Obavijesti

Kolumne

Komentari 64

Kako su vodene kozice umalo uništile naše gospodarstvo?

Kada žena i majka drugoj kaže da neće napredovati jer ide na bolovanje za dijete ili uvjetuje napredovanje ugovorom da neće rađati, e to mi je stvarno previše...

VIDEO

Neki dan sam srela svoju, pa rekla bih, dobru poznanicu s kojom se često družim jer su nam djeca slične dobi. Požalila mi se kako je nekoliko dana ranije vodila neugodan razgovor sa svojom šeficom. Žena joj je, da sažmem, rekla da postoji bolja pozicija od one na kojoj trenutno radi i da je ona vrlo vrijedna, sposobna i pametna, ali da joj je jedina mana - dijete. Naime, ta moja poznanica ima dijete koje ide u jaslice i kako to često biva dijete se povremeno razboli pa ona, gle čuda, povremeno ode na bolovanje. Riječ je o bolovanju od nekoliko dana, nekoliko puta kroz godinu. Ja bih rekla ništa neobično. To je naprosto tako kad imaš malo dijete. Međutim, dotična ne misli tako. Ona je svojoj, kako je sama istakla pametnoj i sposobnoj kolegici rekla da nađe drugo rješenje za bolesno dijete. Baka i deda servis joj nisu na raspolaganju, a muž radi u još suludijim uvjetima pa je, eto, žena pomislila da će ona brinuti o djetetu. Uglavnom taj razgovor je završio nekako otprilike ovako - ili neka ponekad dijete pošalje bolesno dijete u vrtić ili ništa od promaknuća. Pitanje koje se meni nekako logično nametnulo je ima li ta žena obitelj i djecu. Ima, ali je, čini se zaboravila, kako je to, a i ljudskost joj je strana. I nije jedina u tome.

Žene su potrošna roba jer se usude biti majke

Par dana nakon ovoga vodim sličan razgovor sa svojim dragim prijateljem koji mi kaže kako i dijete njegove kolegice stalno pobolijeva pa on ne zna što da radi. I da će joj morati naći zamjenu. Pa sam ga pitala, a što će biti sa zamjenom kada original dođe na posao...Hm, o tome nisam razmišljao, kaže on mudro. Onda sam mu ja ljupka kakva već jesam rekla da zamisli kako će se osjećati njegova žena kada jednom dočeka zamjenu na poslu jer čuva njihovo bolesno dijete. Pa mu je bilo malo i neugodno.

Drugi jedan je objašnjavao zajedničkom kolegi kako je njegov posao zamjenika šefa super jer će njegova šefica, žena u fertilnoj dobi, sigurno uskoro na porodiljni pa će zamijeniti poziciju kad-tad. Što će se dogoditi sa šeficom kad se vrati, ni on nije znao odgovoriti.

Okej, odavno mi je jasno da su žene potrošna roba. Puno veća od muškaraca. I da nije politički korektno to javno priznati. Mi se eto, s vremena na vrijeme, usudimo postati majke. Neke čak i više puta. Iako, meni je moja mama rekla: Nemoj kćeri imati troje djece. Onda je gotovo s tvojim poslom. I ne, nije žena ni nazadna, ni neobrazovana, ni glupa, već jako, jako realna. Jedno dijete će svi nadređeni preživjeti, na drugom će grintati, a treće i sve popratne bolesti i 167 bolovanje će teško probaviti.

Osim što napustimo brod na godinu i više pa se onda po cijeli bogovetni dan doma odmaramo i ništa ne radimo dok naši muškarci rintaju, onda se još i vratimo i taman kad naši kolege i kolegice pomisle da će nas sad dobro, tako odmorne, upregnuti - onda se dijete razboli. Teško je tako planirati posao, teško je sa tri tjedna bolovanja za dijete u godini dana graditi karijere. Sve korporacije redom propadaju baš zbog toga, zbog punih noseva ili vodenih kozica naših nasljednika. Odjednom smo, baš taj dan, najbitnije i nezamjenjive.

Ne dolazi to samo iz muških redova, oni neke stvari ne kuže

I ne bi me to sve baš previše ni mučilo kada bi dolazilo samo iz muških redova. Volim ja muškarce, super mi je i raditi s njima. Stvarno. Čak moram priznati i da su moji kolege i dečki prema meni i mojim bolovanjima i više nego tolerantni pa se ja trudim izmajmunirati sve i svašta da što manje izbivam s posla. Hvala bogu imam i koliko toliko dobar servis oko sebe, a i dijete mi je, na opću sreću, turbo zdravo. Da, ne bi me mučilo kada bi to dolazilo samo iz muških usta. Dragi su oni, ali neke stvari stvarno ne kuže. Ali kada žena i majka drugoj ženi i majci kaže da, iako je pametna i sposobna, neće napredovati jer ide na bolovanje za dijete ili kada neka druga ista takva uvjetuje povišicu pisanim ugovorom da neće rađati toliko i toliko godina, e to mi je stvarno previše. Pa kako sad ne zaključiti da je čovjek čovjeku vuk. I to sa najvećim zubima na svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...