Hrvatska propada, a političari guraju glavu u pijesak... | 24sata
Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Hrvatska propada, a političari guraju glavu u pijesak...

Hrvatska propada, a političari guraju glavu u pijesak...
1

Imotska krajina će se u dogledno vrijeme isprazniti, kao i Lika, Zagora, Slavonija, Kordun, Banovina. Pola stanovnika tih županija već je, u mislima ili stvarno, na Zapadu...

VIDEO

Hrvatska je u zadnjih četvrt stoljeća izgubila milijun stanovnika, a svi se prave da je sve u redu i da će se sve riješiti samo od sebe. Hoće, ali ne tako kako misle. Ovo društvo, njegova politika i ekonomija, imaju niz konstrukcijskih grešaka. Nitko se, međutim, ne trudi ispraviti ih, a zadnji čavao u lijes hrvatskih nada u promjene zabio je nedavno Zoran Milanović, u slobodno vrijeme predsjednik Republike.

On je konstatirao kako će županije i općine ostati uglavnom takve kakve jesu, dodajući usput kako bi regionalizacija bila uvod u dezintegraciju zemlje. To je iz više razloga neodrživa tvrdnja. Prvi razlog, kako je naveo jedan profesor, leži u činjenici da regije nismo iskušali nikad do sad, pa nije jasno čime predsjednik dokazuje da bi one razjedinile zemlju.

Iskustvo pokazuje drugo: neke županije, u kojima se njeguju radna i druge etike napreduju, dok neke u kojima vlada partijnost, dogovori i namještaljke u svemu, propadaju.

Imotska krajina će se u dogledno vrijeme isprazniti, kao i Lika, Zagora, Slavonija, Kordun, Banovina. Pola stanovnika tih županija već je, u mislima ili stvarno, na Zapadu. To nije slika jedinstva - to je dezintegracija! Bez promjena, procesi depopulacije, rasprodaje imovine, pogona i zemlje, će se nastaviti.

Ako čelni ljudi kažu da je u tom smislu nerealno očekivati promjene, onda je jasno da oni sebe doživljavaju kao stečajne upravitelje prostora kojemu teče odjavna špica. Nije, dakako, riječ o nečemu što će se dogoditi za godinu, dvije, tri ili pet godina, ali tri ili četiri desetljeća u životu naroda nisu tako puno.

Ovdje zvoni zvono svima nama - a oni u toj zvonjavi vide muziku. Jer njima je dobro - s visokim plaćama, sigurnim perspektivama, i još pozamašnim resursima kojima upravljaju, njima se doista ne piše ništa loše. Zašto bi nešto mijenjali? Kako kaže stara dosjetka iz socijalizma - alaj volim ovaj režim, pare idu, a ja ležim. I oni leže, pare idu - samo, zaboravili su na propadanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao
VIDEO: PRIJE TOČNO 18 GODINA

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao

Hrvatska je u Berlinu igrala na SP-u 2006. protiv Brazila. Današnji izbornik bio je navijač s ekipom iz Varaždina, Luka Modrić je bio na klupi, a i tada je kapetan bio desetka s trakom u kosi...
Odličan trik uz koji će turska kava biti finija, a fora je u pjeni
ZA KAVOLJUPCE

Odličan trik uz koji će turska kava biti finija, a fora je u pjeni

Iako zvuči jednostavno, ukusnu tursku kavu nije nimalo lako pripremiti. Zaljubljenica u kulinarstvo na svojem je blogu otkrila male tajne koje će vašu kavu učiniti mirisnijom i ukusnijom, a aromu nezaboravnom