Kolumne

Komentari 48

Kolinda ide na izbore, ali ipak je Plenkovićeva glava na panju

Kolinda ide na izbore, ali ipak je Plenkovićeva glava na panju

Za Plenkovića gotovo da nema pozitivnog ishoda predsjedničkih izbora. Ako Kolinda izgubi, poraz će iskoristiti Plenkovićevi protivnici u HDZ-u. Ako pobijedi, ona bi mogla postati podrška Plenkovićevim suparnicima.

"Vlado, nemojte mene vezivati uz Kolindu. Mi ćemo predsjednici pomoći, ali sve je ipak na njoj", obrecnuo se Andrej Plenković na Vladimira Šeksa u sinoćnoj raspravi na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Jedan HDZ-ovac prenio je Novom listu Plenkovićevu reakciju na Šeksovu analizu ishoda skorih predsjedničkih izbora, među kojima je ova najsnažnije zazvučala: "Ne slažem se da bi njezin poraz ujedno bio i moj poraz".

Ne, ima i nešto još gore: Kolindina pobjeda također bi bila njegov poraz.

U HDZ-u se pojačava psihoza uoči predsjedničkih izbora, govori se o podmetanjima i sabotažama, nabacuje se kataklizmičnim scenarijima, a sve više se čini da je na panju zapravo Plenkovićeva glava.

Izgleda da niti jedan scenarij zapravo ne nudi olakšanje šefu HDZ-a.

Šeksova logika

Šeks je, prema navodima Novog lista, objašnjavao da bi pojedinci u HDZ-u mogli opstruirati kampanju Kolinde Grabar Kitarović kako bi njezinim porazom zapravo oslabili poziciju predsjednika stranke, što bi bio uvod u Plenkovićev gubitak stranačkih izbora.

Logika je jasna: Plenković stoji iza Kolindine kandidature, a poraz kandidata kojeg podržava HDZ, poraz je i predsjednika HDZ-a. I to već drugi nakon europskih izbora.

Plenković se s time nije složio, već se deklarativno odmaknuo od predsjednice. Kako ona i njega ne bi kontaminirala.

S druge strane, medijima je ovih dana procirkulirala je druga teorija. 

I pobjeda Kolinde Grabar Kitarović mogla bi se protumačiti kao Plenkovićev poraz, budući da bi ona tada postala središte okupljanja za sve premijerove protivnike u stranci. 

Kolinda kao vođa frakcije

O tome se već naveliko razglabalo prije godinu dana. Kolinda je tada bila promovirana u neformalnog vođu HDZ-ove desnice, pa su se u javnost puštale priče o tome da bi ona rado odustala od Pantovčaka i preuzela HDZ, a potom i Banske dvore. 

Dok Plenković sve to nije razbucao iznudivši otkaze Kolindinih savjetnika.

Jaka predsjednica u tom slučaju našla bi se nasuprot oslabljenom premijeru kojeg već otvoreno ruše u stranci.

I tako, niti jedan scenarij Plenkoviću zapravo ne donosi mir, ma koliko se on ograđivao od Šeksova tumačenja.

Kolinda je Plenkijev test koji nudi negativne rezultate.

Lažna saveznica i pravi neprijatelj

Da se i ne govori o tome kako Plenković možda i sam intimno priželjkuje Kolindin poraz i eventualnu Milanovićevu pobjedu kako bi, umjesto lažne saveznice, na Pantovčaku imao iskrenog protivnika na kojem bi mogao brusiti mačeve i homogenizirati stranku protiv zajedničkog neprijatelja.

Ukoliko, pak, Kolinda pobijedi, Plenković bi s pravom mogao očekivati njezinu zahvalnost i lojalnost. Jer bez podrške vrha HDZ-a i mašinerije HDZ-a ona naprosto nema nikakve šanse.

Svaki scenarij može se, dakle, iščitati na različite načine.

A na Plenkovićevu žalost, najuvjerljivije zvuče oni koji prognoziraju njegov poraz. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.