Obavijesti

Kolumne

Komentari 163

Kolindini pozivi na zajedništvo smrde na očaj, paniku i strah

Kolindini pozivi na zajedništvo smrde na očaj, paniku i strah
1

Dok je Zoran Milanović apelirao na jednakost, Kolinda Grabar Kitarović sinoć se opet uhvatila zajedništva. "Sad nije vrijeme da se ponovno dijelimo. Petnaest godina je trebalo da vratimo zajedništvo u Hrvatsku".

VIDEO

On je govorio o jednakosti, ona o zajedništvu.

I odmah je bilo jasno da ne misle na isto. I da unatoč tim apelima imamo duboko podijeljeno društvo i dva dijametralno suprotna kandidata za predsjednika Republike. 

"Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda. Nitko", poručio je sinoć Zoran Milanović. "U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen. Imate pravo na sreću i na miran život".

A onda je na red došla Kolinda Grabar Kitarović.

 

"Zajedništvo znači da smo zajedno oko istih ciljeva. Svi smo mi Hrvatska. Jednake prilike za sve", poručila je na početku govora, a zatim naglasila: "Sad nije vrijeme da se ponovno dijelimo. Petnaest godina je trebalo da vratimo zajedništvo u Hrvatsku".

Zajedništvo je, dakle, glasanje za Kolindu Grabar Kitarović.

Jednakost je glasanje za Zorana Milanovića.

Poruke nisu mogle biti sličnije, a opet ispale su totalno različite.

Zajedništvo za njezine

Pokretanje videa...

03:06

Milanović je nudio jednakost za sve građane. Kolinda Grabar Kitarović promovirala je zajedništvo samo onima koji glasaju za nju. Za sve ostalo upozorila je kako "nije vrijeme da se ponovno dijelimo".

Gdje je tu zajedništvo? I kome je ono namijenjeno?

U postizbornom kaosu gdje su se zbrajali postoci i tražili saveznici, proglašavali pobjednici i nizali gubitnici, ova podjela mogla bi, pa i trebala, obilježiti kampanju za drugi krug predsjedničkih izbora.

Milanović se obraćao svima. Kitarović se obraćala svojima.

Ona koja poziva na zajedništvo progovorila je upravo protiv tog zajedništva. Koje, zapravo, i nije ništa drugo od forsiranog grupiranja na staroj HDZ-ovoj paroli: tko nije s nama, taj je protiv nas. 

Tko nije uz HDZ, taj je protiv Hrvatske. Svaka druga vlast osim HDZ-ove nenarodna je i nehrvatska, a samo oni koji se okupljaju uz HDZ i Kolindu Grabar Kitarović ispunjavaju kriterije da ih se naziva domoljubljima.

Sektaško domoljublje

"Kao hrvatski domoljubi ne možete ne voljeti Hrvatsku", reče predsjednica. A volite Hrvatsku samo ako domoljublje manifestirate kroz glasanje za Kolindu i HDZ.

Postoji, dakle, Milanovićevo zajedništvo u jednakosti i Kolindino zajedništvu u ideološkom i stranačkom svrstavanju.

To su ujedno i kriteriji po kojima se dijele kandidati, ali i hrvatsko društvo.

Jedno je isključivo, uzurpatorsko, sektaško, netolerantno. Drugo je otvoreno, uključivo, liberalno, moderno. 

Milanović je ponavljao da je "rat gotov", Kolinda je spominjala "bitke" i skandirala "Vukovar, Vukovar". Milanović je govorio o tome da svi imaju pravo na sreću. Kolinda je sugerirala da je sreća rezervirana samo za njezine birače.

"To je moja država, ali država nisam ja", izjavio je Milanović, što je zvučalo kao direktan odgovor onom Kolindinom famoznom uzviku "Svi ste vi moji". Koje se jučer pretvorilo u apel "Neka barem moji glasaju za mene".

Ideološko parazitiranje

Evo kome idu glasovi Juričana, Škore, Kolakušića, Orešković...
Evo kome idu glasovi Juričana, Škore, Kolakušića, Orešković...

Kolinda je govorila da nije "nikako za prošlost", pa je svejedno više puta spominjala branitelje i rat, ali i kroz svoj nastup nudila podsjećanje da Hrvatska konstatno živi tu svoju prošlost kroz 30-godišnju vladavinu HDZ-a.

"Naše društvo je ideološki podijeljeno", reče Kolinda, "a nama je toga dosta". Pa zato skuplja glasove po ideološkoj liniji. 

Oboje kandidata u drugom krugu, dakle, pokušavali su formulirati  istu poruku u obraćanju što većem broju birača, ali na tom putu jasno su ocrtali liniju podjele.

Zagađeno zajedništvo

Kolinda je čak aludirala na to da su bivši predsjednici u zadnjih petnaest godina, dakle od Stipe Mesića do Ive Josipovića, usađivali podjele, a da jedino ona garantira zajedništvo. Premda je Pantovčak osvojila tijesnom natpolovičnom većinom, nikada se u mandatu nije previše odmaknula od 50-postotne popularnosti i činila je sve da parazitira na ideološkim, političkim, svjetonazorskim, kulturološkim podjelama.

Susjedi: Kolinda je 'razvalila' u Srbiji, a u BiH 'izdominirala'
Susjedi: Kolinda je 'razvalila' u Srbiji, a u BiH 'izdominirala'

Tjerala iz zemlje one kojima ovdje ne valja, upozoravala manjince da su sami krivi za to što ih se izlaže napadima i govoru mržnje, koketirala s desnicom i ratovala s antifašizmom.

Zajedništvo je u njezinu mandatu postao ne samo isprazan, već i prljav pojam koji je predsjednica uspjela zagaditi. Ne samo sinoć.

Sinoć je, pak, zajedništvo trebalo ujediniti podijeljene birače, podijeljeni HDZ, podijeljenu desnicu, podijeljene frakcije... 

Kolinda ni u prvom krugu nije uspjela demonstrirati zajedništvo, kako je mislila da će to uspjeti u društvu?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode