mješanku, tešku pet kilograma. Inače je zdrava, izrazito razigrana i vesela. Sterilizirana je s 11 mjeseci života, u studenom 2011. godine. Ipak, postoji jedna stvar - svaka, ali svaka buha ovog svijeta dođe na nju, a popratno s buhom i alergija, očito na ugriz iste. Prošlo smo ljeto svakih maksimalno četiri tjedna stavljali zaštitu u vidu ampule (advantik, frontline, advokate), jednom stavili ogrlicu scalibur i nakon sedam dana završili na injekcijama od alergijske reakcije. Od studenog smo bez zaštite, i prije dva tjedna, na skromna tri dana s temperaturom od oko 15° C navukla je buhe. Stavili smo spot Fyprysta, a nakon pet dana dobili injekciju jer je imala alergijsku reakciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trenutno pije sedmi dan četvrtinu Clarineta, prije spavanja. Sada  više ne znam što koristiti za zaštitu. Mislila sam joj početi ovih dana davati od Canine tablete češnjaka jer sam čitala da treba cca mjesec dana da tijelo poprimi taj miris koji bi odbijao buhe. Frontline u spreju ne bi bio za Jenni budući da smo puno vani i s drugim psima, valja se po blatu, pijesku i uživa, što znači da svaku večer peremo šape i guzu. Pa vas molim za savjet može li se istovremeno piti Clarinete i te tablete češnjaka, i jesu li, iz vašeg iskustva PETVITAL - VERMINEX kapi, dovoljno jaka zaštita od buha?

Osim ljubimca, treba tretirati i prostor u kojemu se kreće

Poštovani,

Morate znati da buhe koje nađete na svom ljubimcu čine negdje oko 5% populacije buha, ostalih 95% nalazi se u okolišu, obično tamo gdje se Vaš ljubimac najviše kreće (obično u razvojnim oblicima kao što su jajašce, ličinka, kukuljica) stoga, od presudne je važnosti paralelno i tretiranje prostora preparatima koji su za to namijenjeni. S obzirom na to da je razvio alergijsku reakciju na Fypryst ne bih preporučio Frontline jer imaju istu djelatnu tvar, već koristite Advantix ampule ili Kiltix ogrlicu.

Kako se boriti protiv buha, detaljno možete pronaći u kolumni namijenjenoj ovom problemu. 

Nisam primijetio krpelja, a pas se jako razbolio

Javljam se iz Slavonskog Broda. Moj pas je imao velikog krpelja, ali ja ga nisam skužio. Hrvatski je ovčar, bujne dlake, a urin mu je sad jako žut. Ne prima hranu i tužan je. Otići ćemo kod veterinara, ali možete li mi pomoći i reći gdje da kupim nešto protiv krpelja, nekakve ampule ili tako nešto slično?
Pozdrav!

Ampule je potrebno stavljati jednom mjesečno i čim zatopli

Poštovani,

Zaštita protiv krpelja ima mnogo, od raznih ogrlica (npr. kiltix, scallibur) ili ampulica (fypryst, frontline, advantix) no Vaš pas se očigledno zarazio piroplazmom po simptomima koje ste gore naveli. Ako ćete stavljati zaštitu u obliku ampula bitno je da stavljate jednom mjesečno (toliko traje zaštita protiv krpelja) i ne samo u ljetnim mjesecima već čim se temperatura popne iznad ništice.

Sve o krpeljima, kako ih prepoznati, zaštititi ljubimca i što činiti možete pronaći u kolumni Dossier krpelj.

 Trebam li se brinuti zbog udarca papige u glavu?

Dobar dan. Nedavno sam kupila dvije papigice tigrice kod jedne djevojke koja ih uzgaja. Ima ih jako puno. Papigice nisu kupljene u Hrvatskoj jer živim u Njemačkoj. Imam ih četiri tjedna sada, i dobro funkcioniraju. Međutim jedna dođe na prst, a druga neće nikako. Pokušavam na sve moguće načine ali ništa. Ova papigica šta dođe na prst je mirnija, ponekad dođe, a ponekad se boji. Ova druga je relativno hiperaktivna ali se jako boji ljudi. 

Međutim, kako je danas letjela, udarila je glavom u vrata. Koliko vidim zasad funkcionira dobro. Svađa se, leti i jede. Trebam li se brinuti zbog tog udarca? Koje su reakcije papigice nakon udarca ako se jako udarila ili ozlijedila glavicu? Vidi li se to odmah nakon udarca ili je trebam još koji dan promatrati? I kako i šta u slučaju ozljede napraviti? Puno hvala.

Prva 24 sata su najbitnija

Poštovana,

Nakon udarca promatra se naredna 24 sata zbog mogućih posljedica od udarca. Ako ih nema, možete odahnuti i biti mirni.

Mačak unatoč injekcijama ne prestaje povraćati

Pozdrav, imam mačka koji nije čisto kućna maca, što znači da šeta okolo. Nikad nismo imali nikakvih problema s njim do zadnjih pet dana. Počeo je povraćati. Vodili smo ga u odmah u petak veterinaru, dali su mu injekcije peptoran, amoxicilin i reglan. Povratio je zadnji put taj dan u 11 navečer i nije više. Do jučer ujutro. I cijeli dan i cijelu noć. Dali su mu pastu za razgradnju dlaka u želucu. Odbija jesti i već pet dana nije ništa jeo. Opet smo ga vodili veterinaru i nisu nam ništa konkretno rekli. Opet su mu dali injekcije, uzeli novac i poslali nas kući. Dajte mi savjet koji lijek da uzmem da mu mogu sama dati kako bi mu prestalo povraćanje i vratio se apetit. On pije puno vode, ali ne jede. Kad povrati, to je samo tekućina žute boje. Jako sam zabrinuta i ne znam što da radim.
Hvala! 

Razgovarajte o dijagnozi i daljnjim pretragama

Poštovani,

Nažalost na osnovu dostavljenih podataka ne mogu Vam dati odgovor kakav biste Vi željeli.

U Vašem slučaju moj savjet bi bio da porazgovarate s Vašim veterinarom gdje se maca liječi o mogućoj dijagnozi te pretragama koje bi se još mogle napraviti (to ovisi i o opremljenosti Vašeg veterinara) kako bi se dijagnoza potvrdila. Također ako niste zadovoljni pristupom i liječenjem možete potražiti drugo mišljenje kod drugog veterinara.

Saznajte na koji se način riješiti buha!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang