Obavijesti

Kolumne

'Jumanji' je jedini film koji ne smijete propustiti za blagdane

'Jumanji' je jedini film koji ne smijete propustiti za blagdane

Krajem 1995. godine neobična je filmska priča postala hit u svjetskim kinima, a nekoliko mjeseci kasnije tražio se i VHS više u videotekama.

VIDEO

Jumanji je društvena igra koju pronalazi grupa klinaca (jedna od njih bila je i Kirsten Dunst). Radoznala i zabave željna djeca počinju igrati Jumanji, ali kockice su pokazale krivi broj i igra je oživjela. Krdo nosoroga prolazi kroz dnevnu sobu, grad je pod invazijom životinja iz džungle. Uz sve navedeno pojavljuje se i lovac Alan Parrish.

Zabavan i maštovit zaplet zasjenili su loše odrađeni specijalni efekti (bitan detalj za radnju filma) no film je ostao u sjećanju zbog pustolovne priče i nastupa pokojnog Robina Williamsa.

Dvadeset i dvije godine kasnije krenula je realizacija novog Jumanjija. Najave su, većinom, pogrešno sugerirale da je riječ o remakeu.

"Jumanji: Dobrodošli u džunglu" nova je, modernim vremenima prilagođena priča, koja nema Robina Williamsa, ali ima dovoljno dobrih stvari zbog kojih vrijedi posjetiti kino dvorane.

Zaplet filma počinje kada grupa prijatelja, problematičnih školaraca pronalazi staru, zaboravljenu igraću konzolu. Na konzoli se nalazi igrica - tinejdžerska je radoznalost beskrajna pa klinci biraju likove i pokreću igru. Slijedi iznenađenje - Spencer, Fridge, Bethany i Martha pretvorili su se u avatare koje su izabrali, nalaze se u džungli i pred njima je pustolovina života....

"Jumanji: Dobrodošli u džunglu" nije remake - riječ je o kombinaciji novih ideja i djelomičnog nastavka filmske priče iz 1995. godine. Što je novo? Redatelj Jake Kasdan radnju je, za razliku od prvog filma, iz našeg svijeta odveo u svijet Jumanjija. Svijet džungle i pustolovine. Redatelj ne pretjeruje scenama akcije i korištenjem specijalnih efekata, no tamo gdje ih koristi radi dobar posao.

Životinje izgledaju uvjerljivo (mada ima i bizarnih detalja poput krda albino nosoroga), CGI je ispleglan i ne dominira likovima i radnjom.

Film je ispunjen oku ugodnim, predivnim kadrovima prirode.

Neke od akcijskih scena izgledaju spektakularno (helikopter), neke su pretjerano repetitivne (motori, motori). Kasdanovi uzori lako se mogu pročitati - redatelj je, čini se, obožavatelj Mad Maxa i Indiane Jonesa. Akcijske scene, uvjerljivi i živopisni kadrovi prirode i životinja te humor nekako su i očekivani u projektu poput "Jumanji: Dobrodošli u džunglu". No, spomenuti detalji nisu razlog zbog kojih film nije tek još jedan generički, hollywoodski proizvod. Razlika je u zgodnoj scenarističkom rješenju koji likovima daje zanimljivost i približava ih gledatelju.

Početak filma izgleda kao da gledatelja čeka još jedna skupina klišejima opterećenih tinejdžerskih likova. Znate onu priču - popularni sportaš, zgodna cura koja je opsjednuta mobitelom i selfijima, neshvaćena djevojka koja unatoč mladim godinama ozbiljna razmišlja o životu i budućnosti i samozatajni štreber, ljubitelj video igara.

Međutim, ulaskom u svijet Jumanjija likovi postaju avatari - fizičkim izgledom i mogućnostima (jedan od likova mijenja i spol) suprotnost od stvarnog života. Protagonisti i odnosi među njima postaju zanimljivi, gledatelju bliski.

Zarobljeni u Jumanjiju tinejdžeri moraju naučiti surađivati i riješiti odnose (javne i tajne) koje su donijeli iz normalnog života. Puno je ljudskih, svakodnevnih tema koje novi Jumanji dotiče kroz likove - najviše se ističu prijateljstvo i timski rad. Najsnažnije su one o unutarnjoj ljepoti koja bi trebala biti važnija od fizičkog izgleda.

Čitava priča Jumanjija, odnosno glavnih protagonista je mirenje s vlastitim identitetom, mogućnostima, vrlinama, ali i manama.

Da, redatelj je ponekad nametljiv i pretjerano naglašava poruke koje šalje (a koje su lako čitljive iz radnje filma), no riječ je o filmu koji dolazi u blagdansko vrijeme i želi što više i snažnije širiti dobre vibracije.

Najveća zamjerka filmu svakako je bezličan glavni negativac. Obzirom na razigrane pozitivce šteta da se drugoj strani nije posvetilo malo više pažnje.

Glumačku ekipu predvodi Dwayne Johnson iliti Rock. Potencijal za komične situacije (o akciji se ionako već sve zna) Rock je nagovijestio u samoironijskoj, bilderskoj akcijskoj komediji "Pain & Gain" iz 2013. godine. Uloga u novom "Jumanjiju" potvrđuje da je spoj akcije, pustolovine i komedije mjesto na kojem se glumac dobro snalazi. Uz njega tu je i brbljavi, ponekad iritantni, ali i duhoviti Kevin Hart, Jack Black koji ima najzahtjevniji glumački posao te Karen Gillan kao lijepa Martha - djevojka u potrazi za ljubavi.

"Jumanji: Dobrodošli u džunglu" kombinacija je akcije, pustolovine i komedije koja ima malo dodirnih točaka s filmom iz 1995. godine. Termin početka prikazivanja filma nije slučajan - čitavom radnjom film se bavi temama i motivima aktualnim u ove blagdanske dane.

Zabavan i razigran, novi je Jumanji znatno zanimljiviji kino izbor od većine ovogodišnjih predbožićnih filmova, nastavaka koji ne donose ništa novo i ponovo koriste stare, već viđene ideje.

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...