Obavijesti

Kolumne

Komentari 107

Kao u doba Franje Tuđmana: Hrvatska opet pred sankcijama

Kao u doba Franje Tuđmana: Hrvatska opet pred sankcijama
1

Kad se potegnulo pitanje revizije Ugovora sa Svetom stolicom, premijer Milanović je poručio da "ugovore valja poštivati". Sada ne poštuje ugovor s Europskom unijom.

VIDEO

Mislili smo da više nikad nećemo čuti ovu rečenicu: Hrvatska je pred sankcijama.

I to upravo u tjednu kad je ušla u Europsku uniju.

Navrle su uspomene na Tuđmanove devedesete kad je Hrvatska došla na rub međunarodnih sankcija zbog Bosne i Hercegovine, ratnih zločina, istjerivanja Srba i odbijanja suradnje s Haaškim sudom. 

Sjetili smo se i Račanova premijerskog mandata kad je zbog odbijanja optužnice za Janka Bobetka, bijega Ante Gotovine, otezanja s povratkom izbjeglih Srba, pa i nepristajanja uz američku Koaliciju voljnih za rat u Iraku, Hrvatskoj bio usporen ili potpuno blokiran put prema EU i NATO savezu.

ZERP ili EU

A sjećamo se i kako je Ivo Sanader bio pod ogromnim pritiskom Bruxellesa zbog ZERP-a i potpisanog dokumenta koji ga je obvezivao da zaštićeni pojas na Jadranu ne primjenjuje na zemlje članice Europske unije.

Ako se u prijašnjim slučajevima nije formalno baratalo terminom "sankcije", Hrvatska je svejedno trpjela konkretne posljedice takve politike.

A sada smo opet na toj razini.

Europska komisija poslala je prosvjedno pismo zbog zakona o uhidbenom nalogu. Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding na svečanosti u Zagrebu rekla je premijeru Milanoviću da mora povući zakon koji nije u skladu s onime što je Hrvatska potpisala u pregovorima s EU.

Odgovarajuće mjere

Pritom se pozvala na članak 38. Ugovora o pristupanju Hrvatske EU i zaprijetila "odgovarajućim mjerama" koje se poduzimaju u slučajevima kad Hrvatska ne ispunjava obaveze preuzete u pristupnim pregovorima.

A one sežu od tužbe Europskom sudu, preko diplomatskih sankcija, pa sve do zamrzavanja EU fondova. I ne udara Bruxelles samo one slabe: platili su već i Francuska, i Austrija, i Mađarska, Bugarska i Rumunjska...

A Hrvatska se svejedno inati. Premda nije baš jasno oko čega. 

Zakon o uhidbenom nalogu navodno je izmijenjen isključivo u svrhu zaštite hrvatskih branitelja. Međutim, među onih osamdesetak naloga koji su prije prvog srpnja stigli u Hrvatsku nema ni jednog naloga protiv hrvatskog branitelja.

I tko je onda najviše profitirao? Josip Perković, kojeg policija ne želi uhititi zbog upravo usvojenog zakona o uhidbenom nalogu s vremenskim ograničenjem kaznenog djela nakon 2002. godine.

Nema ugovora, nema para

Zar je onda moguće da će Hrvatska zbog toga riskirati eventualno zamrzavanje europskih fondova u koje Vlada polaže tolike nade za spas gospodarstva?

Na svečanosti ulaska u EU premijer Milanović nekoliko je puta naglasio da je Hrvatska "zemlja racionalnih ljudi". A on potpuno iracionalno inzistira na zakonu koji trenutno koristi samo jednoj osobi. 

Nadalje, on je taj koji često ponavlja izreku "Pacta sunt servanda", ugovore treba poštivati, posljednji put u vezi revizije Ugovora sa Svetom stolicom, a sada odbija poštivati potpisani ugovor s Europskom unijom.

To baš nije racionalno, nije ni realno, imajući u vidu činjenicu da su i mehanizmi i argumenti uglavnom na strani Bruxellesa, a da se i ne govori koliko je u neskladu s europskim ponašanjem. 

Zbog Franje ili Zokija?

Pa tako sada hrvatski građani umjesto slavlja zbog ulaska u EU moraju ponovno slušati prijetnje sankcijama i diplomatskim pritiscima, političkim packama i financijskim blokadama. 

I kao što devedesetih nismo znali trpimo li sankcije zbog Hrvatske, Oluje, branitelja ili samog Tuđmana, tako sada nije jasno zašto nas se izlaže pritisku Bruxellesa: zbog Udbe, zbog branitelja, zbog Josipa Perkovića ili pak zbog samog premijera Milanovića.

Njegove kapriciozne racionalnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode