Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Kujica stalno kopa po smeću i donosi lešine, zašto to radi?

Kujica stalno kopa po smeću i donosi lešine, zašto to radi?
2

U novoj ZOOrdinaciji otkrijte kako pomoći mački koja je alergična na buhe, uzrokuje li promjena prehrane svrbež kod ljubimaca i zašto kujica stalno kopa po smeću

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Moja kujica se trese u snu i ispušta čudne zvukove, koji je uzrok tome?

Poštovani,
prvi put vam pišem i imam pitanje o kujici. Stara je devet tjedana, pasmine maltezer i ima jedan problem. Kad spava, počinje se trzati i ispuštati čudne zvukove. To me jako zabrinjava i voljela bih što prije dobiti odgovor. Ako treba poslat ću vam i video.
Pozdrav!

To su samo nesvjesni pokreti u fazi sna

Poštovana,

Mišljenja sam da Vas to ne bi trebalo zabrinjavati. Ako tijekom tih epizoda možete Vašeg psa normalno probuditi i ponašanje mu je normalno (nije dezorijentiran, ne tetura i sl.) onda Vaš pas jednostavno samo sanja i u toj fazi sna mogu se javiti nesvjesni pokreti pa i glasanje.

Nakon promjene prehrane, pas ne želi piti vodu

Poštovani,
imam psa mješanca starog godinu dana koji je sa suhe hrane prešao na kuhanu i već tjedan dana ne pije vodu. Vodili smo ga veterinaru, napravili krvne pretrage i sve je u redu. Pas je inače živahan, normalno jede i obavlja nuždu. Molim vas za savjet. Unaprijed hvala. 

Kuhana hrana sadrži više vode od suhe pa pas ne osjeća žeđ

Poštovani,

S Vašim psom je sve u redu, što i nalazi potvrđuju. U kuhanoj hrani ima više vode te on sada kroz svoje obroke dobiva dovoljno tekućine pa ne osjeća žeđ. Na primjer kao kod ljudi, ako jedemo krekere nakon njih smo žedni, no ako smo pojeli varivo nismo žedni ili ćemo popiti puno manje tekućine. Dakle ako Vaš pas normalno mokri (ako se količina urina nije drastično smanjila) te pas nije dehidriran (što bi veterinar vidio pregledom i nalazima krvne slike) ne trebate se brinuti.

Moja kujica kopa po smeću i stalno donosi lešine, zašto to radi?

Poštovani,
zovem se Katarina i vlasnica sam preslatke kujice mješanke Layle. Stara je godinu i sedam mjeseci, a dobila sam je kad je imala šest mjeseci. Inače je kućni pas, ali spava na zatvorenom balkonu u kućici. Voli šetnje, četkanje, feniranje i kupanje. Hranim je hranom iz konzerve i dehidriranom hranom. Ponekad joj dam manji komad sirovog mesa, najčešće junetine jer sam čula da je to dobro za nju.  

S obzirom na navedene činjenice pomislili biste da je ona pas iz snova, ali ona je zapravo prava mala "smećarka". Kad god dobije priliku kopa po smeću, pokupi lešine i sakrije ih. Zašto to radi ako ima kod kuće fine hrane? Znači li to da s tim pokušava nešto nadomjestiti, nešto što joj nedostaje ili je to samo ružna navika? Svako malo nađem kokošju glavu, pa čak i dio lešine mačke. Ne znam više što da radim. 

Psi su predatori i kod nekih je taj instinkt nešto jače izražen

Poštovana,

Puno vlasnika ima taj problem, naime psi su predatori i kod nekih je taj instinkt nešto jače izražen te kupe sve što nađu (što smrdljivije to bolje). Slažem se s Vama da je to ružna navika koja bi mogla biti i štetna za Vašeg psa (u smislu zaraze nekim trulim mesom, zatim raznim bakterijama i virusima). 

Neki psi jednostavno su takvi i vlasnici se moraju s tim boriti tijekom cijelog života (npr. neki vlasnici uvijek psu stavljaju brnjicu dok idu u šetnju iz razloga da ne bi pojeli sve i svašta), dok nekim psima je to čista zabava i način igre. U tom slučaju može se psa zaintrigirati s nekom drugom igrom pa zaborave na ovu prvu.

Kako pomoći mački koja je alergična na buhe?

Poštovani,
imam pitanje o dermatologiji mačaka. Moja mačka stara pet mjeseci redovito je tretirana ampulama protiv buha. No odjednom smo primijetili sitne suhe krastice kako se perutaju, a neke postaju prave kraste. Najprije su se pojavile na području repa, a kasnije su se proširile i na leđa. Koliko sam čitala, to bi mogla biti alergija na buhe. Ima iste simptome, crvenilo i krastice, češće se liže, a nekad je toliko uznemirena da trči okolo. 

Odvela sam je kod veterinara i on je rekao da bi mogla biti alergija na buhe, ali da potražim i drugi savjet. Može li se mikroskopskim pregledom utvrditi o čemu je riječ? A pretrage doista potvrde alergiju, kako se liječi i smije li se takvim mačkama dati ampulica protiv buha unatoč krasticama i ranama? Zahvaljujem na odgovoru, srdačan pozdrav. 

Potrebne su daljnje pretrage, a dotad treba tretirati i ljubimca i prostor 

Poštovana,

Ako na mački nađete buhu ili buhin izmet opravdano možete sumnjati na problem vezan uz buhe, no ako usprkos svim naporima ne pronalazite navedeno možda se i ne radi o buhama. Ako Vam je veterinar rekao da se radi o alergiji probajte se na sve moguće načine riješiti buha što nije nimalo jednostavno. 

Sredstva (ampulice i sprejeve) nije uputno nanositi na ozlijeđenu kožu no za početak možete tretirati npr. da stavite ampulicu Strongholda na mjesto koje nije ozlijeđeno te da tretirate prostor npr. Biokill sprejem. Jasno, to ćete morati ponoviti još nekoliko puta. Što se tiče mikroskopa on je samo optičko pomagalo i u ovoj situaciji i nije baš najpotrebniji. Ako imate dvojbe jesu li male crne točkice izmet od buhe dovoljno ih je namočiti s vodom i već za minutu počet će se otapati u male krvave mrljice (ako se radi o izmetu).

Mačku sam uklonila dio krpelja, ali ostala je glava, je li ti opasno?

Poštovani,
imam bijelog mačka i na glavi sam mu uočila krpelj. Iščupala sam ga pincetom, ali nisam sigurna jesam li uklonila sve ili je glava ostala. Nakon što sam ga izvadila, ostalo je nešto crno, ali jedva vidljivo. Na ranu sam stavila rakiju, no i dalje je malo natečena. Zanima me trebam li ga hitno odvesti veterinaru? Hoće li ostatak krpelja jednostavno otpasti? Kakvi su simptomi, ako se zarazio i je li ti opasno po život? Unaprijed hvala. 

Najbolje je posjetiti veterinara jer krpelj prenosi zarazne bolesti

Poštovana,

Vjerojatno je ostala glavica no to nije ništa strašno, otiđite kod svog veterinara i on će Vam je izvaditi s lakoćom. Krpelja ste ubili i zabijena glavica se sad ponaša kao strano tijelo, od tuda lokalna reakcija. Krpelji prenose više zaraznih bolesti no nisu svi krpelji zaraženi tako da je veća vjerojatnost da se neće dogoditi ništa nego da će Vaša maca oboljeti od neke bolesti. Ako primijetite da se maca smirila, ne jede, ima povišenu tjelesnu temperaturu, otečene limfne čvorove, šepa svakako se javite veterinaru.

Može li promjena prehrane uzrokovati češkanje kod ljubimaca?

Poštovani,
imamo ženku staru mjesec i pol dana. Promijenili smo joj prehranu i počela se češkati po glavi. Dlaka joj se na tim mjestima prorijedila i postala je suha. Je li za to kriva hrana ili je u pitanju nekakav bolest? 

Unaprijed hvala. 

Mogući uzroci su upala zvukovoda ili demodikoza, posjetite veterinara

Poštovani,

Odgovor je da svakako posjetite veterinara jer može biti više mogućih problema npr. demodikoza, upala zvukovoda, problem vezan uz hranu. Nikako ne dozvolite da se problem ne razbukta.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...