Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 13.04.2015. u 12:45
78 komentara

Kosor je išla Ivi Josipoviću, ali Milanović ne ide kod Kitarović

Milanović ne ide na sutrašnje stranačke konzultacije na Pantovčaku, baš kao što je Jadranka Kosor prije četiri godine nerado otišla na konzultacije kod Ive Josipovića.

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
78 komentara

Potpuno istu priču gledali smo prije točno četiri godine.

U ožujku 2011. godine predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je čelnike parlamentarnih stranaka na konzultacije na Pantovčaku.

Premijerka Jadranka Kosor grčevito je tražila način kako da se iz toga izvuče, pozivala se na ustavne ovlasti šefa države, čak je razmišljala o tome da preduhitri predsjednika i sama sazove oporbene čelnike na konzultacije u Banske dvore, opravdavajući time nagađanja oporbene koalicije na čelu sa Zoranom Milanovićem da je Josipovićev poziv "izazvao paniku u HDZ-u".

U tadašnjoj vladajućoj stranci zaključili su kako je Josipovićev poziv na konzultacije na Pantovčaku "izravan atak na vladajuću stranku i premijerku Kosor", pri čemu šef države "želi preuzeti inicijativu u traženju izlaska iz krize".

Kosor je na koncu otišla na Pantovčak, žaleći se nakon razgovora kako "samo žele srušiti ovu Vladu", ali se ipak nije vidjela sa Zoranom Milanovićem koji je nakon sastanka nekoliko puta ponovio da "želi izbore što prije".

Ni Zoki ne bi na Pantovčak

Danas, četiri godine kasnije, taj isti Milanović, ovoga puta u poziciji premijera, jednako grčevito traži način kako da izbjegne odlazak na konzultacije koje je Kolinda Grabar Kitarović sazvala za utorak ujutro na Pantovčaku.

Predsjednica, poručuju iz Vlade, nema ovlasti, ali ni razlog za sazivanje konzultacija.

"Konzultacije se obavljaju nakon parlamentarnih izbora kad šef države treba odlučiti kome će dati mandat za sastav Vlade", kaže izvor iz Banskih dvora u Jutarnjem listu.

Milanović neće doći na konzultacije s predsjednicom jer tvrdi kako predsjednica s njim može razgovarati "isključivo kao s premijerom, a ne predsjednikom SDP-a", i to samo u Banskim dvorima, a ne na Pantovčaku.

Milanović i dalje smatra kako Kitarović atakira na njegov premijerski autoritet i nastavlja raditi na rušenju njegove vlade.

To isto govorila je i Jadranka Kosor prije četiri godine. "Ovo što se sada događa je guranje Vlade da odmah ode", kazala je tada, doživljavajući konzultacije kod predsjednika države kao pokušaj oporbe da preko svog predsjednika izazove što ranije raspisivanje izbora.

Sve je to legitimno

Zoran Milanović tada nije prigovarao Josipoviću na kršenju ustavnih ovlasti. Nije tumačio kako predsjednik države nema što razgovarati s predsjednicom HDZ-a, niti je tvrdio da bi se takav razgovor trebao voditi isključivo u Banskim dvorima.

Jer mu je tada sve to odgovaralo. Danas mu odgovara nešto drugo.

I to je sve legitimno. Danas Milanović to shvaća kao dio političke borbe, a pokazuje i kako su u toj borbi dvostruka mjerila apsolutno dopuštena. Kosorica je također vikala da joj se ne ide na konzultacije kod SDP-ova predsjednika, jer je znala da je to priprema terena za dolazak SDP-a na vlast.

Milanoviću se danas ne ide na konzultacije kod Kitarović jer je svjestan da je to predigru za dolazak Tomislava Karamarka na vlast. Koji se, kad ga već spominjemo, također nije usprotivio ovim konzultacijama, baš kao što to nije učinio ni Milanović 2011. godine.

Međutim, što god od svega toga ispalo, ništa ionako nema prevelikog smisla.

To je samo nastavak međusobnog prepucavanja premijera i predsjednice, još jedna uzaludna politička predstava koja ne služi više čak ni zabavljanju javnosti.

Dio kampanje

Milanović zove Kolindu u Vladu, ona njega na Pantovčak, ona bi na sjednicu Vlade, on traži da mu predloži dnevni red, on ju zove u Visoku, ona to odbija i tako unedogled.

Odnosno, tako sve do parlamentarnih izbora. 

Jer, sve što predsjednica i premijer sada rade samo je dio predizborne kampanje. Njezine, kao dio dvokoraka za HDZ-ovo osvajanje Hrvatske, njegove, u svrhu korištenja Kolinde kao idealne "vreće za udaranje".

Ona koristi svakakve izlike da pred biračima podvrgne premijera raznim iskušenjima - poput njihove zajedničke fotke na njezinu terenu - on traži zlu namjeru u svakom potezu predsjednice, štiteći sebe i svoju vlastitu poziciju pred izbore.

Ništa bolje nije bilo ni te 2011. godine. Samo što danas, nažalost, nije nimalo zabavnije. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message