Kolumne

Komentari 0

Kad dođu gosti: Fantastični i brzi recepti 'za fino prigrist'

Kad dođu gosti: Fantastični i brzi recepti 'za fino prigrist'

Kažu da je svakog gosta tri dana dosta, no nekad pod stresom i tri sata bude previše, posebice kad satima prtljate po kuhinji kako biste gostima ponudili nešto slasno, a reakcija bude mlaka do nikakva.

Priznajmo si, svi volimo dobiti pohvalu. Volimo kada gosti guštaju u svakom zalogaju, halapljivo posežu za još jednim komadom i pitaju nas za recept. Ja sam prva koja kriomice proučava reakcije gostiju i u glavi odmah kalkulira što prolazi, a što ne.

Od svega što nudim najbitnija namirnica na stolu su definitivno mesni proizvodi koji moraju biti vrhunske kvalitete. Na tom tragu vjerna sam PIK Vrbovcu čijim proizvodima se svaki put s povjerenjem vraćam kad god se upuštam u kulinarske ekspedicije. Imam pik na PIK zato što se u kvalitetu mesa mogu pouzdati, a dodatni benefit na koji sve više ljudi obraća pažnju, pa tako i moji gosti, jest to da njihovi proizvodi u sebi nemaju pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju, a imaju i smanjen udio soli od 25%. 

Kako svi živimo neke užurbane živote i ponekad nemamo vremena ni ispeći jaje, a kamoli timariti meso danima u pacu i marinadi, bacila sam se u kreiranje recepata sa svim dostupnim PIK-ovim proizvodima koji uvesele i nahrane ekipu te rasterete domaćina. Radi se o četiri proizvoda: Kuhanoj šunki, Kranjskoj kobasici, Mortadeli i Panoni, a svi su recepti pisani za 4-6 osoba.

Krenimo s dobro znanom Kranjskom kobasicom koja uz malo mašte postaje pravi slasni zalogaj, kao što je primjer u sljedećim receptima za pohane kobasice (corndogs) i bruschette.

Sastojci za corndogs:

Priprema:

Sastojci za bruschette s Kranjskom, šampinjonima i gaudom:

Priprema:

Panona mi je jedna od najdražih salama, baš zbog cijelih zrnaca papra koji su eksplozija okusa kad dođu pod zub. Nju vam donosim kroz dva recepta, jedan za koktel mix za grickanje tokom druženja, drugi za neodoljive hrskavce kao odličan prilog ili predjelo.

Sastojci za koktel mix:

Priprema:

Sastojci za hrskavce:

Priprema:

Što je život bez dobre Mortadele? Meni je najdraža ona sa zelenim maslinama, no u receptima preferiram običnu radi bolje kontrole i sparivanja okusa. Mortadela me asocira na Italiju i na ljeto, pa sam odlučila kreirati sendvič pun okusa Italije. Da, i sendvič može biti super poslastica za goste, ako si date malo truda. Sve je lako kada imaš vrhunske sastojke.

Sastojci za ciabattu Italianu:

Priprema:

Sastojci za zapečene palačinke punjene Mortadelom, ricottom i crnim maslinama:

Priprema:

Vladarice svakog gurmanskog stola i odličan dodatak jelima su svakako šunke. Pečena, Fina ili Kuhana šunka, sve ih volim, no u receptima najviše posežem za Kuhanom. Kuhana šunka je blagog okusa pa se lako sljubljuje uz različite sastojke. Proizvedena je najboljih komada svinjskog buta i ima mali udio masnoće od samo 2%. 

Donosim recept za jednostavni ''tart'' od šunke i sira te za meni najdraže pizza rolice, koje su savršeni party snack. Servirajte ih na sredinu stola i pustite neka ekipa trga komad po komad. U roku 20 minuta stol je prazan.

Sastojci za pizza rolice:

Priprema:

Sastojci za tart od Kuhane šunke, ementalera i paprike:

Priprema:

Bilo da posežete za predstavljenim receptima ili kreirate nešto svoje, pobrinite se da radite s kvalitetnim proizvodima te kao pravi domaćini imate pik na prave stvari kao što su vrhunski proizvodi, slasna klopa i dobra ekipa. Neka je u slast!

O autorici: 

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.