Obavijesti

Kolumne

Komentari 118

Jedan dan volimo Putina, drugi dan izbacujemo Ruse iz zemlje

Jedan dan volimo Putina, drugi dan izbacujemo Ruse iz zemlje
1

U hrvatskoj vanjskoj politici kao da nema sredine: ili će se baciti u zagrljaj ruskom autokratu ili će se požuriti ugurati u prve redove članica EU koje će Putinu pokazati zube nakon napada bojnim otrovom u Velikoj Britaniji

VIDEO

Taman kad je Plenkovićeva vlada ušla u razmjenu bijesnih diplomatskih nota sa Srbijom, Kolinda Grabar Kitarović pozvala je Aleksandra Vučića u prijateljski posjet Zagrebu.

A taman kad je Kolinda prva od zapadnih lidera čestitala Vladimiru Putinu i pozvala ga u Zagreb, premijer Plenković solidarizirao se s Velikom Britanijom i uvrstio Hrvatsku u krug 14 članica EU koje su izbacile barem jednog ruskog diplomata iz svoje zemlje.

I predsjednica se s time složila. Dok je jučer testirala oružje u Karlovcu.

Tako izgleda hrvatska vanjska politika. Ako takav pojam uopće postoji.

Ovo međusobno nadigravanje Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića izgleda kao igra "dobrog i lošeg policajca". Ili još bolje, kompenziranja međusobnih poteza i politika.

Protjerali smo im diplomata: Kako Putin planira uzvratiti?
Protjerali smo im diplomata: Kako Putin planira uzvratiti?

Nema sredine

Najnoviji slučaj s izbacivanjem ruskog diplomata, trećeg tajnika u Ruskom veleposlanstvu, par dana nakon što je predsjednica pozvala Putina u posjet Hrvatskoj sugerira da je i hrvatska vanjska politika - kao i sve drugo u ovoj zemlji - žestoko polarizirana.

Čini se da nema sredine: ili će se Hrvatska baciti u zagrljaj ruskom autokratu ili će se požuriti ugurati u prve redove članica EU koje će Putinu pokazati zube nakon napada bojnim otrovom u Britaniji.

Otprilike kao što se Kolinda gurala u prve redove da bi dohvatila Donalda Trumpa.

Tko zna, da Kolinda nije onako entuzijastično požurila čestitati Putinu na izbornoj pobjedi, a onda mu iz čista mira uručila pozivnicu na Pantovčak, možda se ni Plenković ne bi ovako žurio kažnjavati Rusiju. 

Svaka njihova akcija izaziva žestoku reakciju. I vanjska politika kao da se time međusobno poništava: šteta koju radi predsjednica kompenzira se onime što radi premijer; a nekada i obrnuto.

'Rusofobni flashmob': Počinje pravo razdoblje hladnog rata...
'Rusofobni flashmob': Počinje pravo razdoblje hladnog rata...

Tko voli Ruse?

Mnogi sada već prigovaraju da Plenković ipak nije trebao ići toliko daleko da u dogovoru sa 14 članica EU (ali ne svih 28) proglasi jednog ruskog diplomata "personom non grata" u Hrvatskoj, naročito što London još uvijek nije pružio neoborive dokaze da je Kremlj stajao iza kemijskog napada u Salisburyju. 

Premijer, pak, uzvraća da nitko od čelnika zemalja EU na sastanku u Bruxellesu nije osporio te dokaze i napominje da je potrebno zauzeti čvršći stav prema Moskvi i solidarizirati se s Britanijom.

'Žao nam je što ćete prognati diplomata, to je neprijateljstvo'
'Žao nam je što ćete prognati diplomata, to je neprijateljstvo'

Što je opet zanimljivo ako se uzme u obzir činjenica da je Plenković naslijedio na čelu HDZ-a Tomislava Karamarka nakon što je on iz stranke ispraćen optužbama da je bio povezan - s Rusijom.

Zanimljiva je i reakcija oporbe. Na nedavnoj konvenciji SDP-a ruski veleposlanik Azimov dobio je srdačan pljesak okupljenih, dok je Krešo Beljak iz HSS-a poručio hrvatskim vlastima da "ne budu poslušnici i poltroni svojih (sada više nego očito) anglo-atlantskih mentora", te počnu voditi vanjsku politiku od koje će koristi imati Hrvatska i svi njeni građani, "a ne pojedinci koji pokorno izvršavaju naredbe velikih gazdi". 

Pa je valjda jedan "gazda" rekao Kolindi da čestita Putinu, a drugi naložio Plenkoviću da kazni Putina.

Živi Zid: 'Protjerivanje ruskog diplomata je pretjerana odluka'
Živi Zid: 'Protjerivanje ruskog diplomata je pretjerana odluka'

Gazdina ograda

Valjda misli na jednog gazdu ispred čije ograde je hrvatska predsjednica pozirala i kamo ide svake zime na tajnovite sastanke, kao i na drugog gazdu gdje hrvatski premijer namjerava graditi svoju karijeru.

I tako se čini da hrvatska vanjska politika ide iz krajnosti u krajnost: iz žestokog i ničim izazvanog ulagivanja Putinu, i to baš u trenutku kad je ruski predsjednik izložen ozbiljnom optužbama, u zaoštravanje bilateralnih odnosa s Rusijom, državom čije banke drže ozbiljan interes u Agrokoru i od koje Plenković nastoji spasiti Inu.

Kao da Hrvatska, politički bipolarna na vanjskom, kao i na unutarnjem planu, nije mogla zauzeti srednji put. Kao da Kitarović nije mogla pričekati sa čestitkama, i kao da Plenković nije mogao taktizirati i priključiti se onoj polovini članica EU koje nisu protjerale ruske diplomate.

Ali kako smo žestoki u iskazivanju ljubavi prema Rusiji, toliko smo žestoki u pokazivanju zuba toj istoj Rusiji. Kao i prema Srbiji s kojom se Vlada žestoko prepucava, a predsjednica izmjenjuje čokoladice.

Pa ako ništa drugo, hrvatska vanjska politika makar se može nazvati strastvenom. 

Kao u meksičkoj sapunici. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest