Kolumne

Komentari 31

Kako Pupovac i Bandić drže u šaci Andreja Plenkovića i HDZ

Kako Pupovac i Bandić drže u šaci Andreja Plenkovića i HDZ

Plenković je svojim braniteljima u stranci poručio da moraju trpjeti Milorada Pupovca jer bez SDSS-a pada Vlada. A prošlog petka Bandićevi "žetončići" srušili su kvorum u Hrvatskom saboru. Oni drže HDZ u šaci.

Tko jače drži Plenkovićevu vladu u šaci: Milorad Pupovac ili Milan Bandić?

Andrej Plenković uvjeravao je na sastanku Zajednice branitelja "Gojko Šušak", kako prenosi izvor Večernjeg lista, svoje stranačke branitelje da bi trebali ignorirati izjave Milorada Pupovca i "ne hvatati se za svaku njegovu bačenu udicu", jer bi u slučaju raskida koalicije sa SDSS-om moglo doći i do pada Vlade i parlamentarnih izbora do kraja godine.

Možda ih Pupovac ljuti, ali Srbi ipak drže HDZ na vlasti. 

Zbog čega Milorad Pupovac ispada najmoćnijom osobom u vladajućoj koaliciji.

S druge strane, vladajuća većina prošlog petka nije uspjela skupiti kvorum u Hrvatskom saboru zahvaljujući članovima kluba Milana Bandića. HDZ zbog toga nije uspio ugurati Lovru Kuščevića, bivšeg ministra pod istragom za korupciju, u saborski Odbor za zakonodavstvo. 

Pokazna vježba

Mnogi su to nazvali Bandićevom "pokaznom vježbom" kojom je Plenkoviću želio demonstrirati kako on može srušiti vladajuću većinu, ako HDZ istodobno ne podrži njegove projekte u Zagrebu.

Na Pupovcu možda bruse zube, ali Bandić ipak barata "žetončićima".

I dok Plenković svoje branitelje i desnicu pokušava zastrašiti padom Vlade i prijevremenim izborima, Bandić mu praktički ruši većinu naprosto zato što to može. 

Po tome ispada da su oni gospodari Plenkovićeve, ali i HDZ-ove, sudbine.

Plenki pod kontrolom

HDZ mora plesati kako Bandić kaže u Gradskoj skupštini, podržavati njegove izmjene GUP-a, odobravati njegove projekte i način vladanja - a ne treba zanemariti ni sudbinu sudskih procesa - dok ga Bandić drži na vlasti.

HDZ mora trpjeti Pupovca - onoga koji već treći HDZ drži na vlasti i onoga koji je dizao ruku za Tuđmanove izmjene Ustava - jer bez njega, kako prenosi Večernjakov izvor, "nastaje potpuni krš i lom" koji bi mogao dovesti do pada Vlade.

Plenković, znači, ne kontrolira više ništa. Drugi kontroliraju njega.

Zar je onda pametnije za HDZ da ostane u takvoj konstelaciji političkih snaga, da radi s Bandićem kojeg nakon izbora više neće biti, zajedno s njegovim "žetončićima", da surađuje s Pupovcem kojem zajednički podižu lomaču, ili da Plenković naprosto sruši cijelu tu konstrukciju i izazove izbore?

Nažalost, zasad nije bitno što je pametnije.

U ovom trenutku za Plenkovića je najvažnije dočekati predsjedanje Europskom unijom. 

Krš i lom

Toga se neće odreći ni pod cijenu suradnje s Bandićem, pa ni pod cijenu toga da pušta branitelje, stožeraše, hvidraše, eksremne desničare da neometano i nekažnjeno huškaju protiv saborskog zastupnika i HDZ-ova koalicijskog partnera.

I dok Plenković pokušava izbjeći "krš i lom", njegova stranka i Vlada promoviraju taj "krš i lom" kao normalno stanje. Kao novu stabilnost. 

"Krš i lom" s ministrima, s frakcijama u HDZ-u, s predsjednicom Republike, s desničarima i koalicijskim partnerima, sa sindikatima i mirovinskom reformom, sa "crnim labudovima"... 

Kamo god pogledali, nešto se oko Andreja Plenkovića ruši i lomi.

Ali HDZ-u ništa od toga nije važno. Važan je jedino opstanak na vlasti. S optuženicima za korupciju, s Miloradom Pupovcem, sa "žetončićima", sa svakodnevnim aferama i skandalima, svejedno...

Vlast je ultimativni argument. A to je argument koji šatoraši i stožeraši najbolje razumiju.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.