Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Fušerski odrađeni 'Majstori': Komedija koja baca u agoniju

Fušerski odrađeni 'Majstori': Komedija koja baca u agoniju
5

Goran Bogdan je talentiran glumac, no nije Peter Sellers, a bogami niti bilo koji od starih majstora slapstick komedije. Baš kao što ni Matanić nije Blake Edwards

VIDEO

Nekidan je Dalibor Matanić izjavio da se nakon dugo vremena vratio žanru komedije jer ne želi da ga publika upamti po mračnim i turobnim filmovima. E pa poštovani gospodine Mataniću, mene je tek ova vaša tzv. komedija bacila u tešku depresiju. 

Priznat ću vam da nisam osobiti ljubitelj novijeg hrvatskog filma i, da se mene pita, od 90-ih na ovamo možda bih mogao nabrojati na prste jedne ruke one koji su me zadovoljili idejom, a kamoli realizacijom. Komedija? Ne zvuči uopće kao loša ideja, s obzirom na život koji nas okružuje i probleme koji nas svakodnevno pritišću. Kvragu, idem pokušati još jednom dati šansu kinematografiji koja grca u bezidejnosti i mnoštvu loših projekata. To je bila moja ideja ovoga tjedna.

Stigao je ponedjeljak i konačna kino premijera (ne računajući onu na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu) filma kojeg već najavljuju kao sigurni domaći kino hit. Redatelj Matanić i glavne zvijezde njegova filma s blagom nervozom na licu užurbano trčkaraju među uzvanicima i ukočeno poziraju pred blicevima fotoaparata. Velika dvorana se solidno ispunila, slijedi neuspjela najava filma. Tehničke poteškoće s mikrofonom omele su Nevenu Rendeli da glatko najavi film koji ćemo gledati, pa ga, praktički, nije ni najavila. No izgleda da tu agonija tek počinje.  

Bogdan nije Peter Sellers, a Matanić nije Blake Edwards

Srednjovječna kućanica Keka (Areta Ćurković) revoltirana emocionalnim ignoriranjem svojeg supruga Baje (Nikša Butijer) odluči otputovati u primorski gradić u kojem je provela nezaboravne trenutke bračnog putovanja. Baja se uputi za Kekom, a s njim poskrivečki i nespretni majstor Ilija (Goran Bogdan), koji je ludo zaljubljen u Keku. Spomenuti dvojac  dolaskom u gradić sazna da se za Kekinu naklonost bori i lokalni galeb Lujo (Bojan Navojec).

Na prvu zvuči kao sasvim solidan zaplet za jednu komediju. No da su stvari potpuno krivo posložene, shvatio sam već u samom uvodu, kad je na scenu stupio šeprtljavi majstor Ilija. Goran Bogdan je talentiran mladi glumac, no nije Peter Sellers, a bogami niti bilo koji od starih majstora slapstick komedije. Baš kao što ni Matanić nije Blake Edwards i njemu slični. 

Čemu onda te nevjerovatno naivne i nepotrebne scene? Na koju publiku je Matanić ciljao s tim oku nimalo ugodnim prizorima? Nije ni tu priči kraj. Pomislio sam nakon niti 10-ak odgledanih minuta da je Matanić napravio parodiju na stereotipove poput kontinentalno-morskih rivaliteta i sl.  

Pojedini kadrovi kao da su preslikani iz filmova Jiría Menzela, socijalna kritika kroz cameo nastup Krešimira Mikića? Uzalud. Scenarij je očajan i to s pričom koja bi bila 'zicer' u okvirima komedije, štoviše romantične. No on je napravio užasno loš film. 

Jedina svijetla točka filma je Mate Gulin

Iskreno, ne znam. Možda je problem u meni koji se divim najtamnijoj nijansi britanske crne komedije ili briljantnoj glumačkoj interakciji svevremene braće Marx. Možda sam toliko zaluđen genijalnošću pokojnog Petera Sellersa ili lucidnošću Willa Ferrella pa ne mogu prožvakati ovakve djetinjarije i bedastoće. Osobno cijenim Matanića kao autora, no ovo mu nije trebalo. Ako ste kojim slučajem pomislili da je humor hrvatskih TV sitcoma plitak i jadan, onda ćete ovdje upasti u živo blato neduhovitosti i forsiranog smijeha. 

Jedina svjetla točka ovog promašaja ispada realistični i autentični, a pritom i najduhovitiji lik cijele priče - stari vlasnik restorana kojeg je odlično odigrao Mate Gulin. Glazba? Hmm...da! Na trenutke služi svrsi i Matanić nas je definitivno upoznao s glazbom svoje  rane mladosti, a možda čak i mladosti svojih roditelja. No nerijetko pomislite da bi priču bolje gradili tekstovi tih pjesama nego kriminalno loše rečenice iz scenarija.  

Najtragičnije u svemu je što će ovakav film ipak uspjeti naći neku publiku koja je ili potpuno nezahtjevna ili je nasamarena pustim reklamama. Ako imate vremena i novca za bacanje, samo izvolite. Ja ću osobno radije čekati Matanića u nekim turobnijim i njemu daleko prikladnijim temama. U takvim filmovima barem opravda uloženi novac, subvencije ministarstva kulture, HAVC-a, HRT-a ili već nekog četvrtog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana