Obavijesti

News

Komentari 78

Susjedi: Kolinda je 'razvalila' u Srbiji, a u BiH 'izdominirala'

Susjedi: Kolinda je 'razvalila' u Srbiji, a u BiH 'izdominirala'
1

Mediji u BiH, Srbiji i Sloveniji u ponedjeljak su opsežno izvijestili o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Svi prenose Milanovićevu izjavu da se ide u drugi krug, a ne rat

VIDEO

Predsjednički izbori u Hrvatskoj dobili su mjesto na naslovnicama dnevnog tiska u Bosni i Hercegovini uz informacije koje su bile dostupne tijekom noći na ponedjeljak, a odnose se na rezultate glasovanja.

Dnevni avaz tako prenosi kako će se Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović sučeliti u drugom krugu te prenosi poruke koje su njih dvoje poslali nakon objave rezultata prvog kruga izbora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:02

Slično je izvijestilo i Oslobođenje citirajući Milanovićevu poruku da ići u drugi krug ne znači ići u rat. Svima je zanimljiva i najava trećeplasiranog kandidata Miroslava Škore kako njegovo ispadanje iz igre ne znači i kraj političkih ambicija koje je pokazao, nego je to tek uvod u angažiranje na sljedećim izborima za Hrvatski sabor.

Informativni portali u BiH u ponedjeljak su se pozabavili temeljitijim prebrojavanjem glasova pa tako Klix navodi kako je Grabar-Kitarović ukupni pobjednik glasovanja među dijasporom te da je "izdominirala u BiH".

Evo kome idu glasovi Juričana, Škore, Kolakušića, Orešković...
Evo kome idu glasovi Juričana, Škore, Kolakušića, Orešković...

U toj je državi za glasanje bilo registrirano oko 96 tisuća birača, no izlaznost je bila razmjerno skromna. Za Grabar-Kitarović glasalo je oko 16 tisuća onih koji su odlučili iskoristiti svoje biračko pravo, Škoro je dobio povjerenje njih nešto više od 6700 a Milanović, koji među biračima izvan Hrvatske uopće nije vodio kampanju, ipak je dobio glasove 1131 birača iz BiH.

Srbi pišu kako je Kolinda 'razvalila' kod njih

Kurir je uživo pratio izbore, a na kraju su objavili tek da će Hrvatska predsjednika dobiti tek u drugom krugu.

Blic se u članku 'Milanović ili Kolinda?' pita što će odlučivati o pobjedniku u drugom krugu, a objavili su i da je Škoro uz Thompsona slavio poraz.

B92 piše kako je 'Kolinda "razvalila" u Srbiji te prenose izjavu Pupovca kako su ovi izbori bili važni za Hrvatsku i Srbe u Hrvatskoj. Prenijeli su i kako je Škoro rekao da slavi pobjedu, a napisali su i kako su ovi izbori udahnuli novi život u Zorana Milanovića te prenose njegovu izjavu u kojoj kaže: 'Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat! Neka pobijedi bolji, a to sam ja'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:06

Alo! piše kako je jedan čovjek odredio sudbinu 'Lijepe njihove' te izjave analitičara koji govore kako nema potrebe za drugim krugom jer je jasno tko će biti novi predsjednik Hrvatske, misleći pritom na Kolindu Grabar Kitarović.

Informer pak piše da je Milanović pobjednik prvog kruga, a da se Kolinda jedva provukla te da konačna odluka dolazi u drugom krugu izbora.

RTS je također opširno pratio izbore, a nakon što su objavljeni rezultati prenose Milanovićevu poruku Kolindi da idu u drugi krug, a ne rat.

U Sloveniji ne očekuju pomake u odnosima Zagreba i Ljubljane bez obzira na ishod izbora

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je "donekle iznenađujući" s obzirom na rezultat Zorana Milanovića, ali neće biti bitnih pomaka u odnosima sa Slovenijom bez obzira hoće li u drugom krugu pobijediti on ili Kolinda Grabar-Kitarović, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji.

- U Hrvatskoj predsjednički položaj ne nosi posebne ovlasti, osim nešto utjecaja na smjer vanjske politike. Bez obzira na rezultat izbora u drugom krugu ne treba očekivati promjenu stajališta službenog Zagreba prema arbitraži o granici sa Slovenijom - piše ljubljansko Delo.

Višak u glasačkoj kutiji: Izbore u Perjasici morat će ponoviti
Višak u glasačkoj kutiji: Izbore u Perjasici morat će ponoviti

- A što je još gore, Hrvatska ne pokazuje namjere da poboljša odnose s drugim sljednicama Jugoslavije, pa njen državni vrh prijeti Srbiji da je neće pustiti u EU... - ističe list. 

Slovenski mediji prenose izjavu povjesničara Tvrtka Jakovine da bi pobjeda Milanovića u drugom krugu bila "signal Europi da Hrvatska želi biti normalna proeuropska država" dok bi pobjeda "krajnje desnice" značila svrstavanje Hrvatske uz neliberalnu Višegradsku skupinu.

Mariborski list Večer objašnjava svojim čitateljima da se predsjednička kampanja u Hrvatskoj "koncentrirala prvenstveno na to tko je veći Hrvat" i da su dominirale ideološke teme, a ne programsko sučeljavanje.

Osim toga, kandidati uopće nisu iznosili vanjskopolitička pitanja makar vanjska politika predstavlja važniji dio predsjedničkih ovlasti, navodi u komentaru lista Večer Vojislav Bercko.

Kolakušić je Todorićev 'James Bond', a Škoro - trojanski konj
Kolakušić je Todorićev 'James Bond', a Škoro - trojanski konj

U "patetičnoj ekscentričnosti" tijekom kampanje, navodi Bercko, prednjačila je Grabar-Kitarović, "poduzetnik i pjevač" Miroslav Škoro bio je dosljedan svojim "konzervativnim i desničarskim uvjerenjima", pa i "tolerancijom prema ustaškom pozdravu", dok je Milanović djelovao "smireno i vrlo je progresivan za hrvatske prilike". Međutim, komentator lista Milanoviću zamjera da je u vrijeme kad je bio premijer "nebrojeno puta pokazao svoju bahatost, kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni".

Time se posebno aludira na činjenicu da je odluka o izlasku Hrvatske iz arbitraže o granici donesena u vrijeme Milanovićeva premijerskog mandata.

Zadnjih tjedana hrvatske predsjedničke kampanje u slovenskim medijima su dominirala otvorena pitanja s Hrvatskom zbog tužbe Ljubljane protiv Hrvatske na Sudu EU-a vezanoj uz arbitražu o granici, pa je kao stanovito iznenađenje doživljeno to što odnosi sa Slovenijom i to pitanje nisu spomenuti na sučeljavanju 11-ero kandidata u prvom krugu.

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e