Obavijesti

Kolumne

Komentari 86

Kako to Milanović još može spasiti svoju stranku i državu

Kako to Milanović još može spasiti svoju stranku i državu
1

SDP je postao gori od HDZ-a. Milanović je gori od Karamarka. Hrvatska je gora od Grčke. Ako premijer nije pomogao na vlasti, možda može pomoći odlaskom s vlasti

VIDEO

Nekako bi bilo logično da se nakon katastrofalnog pada podrške građana u anketama i medijskog upozorenja kako je Hrvatska preuzela od Grčke titulu najgore europske ekonomije, što prije raspišu prijevremeni izbori.

Bilo bi to odgovorno prema državi na rubu bankrota, bilo bi odgovorno prema stranci koja rapidno gubi podršku birača, bilo bi odgovorno prema skoro devedeset posto građana koji u anketama izjavljuju kako nemaju više povjerenja u ovu Vladu.

No isto tako, bila bi to pogrešna pretpostavka.

Nema alternative

Vladajuća stranka raspisuje izbore u trenutku kad osjeti da na njima može što bolje proći. A što više propada u anketama, to se u pravilu grozničavije drži vlasti. Jer je svjesna da nema šanse na njoj još dugo ostati.

Pritom će upozoravati, kako to već mjesecima čini Zoran Milanović, da njegova vlast "nema alternative", te da se tek trebaju osjetiti pozitivni efekti njegovih reformi. Bez obzira na to što novi ministri upravo poništavaju pokrenute reforme u zdravstvu i obrazovanju i kreću ispočetka.

I kako sada stvari stoje, barem sudeći po najnovijoj u nizu poražavajućih anketa gdje je HDZ povećao prednost pred SDP-om, Milanović prestigao Karamarka na listi najomraženijih političara, a samo 13 posto građana još vjeruje ovoj Vladi, jedina mogućnost da Milanović ne izgubi sljedeće parlamentarne izbore, jest da ih nikada ne raspiše.

Da ih naprosto ukine. Dekretom.

Sličnoj agoniji svjedočili smo još krajem devedesetih kad se rastureni HDZ noktima i zubima držao vlasti. Vidjeli smo to i na kraju Račanova mandata kad se izmučeni premijer teškom mukom dovukao do izbora. A još gore bilo je krajem mandata Jadranke Kosor koja se nije obazirala na prosvjede, na kritike, na pad rejtinga i pad povjerenja i držala se fotelje koju je dobila na dar, znajući da takav dar više nikad neće dobiti.

Karamarko nije kriv

Naravno, ova agonija kakva god bila, još je teža kad se zna da je jedina alternativa ovoj vlasti Karamarkov HDZ. No ako su Karamarko i njegova stranka krivi za mnogo toga, za gospodarski slom, za neviđene dugove, za saniranje posljedica korupcije i još svašta nešto, ipak nisu krivi za to što je Milanović prestigao šefa HDZ-a na listi najnepopularnijih političara.

Kao što nisu krivi za unutarnji raskol u SDP-u. Nisu krivi za Slavka Linića. Za stare i nove ministre. Za afere i skandale. Za propale reforme. Za izostanak reformi. Za postojano bauljanje. Za premijerove sumanute gafove. 

I dok sve više SDP-ovaca, kao i simpatizera Kukuriku koalicije, apelira na promjenu premijera ili na raspisivanje prijevremenih izbora "dok ne bude prekasno", ekonomski pokazatelji i trendovi u anketama sugeriraju da je već sada (pre)kasno. 

Milanović je postao gori od Karamarka. SDP je postao gori od HDZ-a. Hrvatska je postala gora od Grčke.

A Milanović je taj koji odgovara za rezultate Vlade, za neuspjele reforme, za neuspješne ministre, on je taj koji je doveo SDP na najniže grane još od 1992. godine kad je Ivica Račan napravio čistku i na drugim parlamentarnim izborima sa stranačkom listom osvojio šest posto glasova i samo 14 mandata.

S time da se SDP otada postojano uzdizao i dvaput osvajao vlast.

Na putu prema dolje 

Sada je pod Milanovićem u silaznoj putanji, srlja iz jednog u drugi izborni poraz, bez izgleda da se trgne iz tog mjesečarenja u ponor. 

A za sobom vuče i čitavu zemlju koja je u ovotjednom članku uglednog Financial Timesa, očito inspirirana podacima iz Europske komisije, i službeno prestigla Grčku na listi najgorih europskih ekonomija.

Ovu agoniju valja prekinuti.

Nema više slamke za koju se Milanović može držati. Nema više pokazatelja na koji se može pozvati. Nema više alibija na koji se može izvući. Nije to više čak ni HDZ, ne nakon pune tri godine mandata Kukuriku koalicije. 

I možda je Tomislav Karamarko doista grozno rješenje, možda je stvarno nečuveno da se "zločinačka organizacija" nakon samo tri godine vraća na vlast, možda je ova koalicija zaista žrtva katastrofalne ostavštine bivših Vlada.

Ali ova vlast postojano ide iz zla u gore.

Pa ako već Milanović ne može više spasiti svoju političku karijeru, a to je već vrlo izvjesno, sudeći po raspoloženju esdepeovaca i SDP-ovih birača, bilo bi odgovorno da barem spasi svoju stranku i još važnije, svoju državu. 

Ako to već nije uspio svojim vladanjem, neka barem pokuša odlaskom s vlasti. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...